Havalimanı değil kara delik

GÜNDEM 08.10.2021 - 01:31, Güncelleme: 08.10.2021 - 01:31
 

Havalimanı değil kara delik

Garanti yolcu sayısı verilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nı işleten şirkete olmayan yolcu ödemesi yapılacak. Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 99 olurken devlet, işletmeyi devralan şirkete yılın ilk dokuz ayı için 5.2 milyon Euro ödeyecek.

haberimizvar.net-  Kütahya’da ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle faaliyete geçen Zafer Havalimanı’na 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verildi. Ancak şu ana kadar 7 bin 397 kişi kullandı. Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 99 olurken işletmeyi devralan şirket parasını garantiledi. Devlet şirkete yılın ilk dokuz ayı için 5.2 milyon Euro ödeyecek. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 2 Ekim’de yaptığı başvuruya 5 Ekim’de, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi. Yanıta göre devlet, havalimanını inşa eden şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için 5 milyon 202 bin 156 Euro ödeyeceği yanıtı verildi.   HAYALİ BİR HAVALİMANINA DÖNÜŞTÜ   Medyascope’tan Aytuğ Özçolak’a konuşan Yavuzyılmaz, şirketin 23 yıl daha Hazine’den garantili ödeme alacağını belirtti. Yavuzyılmaz şunları söyledi: “Burası adeta hayali bir havalimanına dönüşmüş durumda. Havalimanının yapıldığı 2012 yılından 2021 yılının ilk altı ayına kadarki süreçte garanti edilen yolcu sayısı 9 milyon 903 bin 710. Aynı süreçte havalimanını kullanan yolcu sayısı ise 326 bin 332. Hata payı yüzde 96,7. Bugüne kadar yapılan toplam garanti ödemesi de 51 milyon 93 bin 308 Euro. İlgili şirketin açıkladığı yapım maliyeti de 50 milyon Euro. Yani şirket 2021 yılı itibariyle maliyetini çıkardı ve 2044 yılına kadar buradan Hazine garantisi almaya devam edecek. Bu oranla devam ederse şirkete, 23 yılda en az 208 milyon Euro garanti ödemesi yapılacak”.   YOLCU SAYISINDA HATA PAYI YÜZDE 99   CİMER’den alınan yanıt ve Sayıştay raporları ile verilerin teyitli olduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Burada yolcu olmamasına rağmen devasa tutarlarda Hazine garantileri, Türkiye’nin geleceğini ipotek altına almış durumda. Maalesef vatandaşlarımızın ödediği vergiler, bu şirketlerin kasasına garantili olarak ödeniyor. 2021 yılının ilk dokuz ayında garanti edilen yolcu sayısı yaklaşık 1 milyon, uçmayan yolcu sayısı 980 bin 902. Hata payı yüzde 99. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin yaptığı sözleşmeye göre, şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için ödenecek garanti tutarı 5 milyon 202 bin 156 Euro. Bu bilgileri CİMER’den sorduğumuz soruya gelen resmi yanıtlar ve Sayıştay raporlarından elde ettiğimiz verilerden elde ettik” şeklinde konuştu.   İHALEDE REKABET ŞARTLARI OLUŞMADI   Bu tür yapıların ihalelerine genellikle bir firmanın girdiğini belirten Yavuzyılmaz, “Birçok ihaleye bir firma ile giriliyor. Zafer Havalimanı’nda da aynı şekilde sadece İçtaş İnşaat ihaleye girdi. Burada aslında bir ihale yapılmamış oluyor. Rekabet koşulları oluşmuyor. Diğer firmalar girseler bile işi alamayacakları kesin. Zaten işi aldıkları kurum Devlet Hava Meydanları işletmesi, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı. Burası da AKP’li bürokratlarla dolu bir kurum” dedi.  
Garanti yolcu sayısı verilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nı işleten şirkete olmayan yolcu ödemesi yapılacak. Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 99 olurken devlet, işletmeyi devralan şirkete yılın ilk dokuz ayı için 5.2 milyon Euro ödeyecek.

haberimizvar.net-  Kütahya’da ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle faaliyete geçen Zafer Havalimanı’na 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verildi. Ancak şu ana kadar 7 bin 397 kişi kullandı. Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 99 olurken işletmeyi devralan şirket parasını garantiledi. Devlet şirkete yılın ilk dokuz ayı için 5.2 milyon Euro ödeyecek. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 2 Ekim’de yaptığı başvuruya 5 Ekim’de, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi. Yanıta göre devlet, havalimanını inşa eden şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için 5 milyon 202 bin 156 Euro ödeyeceği yanıtı verildi.

 

HAYALİ BİR HAVALİMANINA DÖNÜŞTÜ

 

Medyascope’tan Aytuğ Özçolak’a konuşan Yavuzyılmaz, şirketin 23 yıl daha Hazine’den garantili ödeme alacağını belirtti. Yavuzyılmaz şunları söyledi: “Burası adeta hayali bir havalimanına dönüşmüş durumda. Havalimanının yapıldığı 2012 yılından 2021 yılının ilk altı ayına kadarki süreçte garanti edilen yolcu sayısı 9 milyon 903 bin 710. Aynı süreçte havalimanını kullanan yolcu sayısı ise 326 bin 332. Hata payı yüzde 96,7. Bugüne kadar yapılan toplam garanti ödemesi de 51 milyon 93 bin 308 Euro. İlgili şirketin açıkladığı yapım maliyeti de 50 milyon Euro. Yani şirket 2021 yılı itibariyle maliyetini çıkardı ve 2044 yılına kadar buradan Hazine garantisi almaya devam edecek. Bu oranla devam ederse şirkete, 23 yılda en az 208 milyon Euro garanti ödemesi yapılacak”.

 

YOLCU SAYISINDA HATA PAYI YÜZDE 99

 

CİMER’den alınan yanıt ve Sayıştay raporları ile verilerin teyitli olduğunu belirten Yavuzyılmaz, “Burada yolcu olmamasına rağmen devasa tutarlarda Hazine garantileri, Türkiye’nin geleceğini ipotek altına almış durumda. Maalesef vatandaşlarımızın ödediği vergiler, bu şirketlerin kasasına garantili olarak ödeniyor. 2021 yılının ilk dokuz ayında garanti edilen yolcu sayısı yaklaşık 1 milyon, uçmayan yolcu sayısı 980 bin 902. Hata payı yüzde 99. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin yaptığı sözleşmeye göre, şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için ödenecek garanti tutarı 5 milyon 202 bin 156 Euro. Bu bilgileri CİMER’den sorduğumuz soruya gelen resmi yanıtlar ve Sayıştay raporlarından elde ettiğimiz verilerden elde ettik” şeklinde konuştu.

 

İHALEDE REKABET ŞARTLARI OLUŞMADI

 

Bu tür yapıların ihalelerine genellikle bir firmanın girdiğini belirten Yavuzyılmaz, “Birçok ihaleye bir firma ile giriliyor. Zafer Havalimanı’nda da aynı şekilde sadece İçtaş İnşaat ihaleye girdi. Burada aslında bir ihale yapılmamış oluyor. Rekabet koşulları oluşmuyor. Diğer firmalar girseler bile işi alamayacakları kesin. Zaten işi aldıkları kurum Devlet Hava Meydanları işletmesi, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı. Burası da AKP’li bürokratlarla dolu bir kurum” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.