Elektrik aboneliğinde sayaç krizi

GÜNDEM 16.08.2022 - 11:00, Güncelleme: 16.08.2022 - 11:00
 

Elektrik aboneliğinde sayaç krizi

Elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç bağlayamaması nedeniyle yeni binaların elektrik abonelikleri aylarca uzuyor. Bu da ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getiriyor. EMO Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, abonelerin mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Son aylarda elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç temininde yaşadığı sıkıntı nedeniyle inşaat süreci tamamlanmış ve iskân izni alınmış yeni binalara sayaç bağlanamıyor.  Yeni binalarında abonelik almayan vatandaşlar sayaç bulunamadığı için aylarca beklemek zorunda kalıyor. Tüm evraklarını tamamladıkları ve şartları yerine getirdikleri halde abone olamayan tüketiciler elektrik firmalarından şikâyetçi oluyor. Aynı sorunu bozuk sayaçları sökülen aboneler de yaşıyor. Onlarda sayaç takılması için çok uzun süreler beklemek zorunda kalıyor. Dağıtım şirketleri ise gecikmeye gerekçe olarak dünya çapında çip temininde yaşanan sorunu gösteriyor. Şirketler “çip krizi” nedeniyle sayaç üretiminde büyük düşüş olduğunu savunuyor. Aylarca beklemek isteyen bazı aboneler,  sayacı kendileri temin ederek sorunu çözmeye çalışıyor. DAĞITIM ŞİRKETLERİ SORUMLU Bütün bu olumsuzlar nedeniyle sayaçların adeta karaborsaya düştüğünü belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Sayaçları fahiş fiyatlarla temin edebilen aboneler, sayaçların mülkiyetinin dağıtım firmasına geçişi sırasında kullanılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) birim fiyatları nedeniyle ekonomik olarak da zarara uğratılmaktadır. Öncelikle mevzuat gereği dağıtım şirketince teçhiz edilen ya da devralınan sayaçlar ‘dağıtım tesisi’ tanımı kapsamındadır. Sayaçlarla ilgili tüm süreçler elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluğundadır. Sayaç temin edilememesi nedeniyle birçok dağıtım bölgesinde öngörülen sürelerin aşıldığı, vatandaşların yeni konutlarını kullanamadığı, ticarethanelerin ve sanayi kuruluşlarının faaliyetlerine başlayamadığı bildirilmektedir. “ dedi. ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI Elektrik dağıtımının plansız bir şekilde yürütülmesi durumunda ciddi ekonomik ve toplumsal sorunlar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Tat açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Konut fiyatlarının ve kiraların hızla yükseldiği bu dönemde konut arzında sayaç eksikliği nedeniyle yaşanan bu sorun; vatandaşların anayasal barınma hakkını bile zedeleyecek bir potansiyeli taşımaktadır. Ticarethanelere ve sanayi kuruluşlarına enerji verilmemesinin ekonomik kayba neden olacağı ise açıktır. Günümüzde temel insan haklarından biri olarak kabul edilen elektrik enerjisine bu nedenle erişilememesi kabul edilmez. Acilen kamu tarafından sayaçlara ilişkin tüm bölgeler için ihtiyaç tespiti yapılarak, stok ve planlı tedarik süreci için hazırlık çalışmalarına başlanmalıdır. Maliyet artışlarını dengelemek adına önerdiğimiz toplumcu planlı enerji yönetimi artık teknik bir zorunluluk olarak da karşımıza çıkmaktadır.”   
Elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç bağlayamaması nedeniyle yeni binaların elektrik abonelikleri aylarca uzuyor. Bu da ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getiriyor. EMO Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, abonelerin mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Son aylarda elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç temininde yaşadığı sıkıntı nedeniyle inşaat süreci tamamlanmış ve iskân izni alınmış yeni binalara sayaç bağlanamıyor.  Yeni binalarında abonelik almayan vatandaşlar sayaç bulunamadığı için aylarca beklemek zorunda kalıyor. Tüm evraklarını tamamladıkları ve şartları yerine getirdikleri halde abone olamayan tüketiciler elektrik firmalarından şikâyetçi oluyor. Aynı sorunu bozuk sayaçları sökülen aboneler de yaşıyor. Onlarda sayaç takılması için çok uzun süreler beklemek zorunda kalıyor. Dağıtım şirketleri ise gecikmeye gerekçe olarak dünya çapında çip temininde yaşanan sorunu gösteriyor. Şirketler “çip krizi” nedeniyle sayaç üretiminde büyük düşüş olduğunu savunuyor. Aylarca beklemek isteyen bazı aboneler,  sayacı kendileri temin ederek sorunu çözmeye çalışıyor.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ SORUMLU

Bütün bu olumsuzlar nedeniyle sayaçların adeta karaborsaya düştüğünü belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Sayaçları fahiş fiyatlarla temin edebilen aboneler, sayaçların mülkiyetinin dağıtım firmasına geçişi sırasında kullanılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) birim fiyatları nedeniyle ekonomik olarak da zarara uğratılmaktadır. Öncelikle mevzuat gereği dağıtım şirketince teçhiz edilen ya da devralınan sayaçlar ‘dağıtım tesisi’ tanımı kapsamındadır. Sayaçlarla ilgili tüm süreçler elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluğundadır. Sayaç temin edilememesi nedeniyle birçok dağıtım bölgesinde öngörülen sürelerin aşıldığı, vatandaşların yeni konutlarını kullanamadığı, ticarethanelerin ve sanayi kuruluşlarının faaliyetlerine başlayamadığı bildirilmektedir. “ dedi.
ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI

Elektrik dağıtımının plansız bir şekilde yürütülmesi durumunda ciddi ekonomik ve toplumsal sorunlar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Tat açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Konut fiyatlarının ve kiraların hızla yükseldiği bu dönemde konut arzında sayaç eksikliği nedeniyle yaşanan bu sorun; vatandaşların anayasal barınma hakkını bile zedeleyecek bir potansiyeli taşımaktadır. Ticarethanelere ve sanayi kuruluşlarına enerji verilmemesinin ekonomik kayba neden olacağı ise açıktır. Günümüzde temel insan haklarından biri olarak kabul edilen elektrik enerjisine bu nedenle erişilememesi kabul edilmez. Acilen kamu tarafından sayaçlara ilişkin tüm bölgeler için ihtiyaç tespiti yapılarak, stok ve planlı tedarik süreci için hazırlık çalışmalarına başlanmalıdır. Maliyet artışlarını dengelemek adına önerdiğimiz toplumcu planlı enerji yönetimi artık teknik bir zorunluluk olarak da karşımıza çıkmaktadır.” 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.