Elektrik zammına EMO'dan tepki

EKONOMİ 03.09.2022 - 17:21, Güncelleme: 03.09.2022 - 17:23
 

Elektrik zammına EMO'dan tepki

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik tarifesine konutlarda yüzde 20, sanayide yüzde 50 zam yapılmasını eleştirdi. Zamların dayanılmaz hale geldiğini belirten Tat, “Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların tetikleyicisi olacaktır.” dedi.

haberimizvar.net- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla elektrik fiyatlarına konutlar ve tarımda yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektöründe yüzde 30, sanayide yüzde 50 zam yapma kararı aldı. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Haziran 2022`de olduğu gibi güncelleme dönemi olan Ekim ayını beklenmeden zam yapılması, 10 yıldan fazla süredir uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandırma’nın fiilen ortadan kaldırıldığını göstermektedir.” dedi. DAYANILMAZ HALE GELDİ İlk kademe sınırı geçen aileler için tüketimlerine paralel olarak zam oranının da büyüdüğüne dikkat çeken Tat, “EMO tarafından yapılan hesaplamaya göre, zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik faturanın toplam bedeli bir önceki aya göre yüzde 20 artarak 399 TL`ye çıkmıştır. Günlük 8 kWh olarak belirlenen ve 30 günlük 240 kWh`a denk gelen ilk kademe sınırında olan konutlar için elektriğe yılbaşından bu yana yapılan zam yüzde 109`a ulaşmıştır. Sanayi, ticarethaneler ve tarımsal sulama için de yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda büyük bir zam yapıldığı da hesaba katıldığında elektrik zamlarının tüm toplum kesimleri için dayanılmaz bir hal aldı.  Böyle yüksek bir maliyet artışı ile üretmek mümkün olmadığı gibi, Türkiye`nin içinde bulunduğu borç-faiz sarmalından, yüksek enflasyondan ve ekonomik krizden çıkabilmesi de imkânsız hale gelmektedir.”diye konuştu. YENİ ZAMLARI TETİKLEYECEK Aynı şekilde doğalgaz fiyatlarına konutlar için yüzde 20 sanayi için yüzde 50 zam yapıldığını hatırlatan Tat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. ‘Yerli ve milli’ söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyen bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır.”
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik tarifesine konutlarda yüzde 20, sanayide yüzde 50 zam yapılmasını eleştirdi. Zamların dayanılmaz hale geldiğini belirten Tat, “Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların tetikleyicisi olacaktır.” dedi.

haberimizvar.net- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla elektrik fiyatlarına konutlar ve tarımda yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektöründe yüzde 30, sanayide yüzde 50 zam yapma kararı aldı. Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Haziran 2022`de olduğu gibi güncelleme dönemi olan Ekim ayını beklenmeden zam yapılması, 10 yıldan fazla süredir uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ‘Maliyet Bazlı Fiyatlandırma’nın fiilen ortadan kaldırıldığını göstermektedir.” dedi.

DAYANILMAZ HALE GELDİ

İlk kademe sınırı geçen aileler için tüketimlerine paralel olarak zam oranının da büyüdüğüne dikkat çeken Tat, “EMO tarafından yapılan hesaplamaya göre, zamla birlikte 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik faturanın toplam bedeli bir önceki aya göre yüzde 20 artarak 399 TL`ye çıkmıştır. Günlük 8 kWh olarak belirlenen ve 30 günlük 240 kWh`a denk gelen ilk kademe sınırında olan konutlar için elektriğe yılbaşından bu yana yapılan zam yüzde 109`a ulaşmıştır. Sanayi, ticarethaneler ve tarımsal sulama için de yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda büyük bir zam yapıldığı da hesaba katıldığında elektrik zamlarının tüm toplum kesimleri için dayanılmaz bir hal aldı.  Böyle yüksek bir maliyet artışı ile üretmek mümkün olmadığı gibi, Türkiye`nin içinde bulunduğu borç-faiz sarmalından, yüksek enflasyondan ve ekonomik krizden çıkabilmesi de imkânsız hale gelmektedir.”diye konuştu.

YENİ ZAMLARI TETİKLEYECEK

Aynı şekilde doğalgaz fiyatlarına konutlar için yüzde 20 sanayi için yüzde 50 zam yapıldığını hatırlatan Tat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur. ‘Yerli ve milli’ söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyen bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.