'Esrar narkotik maddeler listesinden çıkarıldı'

GÜNDEM 03.12.2020 - 12:07, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

'Esrar narkotik maddeler listesinden çıkarıldı'

Birleşmiş Milletler, esrarın tıbbi amaçlı kullanılması için eroin gibi narkotik maddeler sınıfından çıkarılmasını onayladı.

haberimizvar.net- 53 ülkeden oluşan BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyeleri üzerine esrar ve türevlerinin sınıflandırılmasını gözden geçirdi. DSÖ, esrarın Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi'nin 5'nolu cetvelinden çıkarılmasını salık vermişti. Karar, üye ülkeler için bağlayıcı nitelikte olmasa dahi yasamada uluslararası sözleşmeler referans alındığından, uyuşturucu maddelerle ilgili mevcut kuralların güncelliğini yitirdiğini savunanlar için sembolik bir zafer sayılıyor. KONUNUN UZMANLARI, NARKOTİK İLE İLGİLİ KONTROLLER GEVŞETİLECEK DİYOR Konunun uzmanlarına göre, BM kararı narkotik ile ilgili kontrollerin gevşetileceği anlamına gelmiyor. Pratikte esrarın nasıl sınıflandırılacağı hususunda son söz yine ulusal yönetimlerde olacak. DSÖ kenevir ile ilgili önerilerini 2018 yılında gündeme getirse dahi ülkeler arasındaki fikir ayrılığı konunun tartışılıp oylanmasını geciktirdi. ABD ve Avrupa ülkeleri DSÖ'nün teklifini desteklerken Rusya, Çin, Mısır, Nijerya ve Pakistan karşı çıkmıştı. DAHA AZ TEHLİKELİ GÖRÜLEN MADDELER LİSTESİNE ALINDI Kenevir, 5 nolu cetvelden daha az tehlikeli görülen maddelerin sıralandığı 1 nolu cetvele alınırken, tetrahidrokannabinol (THC) gibi maddelerin bu sınıfa düşürülme teklifine onay çıkmadı. The New York Times'a konuşan uluslararası kenevir danışmanlık grubu Global C'nin direktörü Jessica Steinberg, BM'nin kararıyla bilimsel araştırmaların yolunun açılacağından umutlu.    
Birleşmiş Milletler, esrarın tıbbi amaçlı kullanılması için eroin gibi narkotik maddeler sınıfından çıkarılmasını onayladı.

haberimizvar.net- 53 ülkeden oluşan BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyeleri üzerine esrar ve türevlerinin sınıflandırılmasını gözden geçirdi.

DSÖ, esrarın Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi'nin 5'nolu cetvelinden çıkarılmasını salık vermişti.

Karar, üye ülkeler için bağlayıcı nitelikte olmasa dahi yasamada uluslararası sözleşmeler referans alındığından, uyuşturucu maddelerle ilgili mevcut kuralların güncelliğini yitirdiğini savunanlar için sembolik bir zafer sayılıyor.

KONUNUN UZMANLARI, NARKOTİK İLE İLGİLİ KONTROLLER GEVŞETİLECEK DİYOR

Konunun uzmanlarına göre, BM kararı narkotik ile ilgili kontrollerin gevşetileceği anlamına gelmiyor. Pratikte esrarın nasıl sınıflandırılacağı hususunda son söz yine ulusal yönetimlerde olacak.

DSÖ kenevir ile ilgili önerilerini 2018 yılında gündeme getirse dahi ülkeler arasındaki fikir ayrılığı konunun tartışılıp oylanmasını geciktirdi. ABD ve Avrupa ülkeleri DSÖ'nün teklifini desteklerken Rusya, Çin, Mısır, Nijerya ve Pakistan karşı çıkmıştı.

DAHA AZ TEHLİKELİ GÖRÜLEN MADDELER LİSTESİNE ALINDI

Kenevir, 5 nolu cetvelden daha az tehlikeli görülen maddelerin sıralandığı 1 nolu cetvele alınırken, tetrahidrokannabinol (THC) gibi maddelerin bu sınıfa düşürülme teklifine onay çıkmadı.

The New York Times'a konuşan uluslararası kenevir danışmanlık grubu Global C'nin direktörü Jessica Steinberg, BM'nin kararıyla bilimsel araştırmaların yolunun açılacağından umutlu.

 

BM esrarı, eroin gibi narkotik maddeler listesinden çıkardı #1

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.