Çukurbağ’da sevindirici haber

YEREL 13.01.2021 - 13:27, Güncelleme: 13.01.2021 - 13:27
 

Çukurbağ’da sevindirici haber

Kaş Çukurbağ yarımadası ve Limanağzı bölgesine ilişkin çevrecilerin açtığı davada mahkeme 25 binlik imar planlarını iptal etti. Bu kararla bölgenin yapılaşmaya açılmasının önüne geçildi

haberimizvar.net- Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile 27 vatandaşın Çevre Bakanlığı’na karşı açtığı Kaş Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesine ilişkin 25 binlik imar planlarının iptaline yönelik davada mahkeme çevreciler lehine karar verdi.  Davanın görüldüğü 2. İdare Mahkemesi bölgeye ilişkin 25 binlik planları iptal etti. Çevreciler bakanlık tarafından hazırlanan planların hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu, bölgenin sosyo-ekonomik yapısı ve bölgeye ilişkin olarak mevcut yapılaşmalar gözetilmediğini, dolayısıyla planların kamu yararına aykırı olduğunu savundu.  YAPILAŞMAYA İZİN YOK  25 binlik planları iptal eden 2. İdare Mahkemesi kararında, “Bölgenin; doğal kaynaklarının dengeli kullanılması, günümüze kadar olan gelişimi göz önünde bulundurulup, arazi kullanım kararlarının dikkate alınarak bölgenin kentsel ve kırsal kimliğinin korunması, ülke ve bölgenin kalkınma politikası, gelişim eğilimleri ile sektörel hedeflerinin belirlenmesi temel amaçlardan biri olarak ifade edilmiş ve bu ana amacın yanı sıra, uygulanabilir, ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilebilir bir plan elde etme amacının göz önünde bulundurulacağı” belirtildi. Mahkeme kararında, “Alanın doğal dokusunun bozulmaması gerektiği, planlamanın bütüncül değil, parçaçıl olduğu, doğal alanları dokusunun önceki SİT kararlarına göre  bozulmaması gerektiği, alanda büyük turizm tesisine izin verilemeyeceği nedenleriyle bilirkişi raporuna dayanılarak iptal kararı verilmiştir” denildi.  KOÇ: BU KARAR EMSAL OLACAK Karar hakkında açıklama yapan savunma avukatı Tuncay Koç, “Bu dava, 2. davaya da emsal olacaktır. Elde son kalan doğal alanlardan Kaş korunması gerekirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planı saldırısı altındadır. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi.   
Kaş Çukurbağ yarımadası ve Limanağzı bölgesine ilişkin çevrecilerin açtığı davada mahkeme 25 binlik imar planlarını iptal etti. Bu kararla bölgenin yapılaşmaya açılmasının önüne geçildi

haberimizvar.net- Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile 27 vatandaşın Çevre Bakanlığı’na karşı açtığı Kaş Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesine ilişkin 25 binlik imar planlarının iptaline yönelik davada mahkeme çevreciler lehine karar verdi.  Davanın görüldüğü 2. İdare Mahkemesi bölgeye ilişkin 25 binlik planları iptal etti. Çevreciler bakanlık tarafından hazırlanan planların hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu, bölgenin sosyo-ekonomik yapısı ve bölgeye ilişkin olarak mevcut yapılaşmalar gözetilmediğini, dolayısıyla planların kamu yararına aykırı olduğunu savundu. 

YAPILAŞMAYA İZİN YOK 

25 binlik planları iptal eden 2. İdare Mahkemesi kararında, “Bölgenin; doğal kaynaklarının dengeli kullanılması, günümüze kadar olan gelişimi göz önünde bulundurulup, arazi kullanım kararlarının dikkate alınarak bölgenin kentsel ve kırsal kimliğinin korunması, ülke ve bölgenin kalkınma politikası, gelişim eğilimleri ile sektörel hedeflerinin belirlenmesi temel amaçlardan biri olarak ifade edilmiş ve bu ana amacın yanı sıra, uygulanabilir, ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilebilir bir plan elde etme amacının göz önünde bulundurulacağı” belirtildi. Mahkeme kararında, “Alanın doğal dokusunun bozulmaması gerektiği, planlamanın bütüncül değil, parçaçıl olduğu, doğal alanları dokusunun önceki SİT kararlarına göre  bozulmaması gerektiği, alanda büyük turizm tesisine izin verilemeyeceği nedenleriyle bilirkişi raporuna dayanılarak iptal kararı verilmiştir” denildi. 

KOÇ: BU KARAR EMSAL OLACAK
Karar hakkında açıklama yapan savunma avukatı Tuncay Koç, “Bu dava, 2. davaya da emsal olacaktır. Elde son kalan doğal alanlardan Kaş korunması gerekirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planı saldırısı altındadır. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi. 
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.