Dünya'da ve Türkiye'de enflasyon... Antalya'da barınma sorunu!

SİYASET 19.08.2023 - 15:00, Güncelleme: 19.08.2023 - 15:05
 

Dünya'da ve Türkiye'de enflasyon... Antalya'da barınma sorunu!

CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Gürsel Güler artan enflasyon ve Antalya'da yaşanan barınma sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

haberimizvar.net- Güler'in açıklaması şu şekilde:  AKP iktidarı ve ortakları, sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinin değil dünyanın son yıllarda en kötü ekonomi yönetimine imza atarak milleti perişan etmiştir. Yanlış politikalar yüzünden Türkiye Cumhuriyeti dünyada en yüksek  enflasyonun olduğu ilk 5-6 ülkeden biri haline getirilmiştir. Afrika'da bulunan 54 bağımsız ülkeden, Zimbabwe ve Sudan dışındaki 52 tanesinin enflasyonu Türkiye'den daha düşüktür. Savaş halindeki Rusya'da bile enflasyon oranı yıllık yüzde 4,3 ve 2023 yılı sonu için yüzde 5,3 olması beklenirken, yine aynı durumdaki Ukrayna'da enflasyon yıllık temmuz sonu yüzde 11,3 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'de ise TÜİK verilerine göre güncel yıllık enflasyon Temmuzda yüzde 47,83 olarak gerçekleşmiştir. Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltmiştir. İtibardan tasarruf olmaz diyerek saraylarda ve saray gibi evlerde oturanlar vatandaşı barınma sorunuyla karşı karşıya getirmiştir. Bunun en bariz örneği Antalya'dır. ANTALYA'DA BARINMA SORUNU! Kiralar uçuyor... Yüksek enflasyonist ortam özellikle kiracı olarak yaşamını sürdürmeye çalışan,sabit gelirli, memur, emekçi ve yoksul kesimleri Antalya da derinden etkiler hale getirmiştir. Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar hergeçen gün artmakta olup acil çözüm bulunması gerekmektedir. Temel ihtiyaç olan barınma sorunu turizmin başkenti Antalya'da yerli ve yerleşik halkı büyük bir çıkmaza sokmuştur. Fahiş kira fiyatları sabit ve dar gelirli ailelerin belini bükmeye devam etmekte ve kira bedelleri ödenemez boyutlara ulaşmıştır.  Bundan bir, bir buçuk yıl önce Antalya'da yıllık 1.000-1.500 TL olan orta ölçekli sıradan 1+1 diye tabir edilen 60 m2'lik dairelerin kira bedelleri  yıllık 10.000-15.000TL fiyatlara yükselmiştir. Çözüm var mı? Evet var... Örnek mi? Buyrun... Türkiye'de başta Antalya olmak üzere pilot bölgeler belirlenerek ikamet ettiği daire dışında birden fazla konut sahibi olarak kiralama yapanlardan devlet kademeli olarak vergi almalıdır. Devlet bu geliri alırken birden fazla  konut sahiplerinin maliyeti "dolaylı yollardan" kiracıya yüklememesi için kiralamaları doğrudan piyasa rayiçlerinden görevlendirilen ilgili kurum yapacak ve oluşturulacak  "Sosyal Konut" havuzuna aktararak ihtiyacı olan vatandaşa barınma imkanı sağlanabilecektir. SONUÇ OLARAK... Buna benzer "Sosyal Konut Projeleri" geliştirilerek geliri kirasını karşılamaya yetmeyen vatandaşlara devlet desteği sağlanmalı,  kaçak veya düşük kira bedeli gösterilerek yoksul insanların sırtından zenginlerin vergisiz kazanç elde etmesinin önüne geçilmelidir.  
CHP Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Gürsel Güler artan enflasyon ve Antalya'da yaşanan barınma sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

haberimizvar.net- Güler'in açıklaması şu şekilde: 

AKP iktidarı ve ortakları, sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinin değil dünyanın son yıllarda en kötü ekonomi yönetimine imza atarak milleti perişan etmiştir.

Yanlış politikalar yüzünden Türkiye Cumhuriyeti dünyada en yüksek  enflasyonun olduğu ilk 5-6 ülkeden biri haline getirilmiştir.

Afrika'da bulunan 54 bağımsız ülkeden, Zimbabwe ve Sudan dışındaki 52 tanesinin enflasyonu Türkiye'den daha düşüktür.

Savaş halindeki Rusya'da bile enflasyon oranı yıllık yüzde 4,3 ve 2023 yılı sonu için yüzde 5,3 olması beklenirken, yine aynı durumdaki Ukrayna'da enflasyon yıllık temmuz sonu yüzde 11,3 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye'de ise TÜİK verilerine göre güncel yıllık enflasyon Temmuzda yüzde 47,83 olarak gerçekleşmiştir.

Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltmiştir.

İtibardan tasarruf olmaz diyerek saraylarda ve saray gibi evlerde oturanlar vatandaşı barınma sorunuyla karşı karşıya getirmiştir.

Bunun en bariz örneği Antalya'dır.

ANTALYA'DA BARINMA SORUNU!

Kiralar uçuyor...

Yüksek enflasyonist ortam özellikle kiracı olarak yaşamını sürdürmeye çalışan,sabit gelirli, memur, emekçi ve yoksul kesimleri Antalya da derinden etkiler hale getirmiştir.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar hergeçen gün artmakta olup acil çözüm bulunması gerekmektedir.

Temel ihtiyaç olan barınma sorunu turizmin başkenti Antalya'da yerli ve yerleşik halkı büyük bir çıkmaza sokmuştur.

Fahiş kira fiyatları sabit ve dar gelirli ailelerin belini bükmeye devam etmekte ve kira bedelleri ödenemez boyutlara ulaşmıştır. 

Bundan bir, bir buçuk yıl önce Antalya'da yıllık 1.000-1.500 TL olan orta ölçekli sıradan 1+1 diye tabir edilen 60 m2'lik dairelerin kira bedelleri  yıllık 10.000-15.000TL fiyatlara yükselmiştir.

Çözüm var mı?

Evet var...

Örnek mi?

Buyrun...

Türkiye'de başta Antalya olmak üzere pilot bölgeler belirlenerek ikamet ettiği daire dışında birden fazla konut sahibi olarak kiralama yapanlardan devlet kademeli olarak vergi almalıdır.

Devlet bu geliri alırken birden fazla  konut sahiplerinin maliyeti "dolaylı yollardan" kiracıya yüklememesi için kiralamaları doğrudan piyasa rayiçlerinden görevlendirilen ilgili kurum yapacak ve oluşturulacak  "Sosyal Konut" havuzuna aktararak ihtiyacı olan vatandaşa barınma imkanı sağlanabilecektir.

SONUÇ OLARAK...

Buna benzer "Sosyal Konut Projeleri" geliştirilerek geliri kirasını karşılamaya yetmeyen vatandaşlara devlet desteği sağlanmalı,  kaçak veya düşük kira bedeli gösterilerek yoksul insanların sırtından zenginlerin vergisiz kazanç elde etmesinin önüne geçilmelidir.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.