Eve ve araba alacaklar dikkat!

EKONOMİ 16.03.2021 - 11:40, Güncelleme: 16.03.2021 - 11:40
 

Eve ve araba alacaklar dikkat!

Ticaret Bakanlığı, konut satışlarında taksit sınırını kaldırırken, taşıt satışlarında 60 aya kadar taksit getirdi. Otomotivde taksit sayısı; fatura değeri 120 bin TL altında olan araçlar için 60 ay, 750 bin TL üzerinde araçlar için 24 ay oldu.

haberimizvarnet- Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre taksitli mal ve hizmet satışında konut ve otomotiv satışı için yeni düzenleme yaptı. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinin birinci fıkrasına 'taksitli mal ve hizmet satışlarında' ibaresinden önce gelmek üzere 'konut satışı haricindeki' ibaresi eklendi. Bakanlık böylece konut satışında taksit sınırını kaldırırken, taşıt satışında ise 60 aya kadar vade uygulanabilecek.  Halihazırda, söz konusu hükümde konut ve taşıt satışları için ayrı bir taksitlendirme süresi belirlenmediğinden, bu satışlar genel taksitlendirme süresine tabi oluyordu.    Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından kredili konut satışlarında herhangi bir vade sınırı uygulanmazken, kredili taşıt satışlarında ise aracın değerine göre farklı vade sınırları uygulanıyor. Böylelikle bakanlığın söz konusu düzenlemesi BDDK uygulamalarına da paralel hale getirildi. OTOMOTİVDE TAKSİT SAYILARI Fatura değerine göre taksit sayıları ise şöyle belirlendi: - 120 bin TL ve altındaki taşıt satışlarında 60 ay, - 120 bin ile 300 bin TL arası olan taşıt satışlarında 48 ay, - 300 bin ile 750 bin TL arası olan taşıt satışlarında 36 ay, - 750 bin TL üzerinde olan taşıt satışlarında 24 ay. OTOMOTİV ÜRETİMİ 2021'DE AZALDI Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), bu yılın ocak-şubat dönemine ilişkin üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre ilk 2 ayda toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,5 azalarak 222 bin 264 adet, otomobil üretimi de yüzde 16 düşüşle 136 bin 882 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 231 bin 578 adet olarak açıklandı.   Aylık bazda verilere bakıldığında, şubat ayı üretimi yüzde 9,3 azalışla 116 bin 88'e geriledi. Otomobil üretimi de yüzde 22,4 düşüşle 68 bin 105 adet olarak kayıtlara geçti. Ocak-şubat döneminde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 oldu. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları, hafif araçlarda yüzde 68, ağır ticari araçlarda yüzde 50 ve traktörde yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti. 
Ticaret Bakanlığı, konut satışlarında taksit sınırını kaldırırken, taşıt satışlarında 60 aya kadar taksit getirdi. Otomotivde taksit sayısı; fatura değeri 120 bin TL altında olan araçlar için 60 ay, 750 bin TL üzerinde araçlar için 24 ay oldu.

haberimizvarnet- Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre taksitli mal ve hizmet satışında konut ve otomotiv satışı için yeni düzenleme yaptı.

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinin birinci fıkrasına 'taksitli mal ve hizmet satışlarında' ibaresinden önce gelmek üzere ' konut satışı haricindeki' ibaresi eklendi. Bakanlık böylece konut satışında taksit sınırını kaldırırken, taşıt satışında ise 60 aya kadar vade uygulanabilecek. 

Halihazırda, söz konusu hükümde konut ve taşıt satışları için ayrı bir taksitlendirme süresi belirlenmediğinden, bu satışlar genel taksitlendirme süresine tabi oluyordu. 

 

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından kredili konut satışlarında herhangi bir vade sınırı uygulanmazken, kredili taşıt satışlarında ise aracın değerine göre farklı vade sınırları uygulanıyor. Böylelikle bakanlığın söz konusu düzenlemesi BDDK uygulamalarına da paralel hale getirildi.

OTOMOTİVDE TAKSİT SAYILARI
Fatura değerine göre taksit sayıları ise şöyle belirlendi:

- 120 bin TL ve altındaki taşıt satışlarında 60 ay,

- 120 bin ile 300 bin TL arası olan taşıt satışlarında 48 ay,

- 300 bin ile 750 bin TL arası olan taşıt satışlarında 36 ay,

- 750 bin TL üzerinde olan taşıt satışlarında 24 ay.

OTOMOTİV ÜRETİMİ 2021'DE AZALDI
Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), bu yılın ocak-şubat dönemine ilişkin üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.

Buna göre ilk 2 ayda toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,5 azalarak 222 bin 264 adet, otomobil üretimi de yüzde 16 düşüşle 136 bin 882 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 231 bin 578 adet olarak açıklandı.

 

Aylık bazda verilere bakıldığında, şubat ayı üretimi yüzde 9,3 azalışla 116 bin 88'e geriledi. Otomobil üretimi de yüzde 22,4 düşüşle 68 bin 105 adet olarak kayıtlara geçti.

Ocak-şubat döneminde otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 oldu. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları, hafif araçlarda yüzde 68, ağır ticari araçlarda yüzde 50 ve traktörde yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.