Antalya turizmde ve seracılıkta eriyor

GÜNDEM 26.03.2020 - 17:21, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Antalya turizmde ve seracılıkta eriyor

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, korona salgınının Antalya’ya vurduğu darbeyi, “Otellerin yüzde 90’ı kapalı. İşsiz turizm çalışanı sayısı 150 bin. Seracılık bitiyor; domates, biber, salata gibi sebzeler toplanamıyor, çünkü alacak müşteri yok, ihracat kapalı” diye anlattı.

haberimizvar.netHürriyet yazarı Yalçın Bayer bugünkü köşesinde korona virüsün Antalya turizmine ve tarımına vurduğu darbeyi anlattı. Yalçın Bayer, “Antalya turizmde ve seracılıkta eriyor” başlıklı yazısında, “Antalyalılar yaşadıkları büyük ‘afet’i anlatamıyorlar; otellerin yüzde 90’ı kapalı, haklı olarak turist yok. Seracılık bitiyor; domates, biber, salata gibi turfanda sebzeler toplanamıyor çünkü alacak müşteri yok, ihracat kapalı. Rus federasyonu üyesi ülkeler de alım yapmıyor artık. Sibirya’da dev seralar kurup sebze üretiyorlar. Doğalgazı bizim gibi almıyorlar, çünkü kendileri için çıkartıyorlar. Türkiye’den sadece narenciye; portakal, limon ve mandalina ithal ediyorlar” dedi.   YENİLENEN OTELLER BİN PİŞMAN   Kıştan yaza geçişte yenileme yapan otellerin de bin pişman olduğunu aktaran Bayer, “Ama nereden bilsinler böyle bir virüsün ortaya çıkacağını. Onarım yapmayı düşünen durmuş! Bazı otellerin bahçelerinde henüz çiçek ekimi yapan yok, sahil temizlemesi yapan da... Resepsiyonlarda kimseler yok. Konuşmak için bir ‘personel’ dahi bulamıyorsunuz. Zaten işletmeciler, çalışanlarına ikinci bir emre kadar çıkış vermiş, hem de ‘ücretsiz’ olarak” dedi.   TURİZMDE İŞSİZ SAYISI 150 BİN   Konuştuğu turizm çevrelerinin şu anda işsiz kalan personel sayısını 150 bin olarak ifade ettiğini belirten Yalçın Bayer, “Başta Antalya; Alanya, Serik, Manavgat, Beldibi, Belek; öbür yakada da Kaş, Kalkan, Fenike. En önemlisi, ‘otel’ sözleşmeleri ne olacak, uzlaşmalar nasıl sağlanacak? Bu kadar mı? Değil tabii. İkinci darbe de seracılara vurmuş. Turfandanın tadı da kalmamış. Bu kadar sebze kime satılır, kim alır? Domates, salatalık, patlıcan, biber ve bu mevsimde aklınıza gelen diğer sebzeleri kim alır, kim satar?” diye sordu.   GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İŞSİZ   Bayer yazısını şöyle bitirdi: “En iyisi toplamamak galiba. Bir sera sahibi ‘Emin olun toplamak da zarar’ diyor. Otel çalışanları derken, ‘koruma ordusu’nu akıldan çıkarmayın. Özel güvenlik görevlilerinin sözleşmeleri feshedilmiş. Cankurtaranlar da öyle. Sayılarını söylemeyelim ama ne kadar emekli polis varsa, hepsi bu otellerde çalışıyorlardı. Hepsi işsiz kalıyor”. 
Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, korona salgınının Antalya’ya vurduğu darbeyi, “Otellerin yüzde 90’ı kapalı. İşsiz turizm çalışanı sayısı 150 bin. Seracılık bitiyor; domates, biber, salata gibi sebzeler toplanamıyor, çünkü alacak müşteri yok, ihracat kapalı” diye anlattı.

haberimizvar.netHürriyet yazarı Yalçın Bayer bugünkü köşesinde korona virüsün Antalya turizmine ve tarımına vurduğu darbeyi anlattı. Yalçın Bayer, “Antalya turizmde ve seracılıkta eriyor” başlıklı yazısında, “Antalyalılar yaşadıkları büyük ‘afet’i anlatamıyorlar; otellerin yüzde 90’ı kapalı, haklı olarak turist yok. Seracılık bitiyor; domates, biber, salata gibi turfanda sebzeler toplanamıyor çünkü alacak müşteri yok, ihracat kapalı. Rus federasyonu üyesi ülkeler de alım yapmıyor artık. Sibirya’da dev seralar kurup sebze üretiyorlar. Doğalgazı bizim gibi almıyorlar, çünkü kendileri için çıkartıyorlar. Türkiye’den sadece narenciye; portakal, limon ve mandalina ithal ediyorlar” dedi.

 

YENİLENEN OTELLER BİN PİŞMAN

 

Kıştan yaza geçişte yenileme yapan otellerin de bin pişman olduğunu aktaran Bayer, “Ama nereden bilsinler böyle bir virüsün ortaya çıkacağını. Onarım yapmayı düşünen durmuş! Bazı otellerin bahçelerinde henüz çiçek ekimi yapan yok, sahil temizlemesi yapan da... Resepsiyonlarda kimseler yok. Konuşmak için bir ‘personel’ dahi bulamıyorsunuz. Zaten işletmeciler, çalışanlarına ikinci bir emre kadar çıkış vermiş, hem de ‘ücretsiz’ olarak” dedi.

 

TURİZMDE İŞSİZ SAYISI 150 BİN

 

Konuştuğu turizm çevrelerinin şu anda işsiz kalan personel sayısını 150 bin olarak ifade ettiğini belirten Yalçın Bayer, “Başta Antalya; Alanya, Serik, Manavgat, Beldibi, Belek; öbür yakada da Kaş, Kalkan, Fenike. En önemlisi, ‘otel’ sözleşmeleri ne olacak, uzlaşmalar nasıl sağlanacak? Bu kadar mı? Değil tabii. İkinci darbe de seracılara vurmuş. Turfandanın tadı da kalmamış. Bu kadar sebze kime satılır, kim alır? Domates, salatalık, patlıcan, biber ve bu mevsimde aklınıza gelen diğer sebzeleri kim alır, kim satar?” diye sordu.

 

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İŞSİZ

 

Bayer yazısını şöyle bitirdi: “En iyisi toplamamak galiba. Bir sera sahibi ‘Emin olun toplamak da zarar’ diyor. Otel çalışanları derken, ‘koruma ordusu’nu akıldan çıkarmayın. Özel güvenlik görevlilerinin sözleşmeleri feshedilmiş. Cankurtaranlar da öyle. Sayılarını söylemeyelim ama ne kadar emekli polis varsa, hepsi bu otellerde çalışıyorlardı. Hepsi işsiz kalıyor”. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.