Antalya’da müze kavgası bitmiyor

YEREL 15.07.2026 - 12:05, Güncelleme: 15.07.2026 - 12:05
 

Antalya’da müze kavgası bitmiyor

16 Temmuz 2025 yılında kapatılan ve yıkılan Antalya Müzesi’nin yerine 2026 yılında yeni bir müze yapılacağı yönündeki Kültür ve Turizm Bakanlığı vaadine rağmen alanda bir çalışma yapılmadığını söyleyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Paraları toplaması değil; o yıktığınız müze verilen süre içerisinde yapılacak mı, yapılmayacak mı?” sorusunu sordu.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Müzesi'nin yıkımı ve yerine yeni bir müze inşa etme sözünün akıbeti hakkındaki endişeler ve soruları TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda gündeme taşıdı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı'na yöneltilen soruları yönelten Arı, Antalya Müzesi’nin 16 Temmuz 2025 yılında kapatıldığını hatırlatarak; tescilli bir eser olan müze binası, "gece yarısı operasyonuyla" dozerler tarafından yıkıldığını ifade eti. Arı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2026 yılında Antalya'ya yeni bir müze kazandırılacağı vadini hatırlattı. Ancak, şu an itibarıyla yıkılan alanda herhangi somut bir inşaat faaliyetine başlanmadığını ifade eden Arı, müzenin akıbetini sordu. Plan ve Bütçe komisyonunda Antalya Müzesi’nin akıbetini soran Arı, “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı burada iken 4’üncü maddeyle ilgili şöyle bir sorum olacak kendisine: Devletin yükümlülüğü haline getirilen kültür ve tarihi mirasın belirlenmesi, muhafazası ve geleceğe intikali ödevini gerçekleştirmek üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda bir değişiklik yapılmasıyla ilgili talep oldu. Bu kapsamda da birçok düzenlemeye ücretlendirme getirildiğini görüyoruz” diye konuştu. YENİ MÜZENİN AKIBETİ BELİRSİZ “Tarihi eserlerin korunması ve muhafazası dediğimizde, son dönemde Antalya’da önemli bir konu var” diyen Arı, “Antalya Müzesi geçen yıl Temmuz ayının ilk haftasında faaliyetine kapatıldı. Eylül ayı içerisinde ise bir gece yarısı operasyonuyla, gecenin saat 24.00’ünde dozerler girdi ve tescilli bir eser olan müze binası yıkıldı. Sayın Turizm Bakanı burada bütçesini sunarken ben yine bu müzenin durumu ne olacak diye sordum. ‘Bu müze haksız bir şekilde, yanlış bir şekilde yıkıldı’ dedim. Bakan ise ‘Yenisini yapacağız ve 2026 yılında Antalya’ya bir müze kazandıracağız’ dedi.” “YIKTIĞINIZ MÜZE VERİLEN SÜRE İÇERİSİNDE YAPILACAK MI?” Gelinen aşamada şu an müzenin yıkılan alanında bir tane vinç gözüktüğünü ifade eden Arı, “Ama onun dışında orada ne yapıldığını kimse bilmiyor. Daha geçen hafta Antalya Kent Konseyi’nde yapılan genel kurulda bu konu aynı belirsizlik içinde konuşuldu, görüşüldü. Ben buradan soruyorum: Sayın Bakan’ın “2026 yılında Antalya’da müzeyi bitireceğiz, tamamlayacağız. Antalya’ya yakışır, Türkiye’ye yakışır bir müze yapıp teslim edeceğiz” ifadesi gerçekleşecek mi, gerçekleşmeyecek mi? Paraları toplaması değil; o yıktığınız müze verilen süre içerisinde yapılacak mı, yapılmayacak mı? Aksi halde oradaki tarihi eserler kaderine terk edilmiş durumda. Eserlerin geleceğinin ne olacağı belirsiz bir vaziyette bir kenarda duruyor ama ortada müze yok” ifadelerini kullandı. (Antalya Gündem Gazetesi)
16 Temmuz 2025 yılında kapatılan ve yıkılan Antalya Müzesi’nin yerine 2026 yılında yeni bir müze yapılacağı yönündeki Kültür ve Turizm Bakanlığı vaadine rağmen alanda bir çalışma yapılmadığını söyleyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Paraları toplaması değil; o yıktığınız müze verilen süre içerisinde yapılacak mı, yapılmayacak mı?” sorusunu sordu.

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Müzesi'nin yıkımı ve yerine yeni bir müze inşa etme sözünün akıbeti hakkındaki endişeler ve soruları TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda gündeme taşıdı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı'na yöneltilen soruları yönelten Arı, Antalya Müzesi’nin 16 Temmuz 2025 yılında kapatıldığını hatırlatarak; tescilli bir eser olan müze binası, "gece yarısı operasyonuyla" dozerler tarafından yıkıldığını ifade eti.

Arı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2026 yılında Antalya'ya yeni bir müze kazandırılacağı vadini hatırlattı. Ancak, şu an itibarıyla yıkılan alanda herhangi somut bir inşaat faaliyetine başlanmadığını ifade eden Arı, müzenin akıbetini sordu.

Plan ve Bütçe komisyonunda Antalya Müzesi’nin akıbetini soran Arı, “Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı burada iken 4’üncü maddeyle ilgili şöyle bir sorum olacak kendisine: Devletin yükümlülüğü haline getirilen kültür ve tarihi mirasın belirlenmesi, muhafazası ve geleceğe intikali ödevini gerçekleştirmek üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda bir değişiklik yapılmasıyla ilgili talep oldu. Bu kapsamda da birçok düzenlemeye ücretlendirme getirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

YENİ MÜZENİN AKIBETİ BELİRSİZ
“Tarihi eserlerin korunması ve muhafazası dediğimizde, son dönemde Antalya’da önemli bir konu var” diyen Arı, “ Antalya Müzesi geçen yıl Temmuz ayının ilk haftasında faaliyetine kapatıldı. Eylül ayı içerisinde ise bir gece yarısı operasyonuyla, gecenin saat 24.00’ünde dozerler girdi ve tescilli bir eser olan müze binası yıkıldı. Sayın Turizm Bakanı burada bütçesini sunarken ben yine bu müzenin durumu ne olacak diye sordum. ‘Bu müze haksız bir şekilde, yanlış bir şekilde yıkıldı’ dedim. Bakan ise ‘Yenisini yapacağız ve 2026 yılında Antalya’ya bir müze kazandıracağız’ dedi.”

“YIKTIĞINIZ MÜZE VERİLEN SÜRE İÇERİSİNDE YAPILACAK MI?”
Gelinen aşamada şu an müzenin yıkılan alanında bir tane vinç gözüktüğünü ifade eden Arı, “Ama onun dışında orada ne yapıldığını kimse bilmiyor. Daha geçen hafta Antalya Kent Konseyi’nde yapılan genel kurulda bu konu aynı belirsizlik içinde konuşuldu, görüşüldü. Ben buradan soruyorum: Sayın Bakan’ın “2026 yılında Antalya’da müzeyi bitireceğiz, tamamlayacağız.

Antalya’ya yakışır, Türkiye’ye yakışır bir müze yapıp teslim edeceğiz” ifadesi gerçekleşecek mi, gerçekleşmeyecek mi? Paraları toplaması değil; o yıktığınız müze verilen süre içerisinde yapılacak mı, yapılmayacak mı? Aksi halde oradaki tarihi eserler kaderine terk edilmiş durumda. Eserlerin geleceğinin ne olacağı belirsiz bir vaziyette bir kenarda duruyor ama ortada müze yok” ifadelerini kullandı.

( Antalya Gündem Gazetesi)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.