Doğalgaz indirimi 1 Mayıs'a kadar devam edecek

EKONOMİ 20.11.2023 - 21:55, Güncelleme: 20.11.2023 - 21:55
 

Doğalgaz indirimi 1 Mayıs'a kadar devam edecek

Havaların soğumasıyla beraber kombiler de yanmaya başladı. Bu gelişmeyle beraber kombilerini yakmaya başlayan vatandaşların gündeminde doğal gaz faturaları yer aldı. Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervleriyle bir kısmı bedavaya gelen faturaların ne kadarının, ne zamana kadar ücretsiz olacağı merak konusu oldu.

haberimizvar.net-  Kasım ayının gelmesiyle beraber soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz doğal gazının işleme alınmasının ardından doğal gaz faturasına indirim uygulanacağına dair müjdeyi duyurmuştu. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024 bütçesinin konuşulduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Alparslan Bayraktar, ücretsiz doğal gaz ve elektrik için açıklamada bulundu. Peki, doğal gaz faturaları ne zamana kadar, ne kadar ücretsiz? Gelen doğal gaz faturalarında 25 metreküpe kadar olan tüketim ücretsiz olurken, tüm Türkiye'de 1 Mayıs 2024 tarihine kadar 25 metreküp yaklaşık 120 liralık gaz ücretsiz olacak. 2023 yılından bu yana doğal gaz faturalarındaki 25 metreküplük kısım devlet tarafından karşılanıyor. Kullanım miktarı bunu altında kalırsa vatandaşlar ücret ödemiyor. Bakanlığının 2024 bütçesi üzerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Alparslan Bayraktar, vatandaşın enerji faturasını düşürmek için yaptıkları desteklemeleri açıklayarak, "İhtiyaç sahibi hanelere 2019'dan bugüne kadar toplam 18.2 milyar TL tutarında elektrik desteği verdik. 2022'de 1.9 milyon aileye 1.7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2023'te de ısınma amaçlı kömür desteğine devam ediyoruz. Kömür desteği alan hanelerden isteyenler bunu doğal gaz olarak da kullanabiliyor. Bu kapsamda 634.3 milyon TL tutarında doğal gaz desteği verdik. 2022'de vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL'si devletimiz tarafından karşılandı" demişti. CHP'li Ahmet Akın ise sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza 1 Ekim itibarıyla yüzde 20 zam yapıldığını hatırlatarak, seçimden sonra akaryakıt ürünlerinde yapılan zamların üretim maliyetlerinde artışa yol açtığını belirtti. Akın, kış öncesi doğal gaz ve elektriğe yapılacak her zammın enflasyonda artışa neden olacağını belirtti.
Havaların soğumasıyla beraber kombiler de yanmaya başladı. Bu gelişmeyle beraber kombilerini yakmaya başlayan vatandaşların gündeminde doğal gaz faturaları yer aldı. Karadeniz'de bulunan doğal gaz rezervleriyle bir kısmı bedavaya gelen faturaların ne kadarının, ne zamana kadar ücretsiz olacağı merak konusu oldu.

haberimizvar.net-  Kasım ayının gelmesiyle beraber soğuk hava etkisini göstermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz doğal gazının işleme alınmasının ardından doğal gaz faturasına indirim uygulanacağına dair müjdeyi duyurmuştu. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024 bütçesinin konuşulduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Alparslan Bayraktar, ücretsiz doğal gaz ve elektrik için açıklamada bulundu. Peki, doğal gaz faturaları ne zamana kadar, ne kadar ücretsiz?

Gelen doğal gaz faturalarında 25 metreküpe kadar olan tüketim ücretsiz olurken, tüm Türkiye'de 1 Mayıs 2024 tarihine kadar 25 metreküp yaklaşık 120 liralık gaz ücretsiz olacak.

2023 yılından bu yana doğal gaz faturalarındaki 25 metreküplük kısım devlet tarafından karşılanıyor. Kullanım miktarı bunu altında kalırsa vatandaşlar ücret ödemiyor.

Bakanlığının 2024 bütçesi üzerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yapan Bakan Alparslan Bayraktar, vatandaşın enerji faturasını düşürmek için yaptıkları desteklemeleri açıklayarak, "İhtiyaç sahibi hanelere 2019'dan bugüne kadar toplam 18.2 milyar TL tutarında elektrik desteği verdik. 2022'de 1.9 milyon aileye 1.7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2023'te de ısınma amaçlı kömür desteğine devam ediyoruz. Kömür desteği alan hanelerden isteyenler bunu doğal gaz olarak da kullanabiliyor. Bu kapsamda 634.3 milyon TL tutarında doğal gaz desteği verdik. 2022'de vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL'si devletimiz tarafından karşılandı" demişti.

CHP'li Ahmet Akın ise sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaza 1 Ekim itibarıyla yüzde 20 zam yapıldığını hatırlatarak, seçimden sonra akaryakıt ürünlerinde yapılan zamların üretim maliyetlerinde artışa yol açtığını belirtti. Akın, kış öncesi doğal gaz ve elektriğe yapılacak her zammın enflasyonda artışa neden olacağını belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.