IBAN'a yolla dönemi

GÜNDEM 19.10.2023 - 12:34, Güncelleme: 19.10.2023 - 12:41
 

IBAN'a yolla dönemi

Kredi kartı komisyon ücretlerindeki artış vatandaşın alış veriş alışkanlıklarını değiştirirken, işletme sahipleri de yüksek komisyon oranları nedeniyle 'İBAN'a yolla' yöntemini uygulamaya başladı. Kesilen yüksek komisyon oranları nedeniyle havale/EFT ile alış verişin devreye girmesinin ise kayıt dışı ekonomi olarak yorumlanıyor.

haberimizvar.net- Bankaların işletmelere uyguladığı 0.49 ile 0.79 aralığındaki kredi komisyonları geçtiğimiz hafta yüzde 3,5 oranına yükselmişti. Faiz kararına paralel şekilde 7 Temmuz tarihli Resmi Gazete kararıyla Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükselmişti. Bu artış esnafı zora sokarken yeni uygulamaları da beraberinde getirdi. KREDİ KARTI KOMİSYONLARI ARTINCA ZAM YAPTILAR Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberinde yer alan bilgilere göre; Bazı işletme sahipleri yeni komisyon oranlarıyla kazançlarının kesintiye uğradığını belirtirken, değişikliklerden sonra ürün, mal ve hizmet bedellerinde zam yapma yoluna gitti. Bu doğrultuda pek çok kişinin kredi kartıyla alışveriş yapma seçeneğini de kaldırmayı tercih ettiği görüldü. İBAN’A YOLLA’ DÖNEMİ Kesilen yüksek komisyon oranları sebebiyle iş yerlerinde havale/EFT ile alışveriş yapılmasının tercih edilmesi durumu ortaya çıktı. IBAN adreslerine gönderilen ücretlerle yapılan ödemeler dikkat çekerken müşteriler de para transferiyle alınan ürünün veya hizmet bedelinin iş yerine aktarılması halinde bankanın ticaretten bir komisyon alamadığını belirtiyor. Uzmanlar ise bu yöntemin kayıt dışı ekonomi olduğuna vurgu yaparken o kazancın vergiye yansıtılmaması durumunda yüklü tutarda ceza kesilebileceğine dikkat çekiyor. KREDİ KARTI FAİZLERİ 1 KASIM’DAN SONRA ARTACAK TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz haftalarda parasal sıkılaşma sürecinin sürdüğünün altını çizmişti. Faiz oranına istenilen seviyeye gelene dek artırma yoluna gidileceğini işaret eden Erkan'ın açıklamaları sonrası 26 Ekim'de alınacak faiz kararlarında nasıl bir yol izleneceği de merak edilmeye başlandı. Merkez Bankası'nın 500 baz puan faiz artırımına gideceği yönündeki tartışmalar sürerken beklentilerin bu yönde gerekleşmesi halinde politika faizlerinin yüzde 30'a yükseltilmesiyle beraber 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla geçerli olacak kredi kartı aktif faiz tutarının da yüzde 3,71'e yükseleceği aktarılıyor. Enflasyonun dizginlenebilmesi adına kredi sıkılaşmasının tercih edildiğine işaret ediliyor. Merkez Bankası'nın OVP'de yer alan hedefleri yakalamak adına 2024 yılında da yeni faiz artırımlarına gitmesi beklenirken Türkiye'de 2024 yılında itibarıyla kredi kartı kullanımında düşüş yaşanması bekleniyor.
Kredi kartı komisyon ücretlerindeki artış vatandaşın alış veriş alışkanlıklarını değiştirirken, işletme sahipleri de yüksek komisyon oranları nedeniyle 'İBAN'a yolla' yöntemini uygulamaya başladı. Kesilen yüksek komisyon oranları nedeniyle havale/EFT ile alış verişin devreye girmesinin ise kayıt dışı ekonomi olarak yorumlanıyor.

haberimizvar.net- Bankaların işletmelere uyguladığı 0.49 ile 0.79 aralığındaki kredi komisyonları geçtiğimiz hafta yüzde 3,5 oranına yükselmişti. Faiz kararına paralel şekilde 7 Temmuz tarihli Resmi Gazete kararıyla Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükselmişti. Bu artış esnafı zora sokarken yeni uygulamaları da beraberinde getirdi.

KREDİ KARTI KOMİSYONLARI ARTINCA ZAM YAPTILAR

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberinde yer alan bilgilere göre; Bazı işletme sahipleri yeni komisyon oranlarıyla kazançlarının kesintiye uğradığını belirtirken, değişikliklerden sonra ürün, mal ve hizmet bedellerinde zam yapma yoluna gitti. Bu doğrultuda pek çok kişinin kredi kartıyla alışveriş yapma seçeneğini de kaldırmayı tercih ettiği görüldü.

İBAN’A YOLLA’ DÖNEMİ

Kesilen yüksek komisyon oranları sebebiyle iş yerlerinde havale/EFT ile alışveriş yapılmasının tercih edilmesi durumu ortaya çıktı. IBAN adreslerine gönderilen ücretlerle yapılan ödemeler dikkat çekerken müşteriler de para transferiyle alınan ürünün veya hizmet bedelinin iş yerine aktarılması halinde bankanın ticaretten bir komisyon alamadığını belirtiyor. Uzmanlar ise bu yöntemin kayıt dışı ekonomi olduğuna vurgu yaparken o kazancın vergiye yansıtılmaması durumunda yüklü tutarda ceza kesilebileceğine dikkat çekiyor.

KREDİ KARTI FAİZLERİ 1 KASIM’DAN SONRA ARTACAK

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz haftalarda parasal sıkılaşma sürecinin sürdüğünün altını çizmişti. Faiz oranına istenilen seviyeye gelene dek artırma yoluna gidileceğini işaret eden Erkan'ın açıklamaları sonrası 26 Ekim'de alınacak faiz kararlarında nasıl bir yol izleneceği de merak edilmeye başlandı. Merkez Bankası'nın 500 baz puan faiz artırımına gideceği yönündeki tartışmalar sürerken beklentilerin bu yönde gerekleşmesi halinde politika faizlerinin yüzde 30'a yükseltilmesiyle beraber 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla geçerli olacak kredi kartı aktif faiz tutarının da yüzde 3,71'e yükseleceği aktarılıyor.

Enflasyonun dizginlenebilmesi adına kredi sıkılaşmasının tercih edildiğine işaret ediliyor. Merkez Bankası'nın OVP'de yer alan hedefleri yakalamak adına 2024 yılında da yeni faiz artırımlarına gitmesi beklenirken Türkiye'de 2024 yılında itibarıyla kredi kartı kullanımında düşüş yaşanması bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.