İHD Antalya, gözaltına alınan öğrenciler için seslendi

GÜNDEM 13.10.2022 - 22:19, Güncelleme: 13.10.2022 - 22:23
 

İHD Antalya, gözaltına alınan öğrenciler için seslendi

İHD Antalya Şubesi tarafından gözaltına alınan öğrencilerle ilgili yapılan açıklamada öğrencilerin gözaltı sırasında darbedildiği belirtilerek, öğrencilerin serbest bırakılması istendi.

haberimizvar.net- İnsan Hakları Derneği Antalya Şubesi, 11 Ekim 2022 tarihinde gözaltına alınan öğrenciler ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Şube binasında yapılan açıklamayı İHD Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi Veysel Kalay yaptı. 11 Ekim günü bir  kısmı İHD üyesi olan Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan 12 öğrencinin evlerine yönelik yapılan şafak baskınları ile gözaltına alındığını belirterek; “Gözaltına alınan öğrencilerin bir kısmı 2019 yılında Korkuteli KYK yurdunda ırkçı saiklerle saldırıya uğramış, darbedilmiş ve sonrasında ise KYK yurdundan atılmışlardı. Korkuteli Ülkü Ocakları başkanınca tehdit edilmiş ve saldırıya uğrayan öğrenciler hakkında kamu davası açılmıştır .Gözaltına alınan 12 öğrenci Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmekte olduğu bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve öğrenenebildiğimiz kadarıyla  örgüt üyeliği suçlaması ile gözaltına alınmış olup, öğrenciler hakkında soruşturmada gizlilik kararı alınmıştır” dedi. Üç gün önce gözaltına alınan öğrencilere yönelik baskı ve darp girişiminin ilk olmadığını belirten Kalay, “22 Şubat 2022 tarihinde  Akdeniz Üniversitesi merkez kampüsünde yaklaşık 30 kişilik bir grubun yine saldırısına uğramış ve darbedilmişlerdi. Saldırıyı gerçekleştiren grubun ise çoğunluğunun üniversite öğrencisi olmadığı dışarıdan geldiklerini beyan etmişlerdi. 14 Eylül 2022 tarihinde yine aynı öğrencilerin bir kısmı barınma sorununa dikkat çekmek için parkta oturma eylemi yaparken sivil polislerce tartaklanmış ve hakarete maruz kalmışlardır” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin daha önce yaşadıkları olumsuzluklar göz önünde bulundurulduğunda  ifade özgürlüğü, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiğine değinen Kalay, “Bugünkü şafak baskınları ve gizlilik kararı bizleri kaygılandırmaktadır. Gözaltına alma işleminin yapılış şekli, üç gündür gözaltında tutuluyor olmaları, soruşturma sürecinin hukuka uygunluğu konusunda  tarafımızda güçlü şüpheler uyandırmaktadır. Bu şüphelerin kalkması, eğitim haklarının ihlal edilmemesi  ve adil yargılama hakkının sağlanabilmesi  için gözaltı süreçlerinin sonlandırılması ve öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Güçleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi.
İHD Antalya Şubesi tarafından gözaltına alınan öğrencilerle ilgili yapılan açıklamada öğrencilerin gözaltı sırasında darbedildiği belirtilerek, öğrencilerin serbest bırakılması istendi.

haberimizvar.net- İnsan Hakları Derneği Antalya Şubesi, 11 Ekim 2022 tarihinde gözaltına alınan öğrenciler ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında yapılan açıklamayı İHD Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi Veysel Kalay yaptı. 11 Ekim günü bir  kısmı İHD üyesi olan Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan 12 öğrencinin evlerine yönelik yapılan şafak baskınları ile gözaltına alındığını belirterek; “Gözaltına alınan öğrencilerin bir kısmı 2019 yılında Korkuteli KYK yurdunda ırkçı saiklerle saldırıya uğramış, darbedilmiş ve sonrasında ise KYK yurdundan atılmışlardı. Korkuteli Ülkü Ocakları başkanınca tehdit edilmiş ve saldırıya uğrayan öğrenciler hakkında kamu davası açılmıştır .Gözaltına alınan 12 öğrenci Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütmekte olduğu bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve öğrenenebildiğimiz kadarıyla  örgüt üyeliği suçlaması ile gözaltına alınmış olup, öğrenciler hakkında soruşturmada gizlilik kararı alınmıştır” dedi.

Üç gün önce gözaltına alınan öğrencilere yönelik baskı ve darp girişiminin ilk olmadığını belirten Kalay, “22 Şubat 2022 tarihinde  Akdeniz Üniversitesi merkez kampüsünde yaklaşık 30 kişilik bir grubun yine saldırısına uğramış ve darbedilmişlerdi. Saldırıyı gerçekleştiren grubun ise çoğunluğunun üniversite öğrencisi olmadığı dışarıdan geldiklerini beyan etmişlerdi. 14 Eylül 2022 tarihinde yine aynı öğrencilerin bir kısmı barınma sorununa dikkat çekmek için parkta oturma eylemi yaparken sivil polislerce tartaklanmış ve hakarete maruz kalmışlardır” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin daha önce yaşadıkları olumsuzluklar göz önünde bulundurulduğunda  ifade özgürlüğü, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiğine değinen Kalay, “Bugünkü şafak baskınları ve gizlilik kararı bizleri kaygılandırmaktadır. Gözaltına alma işleminin yapılış şekli, üç gündür gözaltında tutuluyor olmaları, soruşturma sürecinin hukuka uygunluğu konusunda  tarafımızda güçlü şüpheler uyandırmaktadır. Bu şüphelerin kalkması, eğitim haklarının ihlal edilmemesi  ve adil yargılama hakkının sağlanabilmesi  için gözaltı süreçlerinin sonlandırılması ve öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.

Açıklamaya Emek ve Demokrasi Güçleri, siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.