Denizde panik

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 08.04.2024 - 11:12, Güncelleme: 08.04.2024 - 11:12
 

Denizde panik

Antalya Körfezi'nde son haftalarda sürüler halinde görülen denizanaları Konyaaltı sahilinde denize girenlere zor anlar yaşattı. Kulaç atarken denizanasını fark eden bir tatilci kısa süreli panik yaşadı.

haberimizvar.net- Antalya Körfezi'nde son haftalarda sürüler halinde görülen denizanaları, akıntıyla kıyılara kadar ulaştı. Konyaaltı Sahili'nde sıklıkla rastlanan denizanaları denize girenlere zor anlar yaşattı. Kıyıya yakın yerlerde kulaç atanlar, bunların denizanaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşamayıp, sonrasında denizden çıkıp ya da farklı yerlerde yüzmeye devam etti. Sahile yakın yerdeki kayalıklardan suya atlayanlar ise denizanalarının bulunduğu bölgede gezinmeyi tercih etti. Denize atladıktan sonra denizanasını fark edenler de panikle sudan çıkmaya çalıştı. Sahilde vakit geçirenler ise dalgaların kıyıya vurduğu alandaki denizanalarını izlemeyi tercih etti. Bazıları denize girerken yerine sahilde güneşlendi. Denizanaları amatör olta balıkçılığına da zorluk çıkardı. Balıkçıların oltasına ya dağlara ayrılan denizanaları av malzemelerine zarar verdi. Lara bölgesindeki sahillerde işletmeciler sahildeki denizanasını toplatıp traktör kasasına taşıdı. HAZİRAN AYINA KADAR DEVAM EDECEK Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıya yakın sularda sürüler halinde görülen denizanalarının akıntısıyla İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye üzerinden İskenderun Körfezi'ne, ardından Antalya Körfezi'nden batıya yolculuk yaptıklarını belirtti. Bilimsel adı Rhopilema Nomadica olan Kızıldeniz göçmeni denizanasının sürüler halinde yolculuğunun her yıl gerçekleşen bir duruma dikkat ettiğini söyleyen Prof. 10 METREKAREYE 1 DENİZANASI Antalya Körfezi'nde araştırma faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Gökoğlu, körfezde her 10 metrekareye bir denizanasını gözlemlediklerini kaydetti. Şemsiye çapı 68 santimetre, ağırlığı 10 kilograma ulaşan denizanalarının görüldüğünden bahseden Prof. Dr. Gökoğlu, incelenen denizanalarında parazitler tespit edildiğini, denizanası proteinlerinin çok fazla olduğunu söyledi. TRAL BALIĞINA YUVA OLDUĞU ANLAR KAMERADA Denizanasının şemsiyesinin içerisinde Kızıldeniz göçmeni yerli balıklarının yavrularına rastladıklarını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, araştırma amaçlı gerçekleştirdikleri dalışta o anlarını görüntülediklerini söyledi. Türk balıklarının denizanasının içerisini sığınak olarak kullandığını ifade eden Prof. Dr. FAYDASINDAN ÇOK ZARARI VAR Denizanalarının ekolojik sağlığı ve zararını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, "İçerisine yavruyken giren tral balıklarını koruyup, büyüyüp ekosisteme tedavisinde büyük fayda var. Denizdeki attıkları besin olarak kullanıyor. Olumsuz sonuçlar ise balık larvaları ve yumurtalarına zarar veriyor. Balıkçılara zarar var. Balıkçılar ağ atmıyor Denizanası nedeniyle yırtılmalar oluyor" diye konuştu. Denize girenlere de uyarıda bulunan Prof. Dr. Gökoğlu, "İnsanların denizanalarına yaklaşmasın. Vücuda temas ettiğinde yanma, kızarma, su toplama ve sürme gibi etkiler oluyor. Özellikle toksinine karşı alerjisi olanlara karşı daha büyük risk oluşuyor" dedi.
Antalya Körfezi'nde son haftalarda sürüler halinde görülen denizanaları Konyaaltı sahilinde denize girenlere zor anlar yaşattı. Kulaç atarken denizanasını fark eden bir tatilci kısa süreli panik yaşadı.

haberimizvar.net- Antalya Körfezi'nde son haftalarda sürüler halinde görülen denizanaları, akıntıyla kıyılara kadar ulaştı. Konyaaltı Sahili'nde sıklıkla rastlanan denizanaları denize girenlere zor anlar yaşattı. Kıyıya yakın yerlerde kulaç atanlar, bunların denizanaları nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşamayıp, sonrasında denizden çıkıp ya da farklı yerlerde yüzmeye devam etti. Sahile yakın yerdeki kayalıklardan suya atlayanlar ise denizanalarının bulunduğu bölgede gezinmeyi tercih etti. Denize atladıktan sonra denizanasını fark edenler de panikle sudan çıkmaya çalıştı.

Sahilde vakit geçirenler ise dalgaların kıyıya vurduğu alandaki denizanalarını izlemeyi tercih etti. Bazıları denize girerken yerine sahilde güneşlendi. Denizanaları amatör olta balıkçılığına da zorluk çıkardı. Balıkçıların oltasına ya dağlara ayrılan denizanaları av malzemelerine zarar verdi. Lara bölgesindeki sahillerde işletmeciler sahildeki denizanasını toplatıp traktör kasasına taşıdı.

HAZİRAN AYINA KADAR DEVAM EDECEK

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kıyıya yakın sularda sürüler halinde görülen denizanalarının akıntısıyla İsrail, Mısır, Lübnan ve Suriye üzerinden İskenderun Körfezi'ne, ardından Antalya Körfezi'nden batıya yolculuk yaptıklarını belirtti. Bilimsel adı Rhopilema Nomadica olan Kızıldeniz göçmeni denizanasının sürüler halinde yolculuğunun her yıl gerçekleşen bir duruma dikkat ettiğini söyleyen Prof.

10 METREKAREYE 1 DENİZANASI

Antalya Körfezi'nde araştırma faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Gökoğlu, körfezde her 10 metrekareye bir denizanasını gözlemlediklerini kaydetti. Şemsiye çapı 68 santimetre, ağırlığı 10 kilograma ulaşan denizanalarının görüldüğünden bahseden Prof. Dr. Gökoğlu, incelenen denizanalarında parazitler tespit edildiğini, denizanası proteinlerinin çok fazla olduğunu söyledi.

TRAL BALIĞINA YUVA OLDUĞU ANLAR KAMERADA

Denizanasının şemsiyesinin içerisinde Kızıldeniz göçmeni yerli balıklarının yavrularına rastladıklarını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, araştırma amaçlı gerçekleştirdikleri dalışta o anlarını görüntülediklerini söyledi. Türk balıklarının denizanasının içerisini sığınak olarak kullandığını ifade eden Prof. Dr.

FAYDASINDAN ÇOK ZARARI VAR

Denizanalarının ekolojik sağlığı ve zararını anlatan Prof. Dr. Gökoğlu, "İçerisine yavruyken giren tral balıklarını koruyup, büyüyüp ekosisteme tedavisinde büyük fayda var. Denizdeki attıkları besin olarak kullanıyor. Olumsuz sonuçlar ise balık larvaları ve yumurtalarına zarar veriyor. Balıkçılara zarar var. Balıkçılar ağ atmıyor Denizanası nedeniyle yırtılmalar oluyor" diye konuştu.

Denize girenlere de uyarıda bulunan Prof. Dr. Gökoğlu, "İnsanların denizanalarına yaklaşmasın. Vücuda temas ettiğinde yanma, kızarma, su toplama ve sürme gibi etkiler oluyor. Özellikle toksinine karşı alerjisi olanlara karşı daha büyük risk oluşuyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.