Likya Yolu için endişeli bekleyiş

GÜNDEM 21.11.2020 - 11:47, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Likya Yolu için endişeli bekleyiş

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Beycik köyündeki ağaç kesimini geçici olarak durdurdu. Bölge halkıysa tedirgin: “20 dönümlük arazide 12 bin ağaç kesileceğini öğrendik. Her gün gelecekler diye endişeyle bekliyoruz.”

haberimizvar.net-Antalya’nın Beycik köyü Tahtalı Dağı mevkiinde yapılan ‘düz kesime’ bölge halkı tepkisi sürüyor. 20 dönümlük alanda 12 bin ağaç kesileceğini belirten yurttaşlar, Likya Yolu’nuda kapsayan bölgenin senelerdir süren kesimlerle tahrip edildiğine dikkat çekti. Yaklaşık 10 gün önce kesim yapıldığı ancak yurttaşların girişimleri sonucu olarak durdurulduğunu aktaran bölge sakinlerinden Zeynep Demirsubeycik, “İlgili kurumlarla görüşmeler yaptık. Bize her şeyin doğru yapıldığını söylüyor ancak amenajman planlarını bizden saklıyorlar. Burası karışık bir orman alanı ve birçok endemik bitki türünü içerisinde barındırıyor” dedi. 12 bin ağaç kesileceğini kaydeden Demirsubeycik, “Burası yıllardır tehdit altında olan bir bölge. Milli park alanını küçülttüler, senelerdir süren kesimler büyük tahribat yarattı. Her gün kesime gelecekler korkusuyla yaşıyoruz” diye konuştu.   HEYELAN RİSKİ VAR Kesime karşı yöre sakinleri yazılı bir açıklama da yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: “Buradaki doğanın yapısına, heyelan ve erozyon izlerine, daha önceki düz kesimlerin yarattığı hasara her gün tanık oluyoruz. Çevredeki koruma altındaki endemik bitkilerin yayılım alanında tahribat yaratabilecek, hayvan yaşamına zarar verebilecek, çevredeki tarihsel ve arkeolojik yapıların gerektirdiği özeni hiçe sayan, dünyanın en ünlü on yürüyüş rotasından biri olan ve halihazırda kesimlerden zarar görmüş Likya Yolu’nun geleceğini de bu yolun alternatif etabını yok ederek tehlikeye atan bu kesim planına ilişkin hiçbir somut ilerleme kaydedilmemiştir” dendi. KESİM İŞLEMİ DOĞRUYMUŞ Yapılan görüşmelerin bir sonuç vermediğini belirten bölge halkı açıklamada, “Orman şefliğine Kemer’e gittik. Kemer Orman Şefliği kesimi birkaç günlüğüne durdurdu. Muhtar kaymakamlığa dilekçe verdi. Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. İnceleme yaptılar yapılanın doğru olduğu söylendi” denildi. MECLİS’E TAŞINDI CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Beycik köyündeki orman kesimini Meclis gündemine taşımıştı. Beycik köylülerinin itirazları sonucu durdurulan ancak henüz tamamen kesimden vazgeçilmediği için bölgede tedirginlik yaşandığını ifade eden CHP’li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi vermişti. Düz kesim nedir? Bölgedeki ağaçların ayırt edilmeksiniz boylu boyunca dilimlenmesi yoluyla daha çabuk ve düşük maliyetli kereste elde edilmesine dayalı kesim yöntemi.
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Beycik köyündeki ağaç kesimini geçici olarak durdurdu. Bölge halkıysa tedirgin: “20 dönümlük arazide 12 bin ağaç kesileceğini öğrendik. Her gün gelecekler diye endişeyle bekliyoruz.”

haberimizvar.net-Antalya’nın Beycik köyü Tahtalı Dağı mevkiinde yapılan ‘düz kesime’ bölge halkı tepkisi sürüyor. 20 dönümlük alanda 12 bin ağaç kesileceğini belirten yurttaşlar, Likya Yolu’nuda kapsayan bölgenin senelerdir süren kesimlerle tahrip edildiğine dikkat çekti.

Yaklaşık 10 gün önce kesim yapıldığı ancak yurttaşların girişimleri sonucu olarak durdurulduğunu aktaran bölge sakinlerinden Zeynep Demirsubeycik, “İlgili kurumlarla görüşmeler yaptık. Bize her şeyin doğru yapıldığını söylüyor ancak amenajman planlarını bizden saklıyorlar. Burası karışık bir orman alanı ve birçok endemik bitki türünü içerisinde barındırıyor” dedi.

12 bin ağaç kesileceğini kaydeden Demirsubeycik, “Burası yıllardır tehdit altında olan bir bölge. Milli park alanını küçülttüler, senelerdir süren kesimler büyük tahribat yarattı. Her gün kesime gelecekler korkusuyla yaşıyoruz” diye konuştu.

HEYELAN RİSKİ VAR

Kesime karşı yöre sakinleri yazılı bir açıklama da yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: “Buradaki doğanın yapısına, heyelan ve erozyon izlerine, daha önceki düz kesimlerin yarattığı hasara her gün tanık oluyoruz. Çevredeki koruma altındaki endemik bitkilerin yayılım alanında tahribat yaratabilecek, hayvan yaşamına zarar verebilecek, çevredeki tarihsel ve arkeolojik yapıların gerektirdiği özeni hiçe sayan, dünyanın en ünlü on yürüyüş rotasından biri olan ve halihazırda kesimlerden zarar görmüş Likya Yolu’nun geleceğini de bu yolun alternatif etabını yok ederek tehlikeye atan bu kesim planına ilişkin hiçbir somut ilerleme kaydedilmemiştir” dendi.

KESİM İŞLEMİ DOĞRUYMUŞ

Yapılan görüşmelerin bir sonuç vermediğini belirten bölge halkı açıklamada, “Orman şefliğine Kemer’e gittik. Kemer Orman Şefliği kesimi birkaç günlüğüne durdurdu. Muhtar kaymakamlığa dilekçe verdi. Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. İnceleme yaptılar yapılanın doğru olduğu söylendi” denildi.

MECLİS’E TAŞINDI

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Beycik köyündeki orman kesimini Meclis gündemine taşımıştı. Beycik köylülerinin itirazları sonucu durdurulan ancak henüz tamamen kesimden vazgeçilmediği için bölgede tedirginlik yaşandığını ifade eden CHP’li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesi vermişti.

Düz kesim nedir?

Bölgedeki ağaçların ayırt edilmeksiniz boylu boyunca dilimlenmesi yoluyla daha çabuk ve düşük maliyetli kereste elde edilmesine dayalı kesim yöntemi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.