Hıdırlık kazısı Eylül’de tamamlanacak

GÜNDEM 01.08.2022 - 14:54, Güncelleme: 01.08.2022 - 14:54
 

Hıdırlık kazısı Eylül’de tamamlanacak

Antalya’nın tarihi simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesi’nde uzun süredir devam eden arkeolojik kazıda Roma dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı. 2 bin 500 metrekarelik bir alanda devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili açılama yapan Arkeolog Yasin Bayram, “Bu kazı çalışmasının amacı Hıdırlık Kulesi ve çevresinde tarihi gün yüzüne çıkarmak: Çalışmalarımızı Eylül ayında tamamlayacağız” dedi.

haberimizvar.net- Antalya’nın tarihi simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesi’nde uzun süredir devam eden arkeolojik kazı da roma dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı. Hadrian Kale Kapısı, Karaalioğlu Parkı ve Kaleiçi’n de Roma dönemine ait birçok eserin var olduğu ve ortaya çıkarıldığını geçen yıllar da sıkça rastlanılmıştı. Bu eserlere bir yenisi daha eklendi. Hıdırlık Kulesi’nde 2020 yılında başlayan ve halen devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Arkolog Yasin Bayram, “2020 yılından beri kazı çalışmaları yapıyoruz. Firma olarak 16 personel, Antalya Müzesinden 2 arkeolog, belediyeden 2 arkeolog ile sürdürüyoruz bu çalışmayı. Maddi olarak Büyükşehir belediyesinin desteğiyle ve Antalya Müzesinin yönetiminde yapılıyor bu kazı çalışması . Bu kazı çalışmasının amacı Hıdırlık kulesi ve çevresinde neyin olduğunu öğrenmek. Bilinen tahmin edilen şeyleri bulduk . Bir buz fabrikası var. Yan tarafında roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bir eser var. Daha eskiye götürecek veya daha ileriye götürecek bir eser bulunmadı. Amacımız kule etrafını görüp korunacak bir eser var mı onu tespit edip onlara göre Kültür varlılarını koruma kurumu tarafından verilecek değerlendirmelerle sergileyip sergilememek, canlandırıp canlandırmamak gibi bilgiler verilecek. Bu kararlara göre bir proje yapılacak” şeklinde konuştu. HIDIRLIK ANITI Hıdırlık kulesinin bir anıt mezar olduğunu düşündüklerini belirten Arkolog Yasin Bayram, “Üst tarafta bir podyumlu alanı var. Lahit olabileceğini düşünüyorlar ama lahit denildiğinde de illa bir ceset olmak zorunda değil. Bir imparator adına yapılmış olabilir veya o döneme de yaşayan büyük bir şahsiyet için yapılmış olabilir. Şu an kimin için yapıldığı net olarak belli değil. Romanın bir konsül’ü (devletteki üst düzey yönetici) adına yapılmış olabileceğini düşünüyoruz. Hadrian döneminde inşa edildiğini biliyoruz. Bir dönem kilise olarak kullanılmış. Bir dönem burç olarak kullanılmış. Zaten Hıdırlık Kulesi ismi oradan geliyor” dedi. ANTALYA’NIN PANOROMİK TERASI Tam olarak net olmayan bir projeden bahseden arkeologlar “Bu ay sonu çalışmalarımız bitirmeyi planlıyoruz daha tam olarak net değil. Antalya’nın panoramik terası olacağına dair bir projeleri var. Cam podyumlar olacak onlar sayesinde birbirine bağlanacak. Turistlerin yerli vatandaşların etrafı rahat izleyebilmeleri için bir çevre düzenlemesi yapılacak” dedi.  
Antalya’nın tarihi simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesi’nde uzun süredir devam eden arkeolojik kazıda Roma dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı. 2 bin 500 metrekarelik bir alanda devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili açılama yapan Arkeolog Yasin Bayram, “Bu kazı çalışmasının amacı Hıdırlık Kulesi ve çevresinde tarihi gün yüzüne çıkarmak: Çalışmalarımızı Eylül ayında tamamlayacağız” dedi.

haberimizvar.net- Antalya’nın tarihi simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesi’nde uzun süredir devam eden arkeolojik kazı da roma dönemine ait birçok eser ortaya çıkarıldı. Hadrian Kale Kapısı, Karaalioğlu Parkı ve Kaleiçi’n de Roma dönemine ait birçok eserin var olduğu ve ortaya çıkarıldığını geçen yıllar da sıkça rastlanılmıştı. Bu eserlere bir yenisi daha eklendi. Hıdırlık Kulesi’nde 2020 yılında başlayan ve halen devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Arkolog Yasin Bayram, “2020 yılından beri kazı çalışmaları yapıyoruz. Firma olarak 16 personel, Antalya Müzesinden 2 arkeolog, belediyeden 2 arkeolog ile sürdürüyoruz bu çalışmayı. Maddi olarak Büyükşehir belediyesinin desteğiyle ve Antalya Müzesinin yönetiminde yapılıyor bu kazı çalışması . Bu kazı çalışmasının amacı Hıdırlık kulesi ve çevresinde neyin olduğunu öğrenmek. Bilinen tahmin edilen şeyleri bulduk . Bir buz fabrikası var. Yan tarafında roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bir eser var. Daha eskiye götürecek veya daha ileriye götürecek bir eser bulunmadı. Amacımız kule etrafını görüp korunacak bir eser var mı onu tespit edip onlara göre Kültür varlılarını koruma kurumu tarafından verilecek değerlendirmelerle sergileyip sergilememek, canlandırıp canlandırmamak gibi bilgiler verilecek. Bu kararlara göre bir proje yapılacak” şeklinde konuştu.

HIDIRLIK ANITI

Hıdırlık kulesinin bir anıt mezar olduğunu düşündüklerini belirten Arkolog Yasin Bayram, “Üst tarafta bir podyumlu alanı var. Lahit olabileceğini düşünüyorlar ama lahit denildiğinde de illa bir ceset olmak zorunda değil. Bir imparator adına yapılmış olabilir veya o döneme de yaşayan büyük bir şahsiyet için yapılmış olabilir. Şu an kimin için yapıldığı net olarak belli değil. Romanın bir konsül’ü (devletteki üst düzey yönetici) adına yapılmış olabileceğini düşünüyoruz. Hadrian döneminde inşa edildiğini biliyoruz. Bir dönem kilise olarak kullanılmış. Bir dönem burç olarak kullanılmış. Zaten Hıdırlık Kulesi ismi oradan geliyor” dedi.

ANTALYA’NIN PANOROMİK TERASI

Tam olarak net olmayan bir projeden bahseden arkeologlar “Bu ay sonu çalışmalarımız bitirmeyi planlıyoruz daha tam olarak net değil. Antalya’nın panoramik terası olacağına dair bir projeleri var. Cam podyumlar olacak onlar sayesinde birbirine bağlanacak. Turistlerin yerli vatandaşların etrafı rahat izleyebilmeleri için bir çevre düzenlemesi yapılacak” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.