AB'de Türkiye toplantısı

GÜNDEM 13.07.2020 - 15:34, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

AB'de Türkiye toplantısı

AB dışişleri bakanlar Türkiye gündemiyle yapılacak toplantıda Libya, Doğu Akdeniz ve mülteci krizleri masada.

haberimizvar.net-Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Mart ayından bu yana uygulanan koronavirüs pandemisi sebebiyle verilen aranın ardından fiilen bugün ilk kez Brüksel'de bir arada. Toplantının ana gündem maddeleri Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri, ayrıca Libya'daki rolü ve mülteci krizine karşı AB'nin tutumu olacak. AKDENİZ'DEKİ SONDAJ FAALİTLERİ   Birlik, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerini "yasadışı" olarak tanımlıyor, aynı zamanda AB Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu delerek Libya'ya silah gönderdiğini de öne sürüyor. LİBYA'YA AMBARGOYU DELME İDDİALARI  Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas geçen haftalarda Libya'ya yönelik silah ambargosunu delen ve ülkede çatışan taraflara silah sevkiyatını sürdüren ülkelere baskının artırılmasını ve ambargoyu delen ülkelerin isimlerinin açıklanmasını talep etmişti. Fransa'nın açıktan Libya'ya silah sevkiyatı yaptığı suçlamalar ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığı" söylemleri de toplantıda ele alınacak. FRANSA'DAN YAPTIRIM TALEBİ  Toplantıda ayrıca Doğu Akdeniz'de Türk gemilerinin bir Fransız gemisini taciz ettiğini iddia eden Fransa'nın Dışişleri Bakanı Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını talep etmesi bekleniyor. NE OLMUŞTU?   10 Haziran'da Fransa Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn Courbet, Fransa'nın iddiasına göre silah kaçakçılığına karıştığından şüphelenilen bir Türk sivil gemisine yaklaşmaya çalıştığında Türkiye'ye ait deniz hedefleme radarı tarafından sinyalle üç kez "aydınlatıldı". Fransalı yetkililere göre gemiye üç Türk savaş gemisi eşlik ediyordu. Courbet ise hedef alındıktan sonra geri çekildi. Türk savaş gemilerinin Courbet'ye üç kez radar kilitlenmesini "aşırı agresif" olarak tanımlayan Fransa, Türkiye'yi NATO'yu şikayet etti.
AB dışişleri bakanlar Türkiye gündemiyle yapılacak toplantıda Libya, Doğu Akdeniz ve mülteci krizleri masada.

haberimizvar.net-Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Mart ayından bu yana uygulanan koronavirüs pandemisi sebebiyle verilen aranın ardından fiilen bugün ilk kez Brüksel'de bir arada.

Toplantının ana gündem maddeleri Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri, ayrıca Libya'daki rolü ve mülteci krizine karşı AB'nin tutumu olacak.

AKDENİZ'DEKİ SONDAJ FAALİTLERİ  

Birlik, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetlerini "yasadışı" olarak tanımlıyor, aynı zamanda AB Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu delerek Libya'ya silah gönderdiğini de öne sürüyor.

LİBYA'YA AMBARGOYU DELME İDDİALARI 

Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas geçen haftalarda Libya'ya yönelik silah ambargosunu delen ve ülkede çatışan taraflara silah sevkiyatını sürdüren ülkelere baskının artırılmasını ve ambargoyu delen ülkelerin isimlerinin açıklanmasını talep etmişti.

Fransa'nın açıktan Libya'ya silah sevkiyatı yaptığı suçlamalar ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türkiye'nin Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığı" söylemleri de toplantıda ele alınacak.

FRANSA'DAN YAPTIRIM TALEBİ 

Toplantıda ayrıca Doğu Akdeniz'de Türk gemilerinin bir Fransız gemisini taciz ettiğini iddia eden Fransa'nın Dışişleri Bakanı Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını talep etmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?  

10 Haziran'da Fransa Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn Courbet, Fransa'nın iddiasına göre silah kaçakçılığına karıştığından şüphelenilen bir Türk sivil gemisine yaklaşmaya çalıştığında Türkiye'ye ait deniz hedefleme radarı tarafından sinyalle üç kez "aydınlatıldı".

Fransalı yetkililere göre gemiye üç Türk savaş gemisi eşlik ediyordu. Courbet ise hedef alındıktan sonra geri çekildi.

Türk savaş gemilerinin Courbet'ye üç kez radar kilitlenmesini "aşırı agresif" olarak tanımlayan Fransa, Türkiye'yi NATO'yu şikayet etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.