Çocukları aşılayın

SAĞLIK 25.12.2021 - 10:18, Güncelleme: 25.12.2021 - 10:18
 

Çocukları aşılayın

Omicron varyantına karşı önlemleri artıran birçok ülke 5-11 yaş grubunu aşılamaya başladı. Türkiye’de ise aşı için yaş sınırı halen 12. Uzmanlar, bir an önce küçük çocuklara da aşı hakkı tanınması gerektiğini söylüyor.

haberimizvar.net -Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle önlemleri sıkılaştıran birçok ülke, Covid-19 aşılamalarına 5-11 yaş grubundaki çocukları da dâhil ederken Türkiye’de aşılanma yaşı halen 12. Uzmanlar, bir an önce 5-11 yaş grubuna aşı hakkı tanınması gerektiğini belirtiyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda kullanılması için ekim ayının sonunda acil kullanım onayı verdi. Böylece ABD, kasım ayı başında 28 milyon çocuğu aşılamaya başladı.   Avrupa İlaç Ajansı da (EMA) 25 Kasım’da aynı yaş grubundan çocuklara BioNTech aşısının uygulanmasını onayladı. Ajans, bu çocuklar için 12 yaşın üzerindekilere uygulanandan daha düşük bir dozda aşı yapılacağını açıkladı. Avusturya’nın bazı kentlerinde zaten EMA’nın tavsiyesinden önce küçük çocukların aşılanmasına başlanmıştı. EMA’nın tavsiyesinin ardından birçok Avrupa ülkesi peş peşe 5-11 yaş grubunu aşılama kararları aldı. Polonya 13 Aralık’tan, Macaristan 14 Aralık’tan; Almanya, İspanya, Yunanistan 15 Aralık’tan, İtalya 16 Aralık’tan, Fransa ise 22 Aralık’tan beri 5-11 yaş arası çocukları aşılıyor. Fransa önce risk grubundaki çocukları aşılamaya başladı, ardından tüm çocuklara aşı hakkı tanıdı. İspanya’da hükümet, çocukların aşılatılması için kampanya başlattı. İtalya’da ise aşı kararı açıklanırken son haftalarda çocuk vakaların arttığı, 250 bin çocuğun Covid-19 geçirdiği, 10’unun öldüğü belirtildi. Hollanda ve İsviçre de 5-11 yaşın aşılanmasına onay veren ülkelerden. Bu iki ülkede ocak ayından itibaren aşılamanın başlaması bekleniyor. TÜRKİYE’NİN NİYETİ YOK Türkiye’de ise hükümet 5-11 yaş grubu çocuklar için halen aşı hakkı tanımış değil. Uzmanlar, Omicron tehdidine karşı bu çocukların aşılanmasına bir an önce başlanması gerektiğini belirtiyor. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, dün yaptığı yazılı açıklamada, Omicron varyantının üreme hızının Delta varyantına göre yüzde 34 daha fazla olduğuna, ayrıca 2 kat daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Her yaştan çocuk ve gençlerin enfekte olabildiğini ve hastalığı ağır geçirebildiğini belirten İtil, “Çocuklar şikâyetleri olmasa bile virüsü diğer insanlara bulaştırabileceği için çocuklara aşı uygulaması virüs yayılımını ve çocuklarda ağır hastalık gelişme riskini azaltacaktır, ailedeki diğer bireyleri ve arkadaşları için de koruyucu olacaktır” dedi. 5-11 yaş grubu çocuklar için aşının etkinliğinin ve güvenilirliğinin yeterli olduğunu da vurgulayan İtil, “Yan etki görülme oranının düşük olduğu da bildirildi. 5-11 yaş aralığındaki çocuklara, erişkinlerde uygulanan dozun üçte biri dozunda aşı uygulanıyor. 5-11 yaş grubu için aşı hakkının tanınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu da bu ayın başında yaptığı açıklamada, aynı talebi dile getirmişti. Açıklamada, “5-11 yaş grubu için uluslararası otoritelerden onay almış, çocuklar için uygun dozda aşılar Türkiye’de tedarik edilmeli, çocuklara aşılama hakkı verilmelidir” denmişti.
Omicron varyantına karşı önlemleri artıran birçok ülke 5-11 yaş grubunu aşılamaya başladı. Türkiye’de ise aşı için yaş sınırı halen 12. Uzmanlar, bir an önce küçük çocuklara da aşı hakkı tanınması gerektiğini söylüyor.

haberimizvar.net -Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle önlemleri sıkılaştıran birçok ülke, Covid-19 aşılamalarına 5-11 yaş grubundaki çocukları da dâhil ederken Türkiye’de aşılanma yaşı halen 12. Uzmanlar, bir an önce 5-11 yaş grubuna aşı hakkı tanınması gerektiğini belirtiyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda kullanılması için ekim ayının sonunda acil kullanım onayı verdi. Böylece ABD, kasım ayı başında 28 milyon çocuğu aşılamaya başladı.

 

Avrupa İlaç Ajansı da (EMA) 25 Kasım’da aynı yaş grubundan çocuklara BioNTech aşısının uygulanmasını onayladı. Ajans, bu çocuklar için 12 yaşın üzerindekilere uygulanandan daha düşük bir dozda aşı yapılacağını açıkladı.

Avusturya’nın bazı kentlerinde zaten EMA’nın tavsiyesinden önce küçük çocukların aşılanmasına başlanmıştı. EMA’nın tavsiyesinin ardından birçok Avrupa ülkesi peş peşe 5-11 yaş grubunu aşılama kararları aldı.

Polonya 13 Aralık’tan, Macaristan 14 Aralık’tan; Almanya, İspanya, Yunanistan 15 Aralık’tan, İtalya 16 Aralık’tan, Fransa ise 22 Aralık’tan beri 5-11 yaş arası çocukları aşılıyor. Fransa önce risk grubundaki çocukları aşılamaya başladı, ardından tüm çocuklara aşı hakkı tanıdı. İspanya’da hükümet, çocukların aşılatılması için kampanya başlattı. İtalya’da ise aşı kararı açıklanırken son haftalarda çocuk vakaların arttığı, 250 bin çocuğun Covid-19 geçirdiği, 10’unun öldüğü belirtildi.

Hollanda ve İsviçre de 5-11 yaşın aşılanmasına onay veren ülkelerden. Bu iki ülkede ocak ayından itibaren aşılamanın başlaması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN NİYETİ YOK

Türkiye’de ise hükümet 5-11 yaş grubu çocuklar için halen aşı hakkı tanımış değil. Uzmanlar, Omicron tehdidine karşı bu çocukların aşılanmasına bir an önce başlanması gerektiğini belirtiyor.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, dün yaptığı yazılı açıklamada, Omicron varyantının üreme hızının Delta varyantına göre yüzde 34 daha fazla olduğuna, ayrıca 2 kat daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Her yaştan çocuk ve gençlerin enfekte olabildiğini ve hastalığı ağır geçirebildiğini belirten İtil, “Çocuklar şikâyetleri olmasa bile virüsü diğer insanlara bulaştırabileceği için çocuklara aşı uygulaması virüs yayılımını ve çocuklarda ağır hastalık gelişme riskini azaltacaktır, ailedeki diğer bireyleri ve arkadaşları için de koruyucu olacaktır” dedi.

5-11 yaş grubu çocuklar için aşının etkinliğinin ve güvenilirliğinin yeterli olduğunu da vurgulayan İtil, “Yan etki görülme oranının düşük olduğu da bildirildi. 5-11 yaş aralığındaki çocuklara, erişkinlerde uygulanan dozun üçte biri dozunda aşı uygulanıyor. 5-11 yaş grubu için aşı hakkının tanınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu da bu ayın başında yaptığı açıklamada, aynı talebi dile getirmişti. Açıklamada, “5-11 yaş grubu için uluslararası otoritelerden onay almış, çocuklar için uygun dozda aşılar Türkiye’de tedarik edilmeli, çocuklara aşılama hakkı verilmelidir” denmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.