Günlük vaka 40 bini geçebilir

GÜNDEM 26.11.2020 - 11:39, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Günlük vaka 40 bini geçebilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün açıkladığı günlük 28 bin vaka sayısını değerlendiren halk sağlıkçısı Mehmet Aktekin, “Günlük vaka 40 bini geçebilir” dedi

haberimizvar.net- Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, 'Bundan sonra vaka sayısını da açıklayacağız' dedi. Koca, dün itibariyle de günlük vaka sayısının 28 bin olduğunu ifade etti. Koca’nın açıklamalarını değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Aktekin, günlük vaka sayısının 40 bini bulabileceğini söyledi.  KALICI BAĞIŞIKLIK  Koca’nın açıklamalarını ve bundan sonraki süreci değerlendiren Aktekin, “Dünden itibaren testi pozitif çıkan vaka sayıları tekrar açıklanmaya başladı. Her ne kadar 28 binli rakamlardan söz edilse de testin duyarlılığı ve yalancı negatif sonuç verme yüzdesi göz önüne alındığında bu sayı 40 binleri geçecektir. Buna bir de belirtisi olmadığından dolayı test yapılmayan ve test pozitif kişilerin on katına kadar çıkabildiği iddia edilen belirtisiz enfeksiyon sayılarını eklersek ne kadar yüksek rakamlarla karşı karşıya olduğumuzu anlarız. Şayet hastalık kalıcı bağışıklık bıraksa idi, bu sayıların sürmesi bizi bir kitle bağışıklığına doğru götürürdü” dedi.  TEKRARLAYAN ENFEKSİYON Aktekin açıklamasına şöyle devam etti: “Brezilya’da salgının odağı olan Amazonların başkenti Manaus’ta kan veren kişilerde (donörler) yapılan bir çalışmaya göre, Haziran ayında antikor pozitifliği (seroprevalans) 50’lerin üzerine çıkmış ve Temmuz ayında toplumun yüzde 60’ından daha fazlasının enfeksiyonu geçirdiği saptanmış. Buna karşın Ağustos ve Eylül aylarında yine donörlerde antikor pozitifliği azalmaya başlamış (Buss, L. ve ark.). Bu veri doğrudan bir toplumsal seroprevalans göstergesi olmasa da humoral bağışıklığın bir süre sonra azaldığını düşündürmekte. Ancak humoral bağışıklığın azalması hastalığa karşı bağışıklığın tamamen ortadan kalkmasını gerektirmiyor. Organizmada, hücresel bağışıklık dediğimiz ve insanların daha uzun süre hastalığa karşı bağışık kalmasını sağlayan bir sistem var. Olay bu sistemin etkinliğinin bu hastalık için ne düzeyde geçerli olduğu sorusunda düğümleniyor. Tekrarlayan enfeksiyon oranının görece düşüklüğü bu umudu besleyen bir gösterge. KÜÇÜK HACİMLİ DALGALAR Avrupa oldukça hacimli bir ikinci dalgadan sonra, yavaş yavaş sayılarını düşürmeye başladı. DSÖ, önlem alınmazsa önümüzdeki yılın başlarında çok daha büyük bir üçüncü dalganın gelebileceğini duyurdu. Açıkçası ben böyle bir dalganın Avrupa’ya geleceğini beklemiyorum. Bağışıklığın bir miktar azalsa da süreceği umudu ve aşı uygulamasının da devreye girmesiyle, küçük hacimli dalgalar oluşsa da, bunların şu an yaşadığımızdan çok daha büyük bir dalga olması olasılığı bana uzak geliyor. İspatı var mı? Yok. Tamamen sezgisel.” .
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün açıkladığı günlük 28 bin vaka sayısını değerlendiren halk sağlıkçısı Mehmet Aktekin, “Günlük vaka 40 bini geçebilir” dedi

haberimizvar.net- Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, 'Bundan sonra vaka sayısını da açıklayacağız' dedi. Koca, dün itibariyle de günlük vaka sayısının 28 bin olduğunu ifade etti. Koca’nın açıklamalarını değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Aktekin, günlük vaka sayısının 40 bini bulabileceğini söyledi. 

KALICI BAĞIŞIKLIK 
Koca’nın açıklamalarını ve bundan sonraki süreci değerlendiren Aktekin, “Dünden itibaren testi pozitif çıkan vaka sayıları tekrar açıklanmaya başladı. Her ne kadar 28 binli rakamlardan söz edilse de testin duyarlılığı ve yalancı negatif sonuç verme yüzdesi göz önüne alındığında bu sayı 40 binleri geçecektir. Buna bir de belirtisi olmadığından dolayı test yapılmayan ve test pozitif kişilerin on katına kadar çıkabildiği iddia edilen belirtisiz enfeksiyon sayılarını eklersek ne kadar yüksek rakamlarla karşı karşıya olduğumuzu anlarız. Şayet hastalık kalıcı bağışıklık bıraksa idi, bu sayıların sürmesi bizi bir kitle bağışıklığına doğru götürürdü” dedi. 
TEKRARLAYAN ENFEKSİYON
Aktekin açıklamasına şöyle devam etti: “Brezilya’da salgının odağı olan Amazonların başkenti Manaus’ta kan veren kişilerde (donörler) yapılan bir çalışmaya göre, Haziran ayında antikor pozitifliği (seroprevalans) 50’lerin üzerine çıkmış ve Temmuz ayında toplumun yüzde 60’ından daha fazlasının enfeksiyonu geçirdiği saptanmış. Buna karşın Ağustos ve Eylül aylarında yine donörlerde antikor pozitifliği azalmaya başlamış (Buss, L. ve ark.). Bu veri doğrudan bir toplumsal seroprevalans göstergesi olmasa da humoral bağışıklığın bir süre sonra azaldığını düşündürmekte. Ancak humoral bağışıklığın azalması hastalığa karşı bağışıklığın tamamen ortadan kalkmasını gerektirmiyor. Organizmada, hücresel bağışıklık dediğimiz ve insanların daha uzun süre hastalığa karşı bağışık kalmasını sağlayan bir sistem var. Olay bu sistemin etkinliğinin bu hastalık için ne düzeyde geçerli olduğu sorusunda düğümleniyor. Tekrarlayan enfeksiyon oranının görece düşüklüğü bu umudu besleyen bir gösterge.

KÜÇÜK HACİMLİ DALGALAR
Avrupa oldukça hacimli bir ikinci dalgadan sonra, yavaş yavaş sayılarını düşürmeye başladı. DSÖ, önlem alınmazsa önümüzdeki yılın başlarında çok daha büyük bir üçüncü dalganın gelebileceğini duyurdu. Açıkçası ben böyle bir dalganın Avrupa’ya geleceğini beklemiyorum. Bağışıklığın bir miktar azalsa da süreceği umudu ve aşı uygulamasının da devreye girmesiyle, küçük hacimli dalgalar oluşsa da, bunların şu an yaşadığımızdan çok daha büyük bir dalga olması olasılığı bana uzak geliyor. İspatı var mı? Yok. Tamamen sezgisel.”
.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.