Çiğ süt fiyatına yüzde 30 zam

EKONOMİ 06.05.2022 - 10:36, Güncelleme: 06.05.2022 - 10:36
 

Çiğ süt fiyatına yüzde 30 zam

1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 8 TL'ye çıktı, Et ve Süt Kurumu üreticiden alım fiyatına 1,8 lira zam yaptı. Bu artışla birlikte marketlerdeki süt ve süt ürünlerine de zam gelmesi bekleniyor.

haberimizvar.net-  Et ve Süt Kurumu (ESK), 15 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ sütün litre fiyatını 1,8 liralık artışla 5,70 liradan, 7,50 liraya çıkardı. Mart, nisan ve mayıs aylarında verilen 1 liralık üretici prim desteği ise tekrar 20 kuruşa indirildi.  Ulusal Süt Konseyi'nden yapılan açıklamada, 18 Mart'ta, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre fiyatının 5,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı. Konsey, maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle çiğ sütün alım fiyatının bu kez 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 1,8 lira artırıldığını duyurdu. 'MALİYETE GÖRE GELECEK SÜREÇTE DEĞERLENDİRME YAPILACAK'  Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda gelecek süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:  "Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında, 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için ± 10 kuruş fark uygulanacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olacak Çiğ Süt Priminin litre başına 0,20 lira olacağı bilgisi edinilmiştir." ÜRETİCİ ÇAĞRI YAPMIŞTI Üreticiler, süt/yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine olduğunu belirterek, alım fiyatının artırılmasını talep ediyordu. Zarar ettiği için çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulan üreticiler, daha fazla hayvanın kesime gitmemesi için Ulusal Süt Konseyi’ne USK), 'süt fiyatlarını bir an önce açıkla' çağrısı yapıyordu.
1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 8 TL'ye çıktı, Et ve Süt Kurumu üreticiden alım fiyatına 1,8 lira zam yaptı. Bu artışla birlikte marketlerdeki süt ve süt ürünlerine de zam gelmesi bekleniyor.

haberimizvar.net-  Et ve Süt Kurumu (ESK), 15 Mayıs'tan geçerli olmak üzere çiğ sütün litre fiyatını 1,8 liralık artışla 5,70 liradan, 7,50 liraya çıkardı.

Mart, nisan ve mayıs aylarında verilen 1 liralık üretici prim desteği ise tekrar 20 kuruşa indirildi. 

Ulusal Süt Konseyi'nden yapılan açıklamada, 18 Mart'ta, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre fiyatının 5,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı. Konsey, maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle çiğ sütün alım fiyatının bu kez 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 1,8 lira artırıldığını duyurdu.

'MALİYETE GÖRE GELECEK SÜREÇTE DEĞERLENDİRME YAPILACAK'

 Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda gelecek süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: 

"Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında, 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için ± 10 kuruş fark uygulanacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olacak Çiğ Süt Priminin litre başına 0,20 lira olacağı bilgisi edinilmiştir."

ÜRETİCİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Üreticiler, süt/yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine olduğunu belirterek, alım fiyatının artırılmasını talep ediyordu. Zarar ettiği için çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulan üreticiler, daha fazla hayvanın kesime gitmemesi için Ulusal Süt Konseyi’ne USK), 'süt fiyatlarını bir an önce açıkla' çağrısı yapıyordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.