Flaş dolar tahmini!

EKONOMİ 30.08.2023 - 10:18, Güncelleme: 30.08.2023 - 10:37
 

Flaş dolar tahmini!

Foreks Haber tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, 14 ekonomistin katıldığı ankette enflasyon ve dolar/TL kuru hakkında çarpıcı tahminler ortaya çıktı.

haberimizvar.net- Enflasyon konusunda, ekonomistlerin aylık medyan tahmini yüzde 7,08 artış yönünde gerçekleşeceği yönünde. Ancak ortalama tahmin yüzde 7,42 artış olarak kaydedildi. Yıllık TÜFE verisi için ise medyan tahmin yüzde 56,02, ortalama tahmin ise yüzde 56,55 artış olarak belirlendi. 2023 sonuna dair yapılan TÜFE medyan tahmini yüzde 65 olarak öngörülürken, ortalama tahmin yüzde 66,09 olarak açıklandı. 12 ay sonrasına yönelik medyan TÜFE beklentisi ise yüzde 49,50 olarak tahmin edildi. Uzmanlar, enflasyondaki artış beklentisinin temel sebeplerini değerlendirdi. Vergi ayarlamaları, akaryakıt fiyatlarının yükselişi, gıda enflasyonundaki yüksek seviyeler, Türk Lirası'ndaki değer kaybı, ücret artışları, güçlü iç talep, hizmet enflasyonundaki katılık ve süregelen enflasyon beklentilerinin bozulması gibi faktörlerin bu yüksek tahminlere etki ettiğine dikkat çekiyorlar. Gıda enflasyonundaki artışın nedenleri arasında taşıma-maliyet, iklim koşulları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi unsurlar da bulunuyor. Ankette dikkat çeken bir diğer konu ise dolar/TL kuru tahminleri oldu. Uzmanlar, yıl sonu için dolar/TL kuru medyan tahminini 29,44 olarak belirledi. Ortalama tahmin ise 29,74 olarak açıklandı. En yüksek tahmin 31,08 iken, en düşük tahmin 29,00 olarak gerçekleşti. Önceki aya göre değerlendirildiğinde, geçen ayki ankette medyan beklentinin 29,8800 seviyesinde olduğu görüldü. En yüksek tahmin 31,05 iken, en düşük tahmin 27,57 olarak kaydedilmişti.
Foreks Haber tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, 14 ekonomistin katıldığı ankette enflasyon ve dolar/TL kuru hakkında çarpıcı tahminler ortaya çıktı.

haberimizvar.net- Enflasyon konusunda, ekonomistlerin aylık medyan tahmini yüzde 7,08 artış yönünde gerçekleşeceği yönünde. Ancak ortalama tahmin yüzde 7,42 artış olarak kaydedildi. Yıllık TÜFE verisi için ise medyan tahmin yüzde 56,02, ortalama tahmin ise yüzde 56,55 artış olarak belirlendi.

2023 sonuna dair yapılan TÜFE medyan tahmini yüzde 65 olarak öngörülürken, ortalama tahmin yüzde 66,09 olarak açıklandı. 12 ay sonrasına yönelik medyan TÜFE beklentisi ise yüzde 49,50 olarak tahmin edildi.

Uzmanlar, enflasyondaki artış beklentisinin temel sebeplerini değerlendirdi. Vergi ayarlamaları, akaryakıt fiyatlarının yükselişi, gıda enflasyonundaki yüksek seviyeler, Türk Lirası'ndaki değer kaybı, ücret artışları, güçlü iç talep, hizmet enflasyonundaki katılık ve süregelen enflasyon beklentilerinin bozulması gibi faktörlerin bu yüksek tahminlere etki ettiğine dikkat çekiyorlar. Gıda enflasyonundaki artışın nedenleri arasında taşıma-maliyet, iklim koşulları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi unsurlar da bulunuyor.

Ankette dikkat çeken bir diğer konu ise dolar/ TL kuru tahminleri oldu. Uzmanlar, yıl sonu için dolar/ TL kuru medyan tahminini 29,44 olarak belirledi. Ortalama tahmin ise 29,74 olarak açıklandı. En yüksek tahmin 31,08 iken, en düşük tahmin 29,00 olarak gerçekleşti.

Önceki aya göre değerlendirildiğinde, geçen ayki ankette medyan beklentinin 29,8800 seviyesinde olduğu görüldü. En yüksek tahmin 31,05 iken, en düşük tahmin 27,57 olarak kaydedilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.