İhracatçı destek bekliyor

EKONOMİ 01.03.2022 - 17:48, Güncelleme: 01.03.2022 - 17:48
 

İhracatçı destek bekliyor

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkan Yardımcısı Berdan Ber, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya'dan gerçekleşen yaş sebze meyve ihracatında büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. Başkan Yardımcısı Ber, “Ukrayna'ya ihracatımız tamamen durdu. Rusya'da da büyük kayıp yaşadık. Alacakların ödenmesi konusunda sorun yaşıyoruz. Devletimizin sektörümüze desteğini bekliyoruz" dedi.

haberimizvar.net- BAİB Başkan Yardımcısı Berdan Ber, bir televizyon kanalında katıldığı programda, Rusya-Ukrayna savaşının yaş meyve sebze sektörüne ve ihracatına etkilerini değerlendirdi. Sözlerine savaşın en kısa zamanda sona ermesini dileyerek başlayan Berdan Ber, çatışmaların başlamasıyla birlikte sektörün ciddi sıkıntı çektiğini kaydetti.   Başkan Yardımcısı Ber, “Savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna'ya ihracat yüzde 100 durdu. Rusya'da da ciddi düşüş var. Karadan bu bölgeye gidemiyoruz. Rusya'nın politik unsurları ya da başka nedenleri var. Deniz yoluyla giden ürünlerimizi analize tabi tutuyorlar. Yasaklı olmayan ürünler 3-5 gün analiz nedeniyle bekliyor. Bu da raf ömrünü olumsuz etkiliyor. Ukrayna'da çok sayıda TIR çaresiz durumda. Alıcı firmalar da çaresiz. İhracatçı firmalarımız bu ürünlerin tüm bedellerini karşıladı ama alıcı yok. Bu ürünler çürüyeceği için bedelsiz olarak yöre halkına dağıtıldı" dedi.   'ALACAKLARLA İLGİLİ KRİZ MASASI OLUŞTURULMALI'   İhracatçıların ve üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için devletten destek beklediklerini ifade eden Ber, “Son 1 hafta 10 günde yaşanan mağduriyetin giderilmesi için devletimizden destek talep ediyoruz. Karşılığı olmayan alacaklarda da destek bekliyoruz. Şu an alacakların muhatabı yok. Alacaklarla ilgili kriz masası oluşturulmalı. Bu yönde bir formül geliştirilmeli. Alacaklar için ruble ile ticareti değerlendirdik ama ülkemizde bazı bankalar ruble hesabı açmıyor. Bu yönde net bir açıklama da yapmıyorlar. Devletimizden bu anlamda bankalarla görüşüp ruble transferi ve kur desteği konusunda destek istiyoruz. Eğer bu adımlar da atılmazsa Rusya'ya ihracat durma noktasına gelecek" diye konuştu.   Alternatif pazarlara da değinen Başkan Yardımcısı Ber, “Alternatif pazarlara ihracatın kolaylaştırılması gerekiyor. Aksi halde sadece ihracatçımız değil, tarımsal üretim gerçekleştiren üreticimiz de büyük sıkıntı yaşayacak. AB ülkelerine ihracat için AB tarafından uygulanan yüzde 50 analiz sıklığının yüzde 10'a düşürülmesini rica ediyoruz. Maliyet farkının alıcıya yansıtılarak, avantajlı olmalıyız. Zirai ilaç kalıntısında yüzde 99,5 oranında başarılı bir ülkeyiz. Bu oran göz önüne alındığında analiz sıklığının düşürülmesi ihracatçının hak ettiği bir ödül olacaktır. Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sektörümüze bu güne kadar sağladıkları destek için ayrıca teşekkür ediyoruz" dedi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkan Yardımcısı Berdan Ber, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya'dan gerçekleşen yaş sebze meyve ihracatında büyük sıkıntı yaşandığını söyledi. Başkan Yardımcısı Ber, “Ukrayna'ya ihracatımız tamamen durdu. Rusya'da da büyük kayıp yaşadık. Alacakların ödenmesi konusunda sorun yaşıyoruz. Devletimizin sektörümüze desteğini bekliyoruz" dedi.

haberimizvar.net- BAİB Başkan Yardımcısı Berdan Ber, bir televizyon kanalında katıldığı programda, Rusya-Ukrayna savaşının yaş meyve sebze sektörüne ve ihracatına etkilerini değerlendirdi. Sözlerine savaşın en kısa zamanda sona ermesini dileyerek başlayan Berdan Ber, çatışmaların başlamasıyla birlikte sektörün ciddi sıkıntı çektiğini kaydetti.

 

Başkan Yardımcısı Ber, “Savaşın başlamasıyla birlikte Ukrayna'ya ihracat yüzde 100 durdu. Rusya'da da ciddi düşüş var. Karadan bu bölgeye gidemiyoruz. Rusya'nın politik unsurları ya da başka nedenleri var. Deniz yoluyla giden ürünlerimizi analize tabi tutuyorlar. Yasaklı olmayan ürünler 3-5 gün analiz nedeniyle bekliyor. Bu da raf ömrünü olumsuz etkiliyor. Ukrayna'da çok sayıda TIR çaresiz durumda. Alıcı firmalar da çaresiz. İhracatçı firmalarımız bu ürünlerin tüm bedellerini karşıladı ama alıcı yok. Bu ürünler çürüyeceği için bedelsiz olarak yöre halkına dağıtıldı" dedi.

 

'ALACAKLARLA İLGİLİ KRİZ MASASI OLUŞTURULMALI'

 

İhracatçıların ve üreticilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için devletten destek beklediklerini ifade eden Ber, “Son 1 hafta 10 günde yaşanan mağduriyetin giderilmesi için devletimizden destek talep ediyoruz. Karşılığı olmayan alacaklarda da destek bekliyoruz. Şu an alacakların muhatabı yok. Alacaklarla ilgili kriz masası oluşturulmalı. Bu yönde bir formül geliştirilmeli. Alacaklar için ruble ile ticareti değerlendirdik ama ülkemizde bazı bankalar ruble hesabı açmıyor. Bu yönde net bir açıklama da yapmıyorlar. Devletimizden bu anlamda bankalarla görüşüp ruble transferi ve kur desteği konusunda destek istiyoruz. Eğer bu adımlar da atılmazsa Rusya'ya ihracat durma noktasına gelecek" diye konuştu.

 

Alternatif pazarlara da değinen Başkan Yardımcısı Ber, “Alternatif pazarlara ihracatın kolaylaştırılması gerekiyor. Aksi halde sadece ihracatçımız değil, tarımsal üretim gerçekleştiren üreticimiz de büyük sıkıntı yaşayacak. AB ülkelerine ihracat için AB tarafından uygulanan yüzde 50 analiz sıklığının yüzde 10'a düşürülmesini rica ediyoruz. Maliyet farkının alıcıya yansıtılarak, avantajlı olmalıyız. Zirai ilaç kalıntısında yüzde 99,5 oranında başarılı bir ülkeyiz. Bu oran göz önüne alındığında analiz sıklığının düşürülmesi ihracatçının hak ettiği bir ödül olacaktır. Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sektörümüze bu güne kadar sağladıkları destek için ayrıca teşekkür ediyoruz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.