Çocuğu yemek yemeyenler dikkat Uzman doktor tehlikeyi açıkladı

SAĞLIK 11.11.2020 - 11:39, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Çocuğu yemek yemeyenler dikkat Uzman doktor tehlikeyi açıkladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, Bebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyerek çocukların yemek yememe sebeplerinden birinin de bu hastalık olabileceğini belirtti.

haberimizvar.net- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, , “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi. Pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti. "ANNE SÜTÜ ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ" Uzman Dr. Murat Seringeç, “Dil ve ağız içi dokusu normal görünümünde olan bebekler için, özel bir ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Bebeklerdeki pamukçuk yaraları geçmiş görünse de dokunun bütünlüğü zarar görmüş olduğundan lezyonlar tekrarlayabilir. Pamukçuğu olan bebeğin beslenmesinde anne sütü alınması önemlidir. Anne sütünün, bu dönemde bebeğin lezyonlarına zarar vermeyeceği gibi, aksine bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini de destekleyeceği bunu önlemek için anne el ve göğüs ucu hijyenine, bebeğin biberonlarının ve emziklerinin doğru temizlenmesine dikkat etmelidir. Başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan, prematüre doğmamış ve anne sütünden yeterince faydalanabilen bebeklerde pamukçuk genellikle kendiliğinden geçer. Annenin bebeği ve kendi sağlığı için, göğüs uçlarını süt kalıntılarından ayırması da önemlidir. Anne ve bebeğin hijyeni açısından bebeği emzirmeden önce ellerin güzelce yıkanması da pamukçuğa karşı alınabilecek önlemlerdir’’ ifadelerini kullandı. ENFEKSİYONU ARTTIRABİLİR Pamukçuğun bebeğin bağışıklık sisteminin direncine göre kendiliğinden de geçebildiğini belirten Dr. Seringeç, “Ancak, lezyonun soyulması veya kaşınması gibi durumlarda yaranın genişlemesi daha büyük alana yayılması enfeksiyon riskini artırır.  Bu açıdan bakıldığında, bebeklerde görülen pamukçukların düzenli kontrolü ve gerekli durumlarda doktora danışılması oldukça önemlidir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, Bebeklerde ve çocuklarda görülen pamukçuk hastalığının, uçuk, aft gibi ağız içinde yaralarla kendini gösterdiğini söyleyerek çocukların yemek yememe sebeplerinden birinin de bu hastalık olabileceğini belirtti.

haberimizvar.net- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, , “Bebeğin huysuzlanarak yemek yemeyi reddetmesi lezyonların ağrıya neden olmasından kaynaklanabilir” dedi. Pamukçuk adı verilen lezyonların 0-12 ay bebeklerde ağız bölgesindeki süt kalıntılarını andıran beyaz renkli lezyonlar nedeniyle anlaşılabildiğini ve ağız içerisinde, dilde veya yanak içinde hızla dağılarak kendini gösterdiğini belirtti.

"ANNE SÜTÜ ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Uzman Dr. Murat Seringeç, “Dil ve ağız içi dokusu normal görünümünde olan bebekler için, özel bir ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Bebeklerdeki pamukçuk yaraları geçmiş görünse de dokunun bütünlüğü zarar görmüş olduğundan lezyonlar tekrarlayabilir. Pamukçuğu olan bebeğin beslenmesinde anne sütü alınması önemlidir. Anne sütünün, bu dönemde bebeğin lezyonlarına zarar vermeyeceği gibi, aksine bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini de destekleyeceği bunu önlemek için anne el ve göğüs ucu hijyenine, bebeğin biberonlarının ve emziklerinin doğru temizlenmesine dikkat etmelidir. Başka herhangi bir sağlık sorunu olmayan, prematüre doğmamış ve anne sütünden yeterince faydalanabilen bebeklerde pamukçuk genellikle kendiliğinden geçer. Annenin bebeği ve kendi sağlığı için, göğüs uçlarını süt kalıntılarından ayırması da önemlidir. Anne ve bebeğin hijyeni açısından bebeği emzirmeden önce ellerin güzelce yıkanması da pamukçuğa karşı alınabilecek önlemlerdir’’ ifadelerini kullandı.

ENFEKSİYONU ARTTIRABİLİR

Pamukçuğun bebeğin bağışıklık sisteminin direncine göre kendiliğinden de geçebildiğini belirten Dr. Seringeç, “Ancak, lezyonun soyulması veya kaşınması gibi durumlarda yaranın genişlemesi daha büyük alana yayılması enfeksiyon riskini artırır.  Bu açıdan bakıldığında, bebeklerde görülen pamukçukların düzenli kontrolü ve gerekli durumlarda doktora danışılması oldukça önemlidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.