Aile sağlığı merkezlerinde ‘Tarihi geçmiş aşılar var’ iddiası

SAĞLIK 30.10.2019 - 11:40, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Aile sağlığı merkezlerinde ‘Tarihi geçmiş aşılar var’ iddiası

Aile sağlığı merkezlerine son kullanma tarihi yaklaşan aşıların gönderildiği ortaya çıktı. TTB’den Ünal, “Zamanı geçen aşılar, imhaya gönderiliyor. Bu da ekonomik zarara neden oluyor” dedi

haberimizvar.net BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2018 Denetim Raporu ile açığa çıkan aşıların depolarda çürümesi ve zamanı geçtiği için imha edilmesi sorunu devam ediyor. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından aile sağlığı merkezlerine gönderilen çocuk ve yetişkin aşılarının bir bölümünün son kullanma tarihlerinin çok yakın olduğu için kullanılamadığı ortaya çıktı. Büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde aynı sorunun yaşandığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda üzerine düşeni yapmadığı bildirildi. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, “Aile sağlığı merkezlerine gönderilen aşılarda zaman ve ihtiyaç gözetilmiyor. Gelen çok sayıda aşı, son kullanma tarihi birkaç gün içinde sona erdiği için imhaya gönderiliyor” dedi. SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ Sağlık personeline yapılması planlanan grip aşısı dışındaki bütün aşıların aile sağlığı merkezlerine gönderildiğini belirten Ünal, şunları söyledi: “Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B ile hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek, çocuk ölümleri ile sakatlıkların engellenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda çocuk ve yetişkin aşıları aile sağlığı merkezlerine gönderilerek aşılama takvimine uygun hareket etmemiz bekleniyor. Aşı yapmadan önce barkod okuyucu sisteminden aşı girişi yapılıyor. Gelen aşıların son kullanma tarihindeki kısıtlılık sebebiyle de birçok aşıda ‘son kullanma tarihi geçti’ uyarısı ile karşılaşıyoruz. Böyle bir durum olduğunda aşıyı yapmadan imhaya gönderiyoruz.” DEPOLARDA BOZULUYOR Aşı Takip Sistemi (ATS) veri girişi yapan kişilerden kaynaklı veri eksiklikleri ve hataları bütçede ekonomik yük oluşturmaya devam ediyor. ATS üzerinden yapılan incelemede, geçen yıl 113 milyon lira değerinde 1 milyon 628 bin doz aşı İl Sağlık Müdürlükleri’nin deposunda bozuldu. Bozulan aşılar ve miktarları şöyle: 808 bin doz tüberküloz. 383 bin doz kızamık. 293 bin doz kabakulak-kızamık-kızamıkçık. 42 bin 682 doz mevsimsel grip. 32 bin 500 doz Hepatit B.
Aile sağlığı merkezlerine son kullanma tarihi yaklaşan aşıların gönderildiği ortaya çıktı. TTB’den Ünal, “Zamanı geçen aşılar, imhaya gönderiliyor. Bu da ekonomik zarara neden oluyor” dedi

haberimizvar.net BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2018 Denetim Raporu ile açığa çıkan aşıların depolarda çürümesi ve zamanı geçtiği için imha edilmesi sorunu devam ediyor. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından aile sağlığı merkezlerine gönderilen çocuk ve yetişkin aşılarının bir bölümünün son kullanma tarihlerinin çok yakın olduğu için kullanılamadığı ortaya çıktı. Büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde aynı sorunun yaşandığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda üzerine düşeni yapmadığı bildirildi.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Filiz Ünal, “Aile sağlığı merkezlerine gönderilen aşılarda zaman ve ihtiyaç gözetilmiyor. Gelen çok sayıda aşı, son kullanma tarihi birkaç gün içinde sona erdiği için imhaya gönderiliyor” dedi.

SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ

Sağlık personeline yapılması planlanan grip aşısı dışındaki bütün aşıların aile sağlığı merkezlerine gönderildiğini belirten Ünal, şunları söyledi: “Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B ile hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek, çocuk ölümleri ile sakatlıkların engellenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda çocuk ve yetişkin aşıları aile sağlığı merkezlerine gönderilerek aşılama takvimine uygun hareket etmemiz bekleniyor. Aşı yapmadan önce barkod okuyucu sisteminden aşı girişi yapılıyor. Gelen aşıların son kullanma tarihindeki kısıtlılık sebebiyle de birçok aşıda ‘son kullanma tarihi geçti’ uyarısı ile karşılaşıyoruz. Böyle bir durum olduğunda aşıyı yapmadan imhaya gönderiyoruz.”

DEPOLARDA BOZULUYOR

Aşı Takip Sistemi (ATS) veri girişi yapan kişilerden kaynaklı veri eksiklikleri ve hataları bütçede ekonomik yük oluşturmaya devam ediyor. ATS üzerinden yapılan incelemede, geçen yıl 113 milyon lira değerinde 1 milyon 628 bin doz aşı İl Sağlık Müdürlükleri’nin deposunda bozuldu. Bozulan aşılar ve miktarları şöyle:
808 bin doz tüberküloz.
383 bin doz kızamık.
293 bin doz kabakulak-kızamık-kızamıkçık.
42 bin 682 doz mevsimsel grip.
32 bin 500 doz Hepatit B.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.