Hasta hükümlüler için ‘şartlı tahliye’

GÜNDEM 25.07.2022 - 10:47, Güncelleme: 25.07.2022 - 10:47
 

Hasta hükümlüler için ‘şartlı tahliye’

Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören çalışma başlatan Adalet Bakanlığı, ileri derecede hasta tutuklu ve hükümlüler için ‘şartlı tahliye’ düzenlemesi yapmayı planlıyor. ‘Doktorların kelepçeli muayene’ yetkisi de kaldırılacak.

haberimizvar.net- İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 2021 yılı içerisinde en az 46 kişi cezaevinde hayatını kaybetti. İHD öncülüğünde sivil toplum örgütleri senelerdir hasta tutuklu ve hükümlülerin sesini duyurmaya çalışıyor. GEZİ DAVASINDAN SONRA Cumhuriyet’in haberine göre Adalet Bakanlığı, Gezi davasında hapis cezası alan Mücella Yapıcı’nın kelepçeli halde muayene edilmesine gelen tepkiler sonrası Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören çalışma başlattı. Yasadaki “Hekim talimatıyla kelepçeli muayene yapılabilir” hükmü kaldırılacak. Bakanlığın, cezaevlerinde kalması uygun olmayan ağır hasta ve tutukluların ‘şartlı tahliyesine’ ilişkin bir düzenleme üzerinde de çalıştığı öğrenildi. RAPOR HAZIRLANDI Mevcut koşullarda ağır hasta olan tutuklu ve hükümlülerin ‘şartlı tahliyesine’ Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı raporlar sonucu karar veriliyor. Bakanlık, kurumun bu yetkisi üzerinde bir düzenleme yapmayı öngörüyor. Söz konusu düzenlemenin ekimde teklif olarak TBMM’ye sunulacağı, ama teklifin ‘terör suçları’yla birlikte ‘karşısındakine zarar verebilecek derecede şiddet eğilimi gösteren’ hükümlü ve tutukluları kapsamayacağı belirtiliyor.  
Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören çalışma başlatan Adalet Bakanlığı, ileri derecede hasta tutuklu ve hükümlüler için ‘şartlı tahliye’ düzenlemesi yapmayı planlıyor. ‘Doktorların kelepçeli muayene’ yetkisi de kaldırılacak.

haberimizvar.net- İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 2021 yılı içerisinde en az 46 kişi cezaevinde hayatını kaybetti. İHD öncülüğünde sivil toplum örgütleri senelerdir hasta tutuklu ve hükümlülerin sesini duyurmaya çalışıyor.

GEZİ DAVASINDAN SONRA

Cumhuriyet’in haberine göre Adalet Bakanlığı, Gezi davasında hapis cezası alan Mücella Yapıcı’nın kelepçeli halde muayene edilmesine gelen tepkiler sonrası Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören çalışma başlattı. Yasadaki “Hekim talimatıyla kelepçeli muayene yapılabilir” hükmü kaldırılacak. Bakanlığın, cezaevlerinde kalması uygun olmayan ağır hasta ve tutukluların ‘şartlı tahliyesine’ ilişkin bir düzenleme üzerinde de çalıştığı öğrenildi.

RAPOR HAZIRLANDI

Mevcut koşullarda ağır hasta olan tutuklu ve hükümlülerin ‘şartlı tahliyesine’ Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı raporlar sonucu karar veriliyor. Bakanlık, kurumun bu yetkisi üzerinde bir düzenleme yapmayı öngörüyor. Söz konusu düzenlemenin ekimde teklif olarak TBMM’ye sunulacağı, ama teklifin ‘terör suçları’yla birlikte ‘karşısındakine zarar verebilecek derecede şiddet eğilimi gösteren’ hükümlü ve tutukluları kapsamayacağı belirtiliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.