Düden suçlamasına Kızıllı'dan yanıt

YAŞAM 22.03.2022 - 15:35, Güncelleme: 22.03.2022 - 15:35
 

Düden suçlamasına Kızıllı'dan yanıt

Düden Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önleme Komitesi'nin, geçen yıl kimyasal kirlilik nedeniyle binlerce balık ölümü ve köpüklenmenin yaşandığı Düden Çayı'ndaki kirliliğin sebebi olarak gösterdiği Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın yönetimi, iddiaları reddetti.

HABERİMİZVAR - Antalya'da Kepez ve Muratpaşa ilçeleri sınırlarında, doğa harikası Yukarı Düden ve Aşağı Dden olmak zere iki şelaleyi de oluşturan Düden Çayı'nda geçen yıl yaşanan koku, köpüklenme ve kimyasal kirlilik ile binlerce balık ölümü yaşanmıştı. ASSİM Çevre Platformu'na bağlı Düden Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önlenme Komitesi'nin raporunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nı hedef gösterilmişti.   'GERÇEKLİKTEN UZAK BİR RAPOR'   Yağışlar sonrası Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda artan sızıntı suyunun önce Varsak Düdeni'ne, sonra da Düden Çayı'na karışmış olabileceğine en kuvvetli ihtimal olarak yer verilen rapora karşı, tesis işleticisi ITC Antalya şirketinin avukatı Süphi Yiğit, açıklamada bulundu. 'Düden çayındaki kirliliğinin asıl nedeninin kuvvetle muhtemel Kızıllı Düzenli Depolama Tesisi olduğu' şeklinde hedef gösterildiğini belirten Av. Yiğit, raporun ihtimaller üzerine kurgulanmış, çelişkilerle dolu, yapılan tüm denetimleri, verileri yok sayan, kanıtlanmış bilimsel verilere dayalı olmayan, gerçeklikten uzak bir rapor olduğunu kaydetti.   20 KM'LİK HATTA SIZINTI YOKMUŞ   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT'ın yaptığı denetimlerde iddia edilen hususlara dair herhangi kirletici bir unsur görülmediğini belirten Yiğit, saha içinde periyodik izleme amaçlı açılan gözlem kuyularında da herhangi bir kirlilik tespit edilemediğini söyledi. Raporda belirtilen saha dışındaki 20 kilometrelik hattın gözlemlenmesi için ASAT tarafından çeşitli zamanlarda ultrasonik yöntemlerle tespit çalışması yapıldığını kaydeden Süphi Yiğit, herhangi bir sızıntı olmadığı hususunun ASAT raporunda da belirtildiğini dile getirdi.   DENETİM YAPILMIŞ   İl Müdürlüğü'nün Düden Çayı havzasındaki incelemelerinde de muhtemel kirliliğin etkenleri arasında birçok unsur tespit edilmesine karşın, tesisin faaliyetlerinin kirlenmeye etkilerine ilişkin bir tespit olmadığını kaydeden avukat Yiğit, manidar biçimde, Düden Çayı'nı besleyen Kırkgöz'ün su kalitesine etki eden üst kaynaklar, bölgedeki küçük- büyük sanayi ve enerji üretim tesisleri, santraller, fabrikalar, kanalizasyon bağlantısı olmayan ticari ve konut alanlarının bir tarafa bırakıldığını kaydetti.   HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI   Herhangi bir kanıt, analiz, teknik veri olmaksızın kanalizasyon hatlarındaki olası bir çatlaktan olası bir sızma olabileceğine dair sadece tesislerini kuvvetle muhtemel kirletici kaynak gösterilmesinin bilimsel kriter ve tekniklere uygun olmadığını dile getiren Yiğit, “Bu içerikteki bir rapora dayalı olarak bilimsel bir neticeye varılması da söz konusu değildir" dedi. Raporun kanıtlanmış verilere dayanmadığını, sadece iddia ve tahminlere dayalı olduğunu belirten Süphi Yiğit, raporu hazırlayan komiteye karşın hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.  
Düden Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önleme Komitesi'nin, geçen yıl kimyasal kirlilik nedeniyle binlerce balık ölümü ve köpüklenmenin yaşandığı Düden Çayı'ndaki kirliliğin sebebi olarak gösterdiği Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın yönetimi, iddiaları reddetti.

HABERİMİZVAR - Antalya'da Kepez ve Muratpaşa ilçeleri sınırlarında, doğa harikası Yukarı Düden ve Aşağı Dden olmak zere iki şelaleyi de oluşturan Düden Çayı'nda geçen yıl yaşanan koku, köpüklenme ve kimyasal kirlilik ile binlerce balık ölümü yaşanmıştı. ASSİM Çevre Platformu'na bağlı Düden Çayı ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik Önlenme Komitesi'nin raporunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nı hedef gösterilmişti.

 

'GERÇEKLİKTEN UZAK BİR RAPOR'

 

Yağışlar sonrası Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nda artan sızıntı suyunun önce Varsak Düdeni'ne, sonra da Düden Çayı'na karışmış olabileceğine en kuvvetli ihtimal olarak yer verilen rapora karşı, tesis işleticisi ITC Antalya şirketinin avukatı Süphi Yiğit, açıklamada bulundu. 'Düden çayındaki kirliliğinin asıl nedeninin kuvvetle muhtemel Kızıllı Düzenli Depolama Tesisi olduğu' şeklinde hedef gösterildiğini belirten Av. Yiğit, raporun ihtimaller üzerine kurgulanmış, çelişkilerle dolu, yapılan tüm denetimleri, verileri yok sayan, kanıtlanmış bilimsel verilere dayalı olmayan, gerçeklikten uzak bir rapor olduğunu kaydetti.

 

20 KM'LİK HATTA SIZINTI YOKMUŞ

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT'ın yaptığı denetimlerde iddia edilen hususlara dair herhangi kirletici bir unsur görülmediğini belirten Yiğit, saha içinde periyodik izleme amaçlı açılan gözlem kuyularında da herhangi bir kirlilik tespit edilemediğini söyledi. Raporda belirtilen saha dışındaki 20 kilometrelik hattın gözlemlenmesi için ASAT tarafından çeşitli zamanlarda ultrasonik yöntemlerle tespit çalışması yapıldığını kaydeden Süphi Yiğit, herhangi bir sızıntı olmadığı hususunun ASAT raporunda da belirtildiğini dile getirdi.

 

DENETİM YAPILMIŞ

 

İl Müdürlüğü'nün Düden Çayı havzasındaki incelemelerinde de muhtemel kirliliğin etkenleri arasında birçok unsur tespit edilmesine karşın, tesisin faaliyetlerinin kirlenmeye etkilerine ilişkin bir tespit olmadığını kaydeden avukat Yiğit, manidar biçimde, Düden Çayı'nı besleyen Kırkgöz'ün su kalitesine etki eden üst kaynaklar, bölgedeki küçük- büyük sanayi ve enerji üretim tesisleri, santraller, fabrikalar, kanalizasyon bağlantısı olmayan ticari ve konut alanlarının bir tarafa bırakıldığını kaydetti.

 

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

 

Herhangi bir kanıt, analiz, teknik veri olmaksızın kanalizasyon hatlarındaki olası bir çatlaktan olası bir sızma olabileceğine dair sadece tesislerini kuvvetle muhtemel kirletici kaynak gösterilmesinin bilimsel kriter ve tekniklere uygun olmadığını dile getiren Yiğit, “Bu içerikteki bir rapora dayalı olarak bilimsel bir neticeye varılması da söz konusu değildir" dedi. Raporun kanıtlanmış verilere dayanmadığını, sadece iddia ve tahminlere dayalı olduğunu belirten Süphi Yiğit, raporu hazırlayan komiteye karşın hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.