Deva Muratpaşa'dan tarım analizi

EKONOMİ 20.05.2022 - 11:20, Güncelleme: 20.05.2022 - 12:18
 

Deva Muratpaşa'dan tarım analizi

Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanlığı tarıma yönelik yaptığı saha çalışmasının sonuçlarını açıkladı. İlçe Başkanı Özlem Arlıer, "Yüksek maliyetler pazara yansıyor. İnsanların alım gücü gün geçtikçe düşüyor" dedi

haberimizvar.net Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanlığı Ekonomi Politikaları Başkanı Melih Çelikörs, hal, pazar ve çiftçilerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı tarım analizini kamuoyu ile paylaştı. Yetersiz destek ve çok fazla aracı olması nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini belirten Çelikörs, "Çiftçi ürettiği soğanın kilosunu yaklaşık 1 liradan tüccara satıyor. Tüccar ürünleri çuvallayıp deposunda muhafaza ediyor. Komisyoncu ürünleri tüccardan alıp Hal'e getiriyor, halden de pazarcı sağanları satın alıyor ve kilosunu 7 liradan pazarda satıyor. Yine çiftçi maydanozu 60 kuruştan tüccara satıyor, tüccar ürünleri çuvallayıp deposunda muhafaza ediyor. Komisyoncu ürünleri tüccardan alıp Hal'e getiriyor, Hal'den de pazarcı maydanozu satın alıyor, 4 liradan pazarda satıyor. Yerli muzu pazarcının halden alış fiyatı yaklaşık 12.5 lira, 15 liradan pazarda satmaya çalışıyor" dedi.  MALİYETLER GİDEREK ARTIYOR  Maliyetin bunlarla da sınırlı olmadığını belirten Melih Çelikörs, "Pazarcı belediyeye yer parası ödüyor, nakliye ödüyor ya da aracının mazot masrafı var, çalışanı var onun yevmiyesini ödüyor" dedi. Girdi maliyetlerine de değinen Çelikörs, "Gübre 1 yılda yüzde 200-400 arası, akaryakıt yüzde 300, ilaç-tohum yüzde 200-300 arttı. TÜİK’e göre dahi tarım ürünleri enflasyonu yüzde 118 arttı. Bu tablo sürdürülebilir üretim icin büyük risk Ne üretici ne de tüketicinin mutlu olmayacağı bir durum. Önceden 5 kg ürün alan müşteriler şimdi 2-3 kg anca alıyor, satış miktarı en az yarı yarıya düşmüş durumda" şeklinde konuştu. DEVA TARIM EYLEM PLANI  Tarım analizini sonuçlarını değerlendiren Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı Özlem Arlıer, "Tohum, gübre ve ilaçlama ithal edildiği için dolar kuru sebebiyle de çiftçiye yüksek maliyet teşkil ediyor. Yerli ve milli tohum gübre, ilaç üretimi ve kullanımı yapılabilirse, maliyetler yarı yarıya düşecektir. Tarıma yeterli destek verilmezse çiftçi üretemez, vatandaş da pazara çıkamaz. Deva Partisi iktidarında ilk 90 gün ve 360 günde yapılacak Tarım Eylem Planı doğrultusunda tarımda yaşanan tüm sorunları çözeceğiz" diye konuştu.
Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanlığı tarıma yönelik yaptığı saha çalışmasının sonuçlarını açıkladı. İlçe Başkanı Özlem Arlıer, "Yüksek maliyetler pazara yansıyor. İnsanların alım gücü gün geçtikçe düşüyor" dedi

haberimizvar.net Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanlığı Ekonomi Politikaları Başkanı Melih Çelikörs, hal, pazar ve çiftçilerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı tarım analizini kamuoyu ile paylaştı. Yetersiz destek ve çok fazla aracı olması nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini belirten Çelikörs, "Çiftçi ürettiği soğanın kilosunu yaklaşık 1 liradan tüccara satıyor. Tüccar ürünleri çuvallayıp deposunda muhafaza ediyor. Komisyoncu ürünleri tüccardan alıp Hal'e getiriyor, halden de pazarcı sağanları satın alıyor ve kilosunu 7 liradan pazarda satıyor. Yine çiftçi maydanozu 60 kuruştan tüccara satıyor, tüccar ürünleri çuvallayıp deposunda muhafaza ediyor. Komisyoncu ürünleri tüccardan alıp Hal'e getiriyor, Hal'den de pazarcı maydanozu satın alıyor, 4 liradan pazarda satıyor. Yerli muzu pazarcının halden alış fiyatı yaklaşık 12.5 lira, 15 liradan pazarda satmaya çalışıyor" dedi. 

MALİYETLER GİDEREK ARTIYOR 
Maliyetin bunlarla da sınırlı olmadığını belirten Melih Çelikörs, "Pazarcı belediyeye yer parası ödüyor, nakliye ödüyor ya da aracının mazot masrafı var, çalışanı var onun yevmiyesini ödüyor" dedi. Girdi maliyetlerine de değinen Çelikörs, "Gübre 1 yılda yüzde 200-400 arası, akaryakıt yüzde 300, ilaç-tohum yüzde 200-300 arttı. TÜİK’e göre dahi tarım ürünleri enflasyonu yüzde 118 arttı. Bu tablo sürdürülebilir üretim icin büyük risk Ne üretici ne de tüketicinin mutlu olmayacağı bir durum. Önceden 5 kg ürün alan müşteriler şimdi 2-3 kg anca alıyor, satış miktarı en az yarı yarıya düşmüş durumda" şeklinde konuştu.
DEVA TARIM EYLEM PLANI 
Tarım analizini sonuçlarını değerlendiren Deva Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı Özlem Arlıer, "Tohum, gübre ve ilaçlama ithal edildiği için dolar kuru sebebiyle de çiftçiye yüksek maliyet teşkil ediyor. Yerli ve milli tohum gübre, ilaç üretimi ve kullanımı yapılabilirse, maliyetler yarı yarıya düşecektir. Tarıma yeterli destek verilmezse çiftçi üretemez, vatandaş da pazara çıkamaz. Deva Partisi iktidarında ilk 90 gün ve 360 günde yapılacak Tarım Eylem Planı doğrultusunda tarımda yaşanan tüm sorunları çözeceğiz" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.