Hekimlerle hastalar karşı karşıya getirildi

SAĞLIK 06.06.2022 - 13:49, Güncelleme: 06.06.2022 - 13:54
 

Hekimlerle hastalar karşı karşıya getirildi

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut 2 Haziran 2022 tarihli ATV haber bülteninde “SGK’nın devrim gibi karar alarak özel hastanelerin ücretsiz olacağı’’ haberinin yayımlanmasının gerçeği yansıtmadığını ve hekimlerle hastaları karşı karşıya getirdiğini söyledi.

haberimizvar.net- 5510 sayılı SSGSS Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin ilgili madde hükümlerine göre ATV’de yayımlanan ‘” SGK’dan devrim gibi karar, özel hastaneler ücretsiz oluyor” haberinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Dr. Metehan Akbulut “ATV’yi  izleyen vatandaşlar özel hastanelerin ücretsiz olduğu haberine inanarak hastanelere gittiklerinde böyle bir uygulamanın olmadığının gerçeği ile karşılaştılar.  Sonuç olarak hekim ve hastane çalışanlarıyla halk bir kez daha karşı karşıya geldi. Bu gerçekdışı ve çarpıtılmış haber halkın sağlık hizmetine erişmemesi, sağlığın ticarileştirilmesi sonucu halkın muayene ve tedavi olabilmesi için ödemek zorunda kaldığı katılım payı, ilave ücret, fark ücreti konusundaki tepkisinin üzerinin örtülmesi için yapılan bir algı yönetimidir” dedi   HASTALAR MAĞDUR OLACAK   Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurumla anlaşmalı özel hastanelere “kısmi branşlar”da değil “bütün branşlar”da hasta kabul etme zorunluluğu getirme kararının özel hastanelerin ücretsiz olacağı şeklinde yorumlanamayacağını belirten Dr. Metehan Akbulut, yeni uygulamanın hastaları daha da mağdur edeceğini ceplerinden daha fazla para çıkacağını, devlete de tasarruf sağlamayacağını vurguladı.   Sağlık uygulama tebliğinde (SUT) fark alınamayacak sağlık hizmetlerinin tanımlandığını yeni kararla da hastadan tarifenin yüzde 200’ü kadar fark ücreti alınmaya devam edeceğinin altını çizen Dr. Metehan Akbulut, “Kaldı ki pratikte mevcut tarifenin çok çok üzerinde fark ücreti alınıyor. Örneğin bugün özel hastaneler   muayene için aldıkları 500 lirayı bundan sonra da almaya devam edecekler. Diğer yandan devletin maliyeti de artacak. Çünkü, daha önce anlaşma kapsamında olmayan tüm branşlar için de özel hastanelere ödeme yapmaya başlayacak. Bir yandan yazılı kural ihlal edilecek ve hasta gerçek fiyatı ödeyecek, diğer yandan devletin maliyeti artacak. Devlet için arzu edilen tasarruf da sağlanamamış olacak” şeklinde konuştu.
Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Metehan Akbulut 2 Haziran 2022 tarihli ATV haber bülteninde “SGK’nın devrim gibi karar alarak özel hastanelerin ücretsiz olacağı’’ haberinin yayımlanmasının gerçeği yansıtmadığını ve hekimlerle hastaları karşı karşıya getirdiğini söyledi.

haberimizvar.net-

5510 sayılı SSGSS Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin ilgili madde hükümlerine göre ATV’de yayımlanan ‘” SGK’dan devrim gibi karar, özel hastaneler ücretsiz oluyor” haberinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Dr. Metehan Akbulut “ATV’yi  izleyen vatandaşlar özel hastanelerin ücretsiz olduğu haberine inanarak hastanelere gittiklerinde böyle bir uygulamanın olmadığının gerçeği ile karşılaştılar.  Sonuç olarak hekim ve hastane çalışanlarıyla halk bir kez daha karşı karşıya geldi. Bu gerçekdışı ve çarpıtılmış haber halkın sağlık hizmetine erişmemesi, sağlığın ticarileştirilmesi sonucu halkın muayene ve tedavi olabilmesi için ödemek zorunda kaldığı katılım payı, ilave ücret, fark ücreti konusundaki tepkisinin üzerinin örtülmesi için yapılan bir algı yönetimidir” dedi

 

HASTALAR MAĞDUR OLACAK

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kurumla anlaşmalı özel hastanelere “kısmi branşlar”da değil “bütün branşlar”da hasta kabul etme zorunluluğu getirme kararının özel hastanelerin ücretsiz olacağı şeklinde yorumlanamayacağını belirten Dr. Metehan Akbulut, yeni uygulamanın hastaları daha da mağdur edeceğini ceplerinden daha fazla para çıkacağını, devlete de tasarruf sağlamayacağını vurguladı.

 

Sağlık uygulama tebliğinde (SUT) fark alınamayacak sağlık hizmetlerinin tanımlandığını yeni kararla da hastadan tarifenin yüzde 200’ü kadar fark ücreti alınmaya devam edeceğinin altını çizen Dr. Metehan Akbulut, “Kaldı ki pratikte mevcut tarifenin çok çok üzerinde fark ücreti alınıyor. Örneğin bugün özel hastaneler   muayene için aldıkları 500 lirayı bundan sonra da almaya devam edecekler. Diğer yandan devletin maliyeti de artacak. Çünkü, daha önce anlaşma kapsamında olmayan tüm branşlar için de özel hastanelere ödeme yapmaya başlayacak. Bir yandan yazılı kural ihlal edilecek ve hasta gerçek fiyatı ödeyecek, diğer yandan devletin maliyeti artacak. Devlet için arzu edilen tasarruf da sağlanamamış olacak” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.