Domates kotasını neden kaldıramıyorsunuz?

GÜNDEM 17.12.2020 - 13:33, Güncelleme: 17.12.2020 - 13:33
 

Domates kotasını neden kaldıramıyorsunuz?

CHP’li Özer, Tarım Bakanına Rusya’yı sordu: “Bir hafta içinde 200 bin ton domates alım kotası doldu, mozaik virüsü var diye Antalya ve İzmir’den domates alımını yasakladı ve 50 bin ton artırım istiyor. Siz neden ipleri Rusya’nın elinden alamıyor, neden kotayı kaldıramıyorsunuz?”

haberimizvar.net- Rusya’nın ülkemizden domates alımına yönelik tutumu Meclis gündemine taşındı. Türkiye’ye uyguladığı domates kotasının üç yıldır kaldırılamamış olmasını “Kabak tadı verdi” diye niteleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi vererek “Kotayı kaldırmayı neden başaramıyorsunuz?” diye sordu. Özer, “Bir hafta içinde 200 bin ton domates alım kotası doldu, mozaik virüsü var diye Antalya ve İzmir’den domates alımını yasakladı ve şimdi de kotayı 50 bin ton daha artırmak istiyor. Bakana bir önerge vererek sorularımıza yanıt istedik. Bugüne kadar kotanın kaldırılması için ne yaptınız? Mozaik virüsü var diye geri gönderilen domatesler Türkiye’de analiz edildi mi? Bu domatesler çöpe mi atıldı? Çöpe gitmediyse iç piyasaya mı sürüldü?” diye konuştu.  RUSYA’YA BOYUN EĞİYORLAR! CHP’li Özer şu ifadelerde bulundu: “Bu hükümet Rusya’nın domates kotasını kaldıramaz! Yapamazlar, çünkü o basiret bunlarda yok! Bunlar ancak kriz çıkarmasını bilir! Genel Kurul’da bütçe görüşmesinde; Türkiye laboratuvarlarında yapılan analizlerde domatesimizin temiz çıktığını, mozaik virüsününolmadığını ve ihracata uygundur denildiğini söyledik ve Bakana sorduk: “Peki, o zaman, neden geri gönderilen domatesin analiz sonuçları hakkında Rusya’ya gereken söylenmiyor?” Bakan bu sorumuza “Sadece Rusya Federasyonu’ndan bugüne kadar topu topu 2.500 ton ürün geriye dönmüş” diye cevap verdi. Yani rakam azsa, Rusya’ya her türlü boyun eğilebilir, öyle mi? Rusya ne diyorsa o, öyle mi?” DAHA NE KADAR SESSİZ KALINACAK! Tüm sektörün Rusya’nın uyguladığı domates kotasının mutlak surette kaldırılmasını istediğini söyleyen CHP’li Özer şöyle konuştu: “2015’te kriz çıktı. 2016’da Rusya domates alımını durdurdu. Sonra 50 bin tonluk kota koydu. Sonra 100 bin ton yaptı. Sonra 150 bin ton yaptı. Geçen yıl 200 bin ton yaptı. Şimdi de 50 bin ton daha artırıma gidilmesi yönünde Rusya Tarım Bakanlığı kendi hükümetine yine teklif sundu. Büyük ihtimalle kota, 250 bin tona yükselecek. Peki, bu daha ne zamana kadar böyle devam edecek? Bizim bakanlar bu duruma ne zamana kadar sessiz kalacak? Sektörün rahat bir nefes alabilmesi için, gururumuz için bu kota kesinlikle kalkmalıdır. Yani, domates üretiminde dünya dördüncüsüyüz ama buz gibi Rusya’ya mis gibi domatesimizi kotayla satabiliyoruz.”
CHP’li Özer, Tarım Bakanına Rusya’yı sordu: “Bir hafta içinde 200 bin ton domates alım kotası doldu, mozaik virüsü var diye Antalya ve İzmir’den domates alımını yasakladı ve 50 bin ton artırım istiyor. Siz neden ipleri Rusya’nın elinden alamıyor, neden kotayı kaldıramıyorsunuz?”

haberimizvar.net- Rusya’nın ülkemizden domates alımına yönelik tutumu Meclis gündemine taşındı. Türkiye’ye uyguladığı domates kotasının üç yıldır kaldırılamamış olmasını “Kabak tadı verdi” diye niteleyen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi vererek “Kotayı kaldırmayı neden başaramıyorsunuz?” diye sordu. Özer, “Bir hafta içinde 200 bin ton domates alım kotası doldu, mozaik virüsü var diye Antalya ve İzmir’den domates alımını yasakladı ve şimdi de kotayı 50 bin ton daha artırmak istiyor. Bakana bir önerge vererek sorularımıza yanıt istedik. Bugüne kadar kotanın kaldırılması için ne yaptınız? Mozaik virüsü var diye geri gönderilen domatesler Türkiye’de analiz edildi mi? Bu domatesler çöpe mi atıldı? Çöpe gitmediyse iç piyasaya mı sürüldü?” diye konuştu. 

RUSYA’YA BOYUN EĞİYORLAR!

CHP’li Özer şu ifadelerde bulundu: “Bu hükümet Rusya’nın domates kotasını kaldıramaz! Yapamazlar, çünkü o basiret bunlarda yok! Bunlar ancak kriz çıkarmasını bilir! Genel Kurul’da bütçe görüşmesinde; Türkiye laboratuvarlarında yapılan analizlerde domatesimizin temiz çıktığını, mozaik virüsününolmadığını ve ihracata uygundur denildiğini söyledik ve Bakana sorduk: “Peki, o zaman, neden geri gönderilen domatesin analiz sonuçları hakkında Rusya’ya gereken söylenmiyor?” Bakan bu sorumuza “Sadece Rusya Federasyonu’ndan bugüne kadar topu topu 2.500 ton ürün geriye dönmüş” diye cevap verdi. Yani rakam azsa, Rusya’ya her türlü boyun eğilebilir, öyle mi? Rusya ne diyorsa o, öyle mi?”

DAHA NE KADAR SESSİZ KALINACAK!

Tüm sektörün Rusya’nın uyguladığı domates kotasının mutlak surette kaldırılmasını istediğini söyleyen CHP’li Özer şöyle konuştu: “2015’te kriz çıktı. 2016’da Rusya domates alımını durdurdu. Sonra 50 bin tonluk kota koydu. Sonra 100 bin ton yaptı. Sonra 150 bin ton yaptı. Geçen yıl 200 bin ton yaptı. Şimdi de 50 bin ton daha artırıma gidilmesi yönünde Rusya Tarım Bakanlığı kendi hükümetine yine teklif sundu. Büyük ihtimalle kota, 250 bin tona yükselecek. Peki, bu daha ne zamana kadar böyle devam edecek? Bizim bakanlar bu duruma ne zamana kadar sessiz kalacak? Sektörün rahat bir nefes alabilmesi için, gururumuz için bu kota kesinlikle kalkmalıdır. Yani, domates üretiminde dünya dördüncüsüyüz ama buz gibi Rusya’ya mis gibi domatesimizi kotayla satabiliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.