Korona virüste yaygın belirten önce bu oluyor

GÜNDEM 30.11.2020 - 14:50, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Korona virüste yaygın belirten önce bu oluyor

İspanya’daki Barselona Üniversitesi'nde bilim insanlarının yaptığı son çalışmaya göre korona virüsün yaygın belirtilerinden olan yüksek ateş, öksürük ve tat ve koku kaybından önce bir belirti daha tespit edildi. Araştırmada bu belirten önce korona virüs hastaları "burunda garip bir his ve aşırı kuruluk” gibi belirtileri deneyimlediklerini söylüyor.

haberimizvar.net- Araştırmada, burun kuruluğu gibi erken belirtilerin aslında korona virüs hastalarında sık görülen tat ve koku kaybının habercisi olabileceği ortaya kondu. Bulgularını Merdxiv isimli baskı öncesi platformda yayımlayan İspanya’daki Barselona Üniversitesi'nden bilim insanları, 35 Covid hastasından oluşan bir grupla birlikte yaş ve cinsiyet açısından onlara denk bir kontrol grubunu ankete tabi tuttu. Katılımcılar, kendilerine yöneltilen sorulara sadece evet ya da hayır cevabı verdi. Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada hastaların yüzde 68'inden fazlası, burunla ilgili en az bir semptom bildirdi. Korona virüs testi pozitif olan grubun "burunda garip bir his" deneyimlediği ve “aşırı kuruluk” gibi belirtileri kontrol grubuna kıyasla daha fazla bildirdiği ortaya çıktı.   Bunun yanında hastaların yüzde 52’si, sürekli burnunu yıkamış gibi hissettiğini aktardı. Kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranıysa yüzde 3’te kaldı. Araştırmacılara göre burunda hissedilen bu belirtiler, ağırlıklı olarak koku ve tat kaybıyla birlikte görüldü. Ayrıca Covid-19’un diğer belirtilerinden önce veya onlarla birlikte ortaya çıktığı ve ortalama 12 gün sürdüğü ifade edildi. Araştırmacılar, bu erken belirtilerin keşfinin önemini şu sözlerle açıkladı: "Bu nazal (burunla ilgili) semptomların varlığı ve erkenden ortaya çıkması, Kovid-19'un erken teşhisini kolaylaştırabilir."  
İspanya’daki Barselona Üniversitesi'nde bilim insanlarının yaptığı son çalışmaya göre korona virüsün yaygın belirtilerinden olan yüksek ateş, öksürük ve tat ve koku kaybından önce bir belirti daha tespit edildi. Araştırmada bu belirten önce korona virüs hastaları "burunda garip bir his ve aşırı kuruluk” gibi belirtileri deneyimlediklerini söylüyor.

haberimizvar.net- Araştırmada, burun kuruluğu gibi erken belirtilerin aslında korona virüs hastalarında sık görülen tat ve koku kaybının habercisi olabileceği ortaya kondu.

Bulgularını Merdxiv isimli baskı öncesi platformda yayımlayan İspanya’daki Barselona Üniversitesi'nden bilim insanları, 35 Covid hastasından oluşan bir grupla birlikte yaş ve cinsiyet açısından onlara denk bir kontrol grubunu ankete tabi tuttu. Katılımcılar, kendilerine yöneltilen sorulara sadece evet ya da hayır cevabı verdi.

Henüz hakem onayından geçmeyen çalışmada hastaların yüzde 68'inden fazlası, burunla ilgili en az bir semptom bildirdi.

Korona virüs testi pozitif olan grubun "burunda garip bir his" deneyimlediği ve “aşırı kuruluk” gibi belirtileri kontrol grubuna kıyasla daha fazla bildirdiği ortaya çıktı.

 

Bunun yanında hastaların yüzde 52’si, sürekli burnunu yıkamış gibi hissettiğini aktardı. Kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranıysa yüzde 3’te kaldı.

Araştırmacılara göre burunda hissedilen bu belirtiler, ağırlıklı olarak koku ve tat kaybıyla birlikte görüldü. Ayrıca Covid-19’un diğer belirtilerinden önce veya onlarla birlikte ortaya çıktığı ve ortalama 12 gün sürdüğü ifade edildi.

Araştırmacılar, bu erken belirtilerin keşfinin önemini şu sözlerle açıkladı:

"Bu nazal (burunla ilgili) semptomların varlığı ve erkenden ortaya çıkması, Kovid-19'un erken teşhisini kolaylaştırabilir."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.