Esnaf sicil affı bekliyor

EKONOMİ 15.12.2022 - 17:06, Güncelleme: 15.12.2022 - 17:06
 

Esnaf sicil affı bekliyor

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, pandemide kepenk indiren ve ödeyemedikleri için borçları biriken kahvehane esnafının hayatlarında yeni bir sayfa açmak için sicil affı beklediğini söyledi.

haberimizvar.net- Pandemi sürecinde en çok sıkıntı çeken esnaf grubu arasında gelen kahvehane işletmecilerinin sicil affı beklediğini belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, “Üyelerimizin kriz ortamında yaşamını sürdürebilmesi için kredi kullanması gerekiyor. Kredi alabilecek imkânı olan esnaf ve sanatkârlarımız herhangi bir borcu olmamasına rağmen daha önceleri zamanında ödeyemediği borçlarından dolayı kara listeye alınıyor dolayısıyla yeni krediye ulaşamıyor. Bu nedenle esnaf dört gözle sicil affını bekliyor” dedi. BORÇLAR GERİ ÖDENEMİYOR Federasyon olarak sıkıntıları her platformda dile getirdiklerini belirten Ağaoğlu, “Kahvehane esnafımız pandemi döneminde oyun oynatılmamasından dolayı ekonomik olarak büyük zarar görmüş, müşteri kaybı nedeniyle maalesef bazı esnaflarımız tamamen işyerlerini kapatmak durumunda kalmıştır. Devletin verdiği kira ve gelir destekleri verilse de öteleme imkânı tanınsa da bazı esnaflarımız kira, doğalgaz, elektrik, su, vergi, SGK, kredi, kredi kartı vb. borçların geri ödemesini gerçekleştirememiştir. Bu nedenle hayatlarını idame edebilmeleri için hükümetimizden çözüm beklemektedir. Sicil affının yeni sayfa açmaları açısından yerinde bir karar olacağını düşünüyoruz” dedi. KDV İNDİRİMİ TALEBİ Öte yandan pandemi sürecinde esnafı rahatlatan bir uygulama olan KDV indiriminin de yeniden uygulanmasını beklediklerini söyleyen Başkan Ağaoğlu, Faturalardaki yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 5’e indirilmesi gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, “Kahvehanelerde, kıraathanelerde kullanılan malzemeler hayli zamlandı. Çay, şeker soğuk ve sıcak içecek, tüp ve tüm ürünlerin fiyatı arttı. Esnaf elinden geldiği kadar bunu müşterilerine yansıtmamaya çalışıyor. Maliyetler artmasına rağmen afaki bir fiyat artışı yapılamıyor. Bu nedenle gerek borçlarla ilgili gerekse de KDV indirimine yönelik esnafın elini rahatlatacak çözümler bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, pandemide kepenk indiren ve ödeyemedikleri için borçları biriken kahvehane esnafının hayatlarında yeni bir sayfa açmak için sicil affı beklediğini söyledi.

haberimizvar.net- Pandemi sürecinde en çok sıkıntı çeken esnaf grubu arasında gelen kahvehane işletmecilerinin sicil affı beklediğini belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, “Üyelerimizin kriz ortamında yaşamını sürdürebilmesi için kredi kullanması gerekiyor. Kredi alabilecek imkânı olan esnaf ve sanatkârlarımız herhangi bir borcu olmamasına rağmen daha önceleri zamanında ödeyemediği borçlarından dolayı kara listeye alınıyor dolayısıyla yeni krediye ulaşamıyor. Bu nedenle esnaf dört gözle sicil affını bekliyor” dedi.

BORÇLAR GERİ ÖDENEMİYOR

Federasyon olarak sıkıntıları her platformda dile getirdiklerini belirten Ağaoğlu, “Kahvehane esnafımız pandemi döneminde oyun oynatılmamasından dolayı ekonomik olarak büyük zarar görmüş, müşteri kaybı nedeniyle maalesef bazı esnaflarımız tamamen işyerlerini kapatmak durumunda kalmıştır. Devletin verdiği kira ve gelir destekleri verilse de öteleme imkânı tanınsa da bazı esnaflarımız kira, doğalgaz, elektrik, su, vergi, SGK, kredi, kredi kartı vb. borçların geri ödemesini gerçekleştirememiştir. Bu nedenle hayatlarını idame edebilmeleri için hükümetimizden çözüm beklemektedir. Sicil affının yeni sayfa açmaları açısından yerinde bir karar olacağını düşünüyoruz” dedi.

KDV İNDİRİMİ TALEBİ

Öte yandan pandemi sürecinde esnafı rahatlatan bir uygulama olan KDV indiriminin de yeniden uygulanmasını beklediklerini söyleyen Başkan Ağaoğlu, Faturalardaki yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 5’e indirilmesi gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, “Kahvehanelerde, kıraathanelerde kullanılan malzemeler hayli zamlandı. Çay, şeker soğuk ve sıcak içecek, tüp ve tüm ürünlerin fiyatı arttı. Esnaf elinden geldiği kadar bunu müşterilerine yansıtmamaya çalışıyor. Maliyetler artmasına rağmen afaki bir fiyat artışı yapılamıyor. Bu nedenle gerek borçlarla ilgili gerekse de KDV indirimine yönelik esnafın elini rahatlatacak çözümler bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.