Eleştiriyi bırak nöbetçiye bak!

SİYASET 18.08.2019 - 12:36, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Eleştiriyi bırak nöbetçiye bak!

Cumhurbaşkanlığı sisteminde TBMM'nin etkisizleştirildiğine yönelik tepkiler üzerine "Nöbetçi bakan" ve “milletvekillerine ofis” çalışması başlatıldı

haberimizvar.net - Cumhurbaşkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte kamuoyunda en önemli tartışma konusu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) etkisinin azalması, milletvekillerinin yaptırımın gücünün kalmaması olmuştu. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle zaman zaman gündeme gelen TBMM eliştirisi üzerine Ankara’da kapsamlı çalışma başlatıldı. İLLERİN İHTİYAÇ LİSTESİ Buna göre; vekillerin ‘Meclis’in etkisizleştirildi’ eleştirileri üzerine kapatılan Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü gibi TBMM’de bir yapı kurulması planlanıyor. Milletvekillerinin bakanlara ulaşma sorununun aşılabilmesi için de illerin ihtiyaç duyduğu yatırımlarla ilgili ‘ihtiyaç listeleri’ oluşturulacak. YENİDEN KURALACAK Milletvekillerinin TBMM'ye yasa tasarısı sunumunda yaşanan kopukluk ve zaman kaybının önlenmesi için yeni sistemle birlikte kapatılan Başbakanlık bünyesindeki Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’ne benzer bir yapının TBMM’de kurulması üzerinde duruluyor. OFİS SİSTEMİ GELİYOR Cumhurbaşkanlığı’ndaki çalışmalar sırasında gündeme gelen bir diğer konu ise, yatırımlar konusunda bakanlar ve parti yöneticilerinin seçim bölgeleriyle diğer iller arasındaki eşitsizlik nedeniyle parti içinde yaşanan tartışmaların önüne geçilmesi için önlem alınması üzerinde yoğunlaşıyor. Yeni sistemle ilgili çalışmalar kapsamında önceki yıllarda pek çok kez tartışma konusu olan “milletvekillerine ofis” önerisinin yeniden gündeme gelebileceği kaydediliyor. NÖBETÇİ BAKAN Öte yandan, milletvekillerinin  “Bakanlara ulaşamıyoruz” şikayetleri üzerine üzerine başlatılcak ‘nöbetçi bakan’ uygulamasının sistematik hale getirilmesi üzerinde duruluyor. Bakanların yurtiçi ve yurt dışı programlarına göre haftalık ya da duruma göre günlük olarak bir bakan, TBMM Genel Kurulu’nun çalıştığı günler Meclis’te olacak.
Cumhurbaşkanlığı sisteminde TBMM'nin etkisizleştirildiğine yönelik tepkiler üzerine "Nöbetçi bakan" ve “milletvekillerine ofis” çalışması başlatıldı

haberimizvar.net - Cumhurbaşkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte kamuoyunda en önemli tartışma konusu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) etkisinin azalması, milletvekillerinin yaptırımın gücünün kalmaması olmuştu. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle zaman zaman gündeme gelen TBMM eliştirisi üzerine Ankara’da kapsamlı çalışma başlatıldı.

İLLERİN İHTİYAÇ LİSTESİ

Buna göre; vekillerin ‘Meclis’in etkisizleştirildi’ eleştirileri üzerine kapatılan Başbakanlık Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü gibi TBMM’de bir yapı kurulması planlanıyor. Milletvekillerinin bakanlara ulaşma sorununun aşılabilmesi için de illerin ihtiyaç duyduğu yatırımlarla ilgili ‘ihtiyaç listeleri’ oluşturulacak.

YENİDEN KURALACAK

Milletvekillerinin TBMM'ye yasa tasarısı sunumunda yaşanan kopukluk ve zaman kaybının önlenmesi için yeni sistemle birlikte kapatılan Başbakanlık bünyesindeki Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü’ne benzer bir yapının TBMM’de kurulması üzerinde duruluyor.

OFİS SİSTEMİ GELİYOR

Cumhurbaşkanlığı’ndaki çalışmalar sırasında gündeme gelen bir diğer konu ise, yatırımlar konusunda bakanlar ve parti yöneticilerinin seçim bölgeleriyle diğer iller arasındaki eşitsizlik nedeniyle parti içinde yaşanan tartışmaların önüne geçilmesi için önlem alınması üzerinde yoğunlaşıyor. Yeni sistemle ilgili çalışmalar kapsamında önceki yıllarda pek çok kez tartışma konusu olan “milletvekillerine ofis” önerisinin yeniden gündeme gelebileceği kaydediliyor.

NÖBETÇİ BAKAN

Öte yandan, milletvekillerinin  “Bakanlara ulaşamıyoruz” şikayetleri üzerine üzerine başlatılcak ‘nöbetçi bakan’ uygulamasının sistematik hale getirilmesi üzerinde duruluyor. Bakanların yurtiçi ve yurt dışı programlarına göre haftalık ya da duruma göre günlük olarak bir bakan, TBMM Genel Kurulu’nun çalıştığı günler Meclis’te olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.