İktidarda 'mektup' krizi

GÜNDEM 06.06.2021 - 18:30, Güncelleme: 06.06.2021 - 18:30
 

İktidarda 'mektup' krizi

TBMM Başkanı Şentop’un ‘Sedat Peker’den her ay 10 bin dolar alan siyasetçiyi’ açıklaması için İçişleri Bakanı Soylu’ya gönderdiği yazı iktidar cephesinde rahatsızlık yarattı.

haberimizvar.net- TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Sedat Peker’den her ay 10 bin dolar alan siyasetçi var” iddiasıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya gönderdiği yazı, iktidarı karıştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partililerine yönelik, “Artık konuşmayın ve hamle yapmayın” uyarısına karşın Şentop’un gönderdiği yazı üzerinden hem Peker’in, hem de muhalefetin eline koz verildiği ileri sürülürken, Erdoğan’ın bu duruma sinirlendiği iddia edildi.  MECLİS BAŞKANI YETKİSİNİ AŞTI Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre, iktidar kanadında Şentop’un yazısına ilişkin, “Yasamanın başının yürütmede görevli bir bakan ile ilgili böyle bir yazı kaleme alması kabul edilemez. Kabinenin başı cumhurbaşkanıdır. Soylu eğer açıklama yapmak isterse önce kabineyi bilgilendirir. Şentop, ‘yetki aşımı’ yapmıştır” değerlendirmeleri yapılıyor.  İKTİDAR KANADINDA RAHATSIZLI TBMM Başkanı Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Peker’den 10 bin dolar maaş alan siyasetçiyi açıkla” sözleri üzerine “Bunu açıklayacak kişi ben değilim, muhatabıdır” diyerek, Soylu’yu işaret etmiş ve söz konusu milletvekilini yazılı ve sözlü olarak sorduğunu söylemişti. Soylu ise savcıya konuşacağını belirterek, her ay 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklamamıştı. Şentop’un, Soylu’ya gönderdiği yazıda, “Hukuki sürecin başlatılabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin hem adli makamlara hem de Meclis Başkanlığı’na gönderilmesi” istendi. Yazı, başta AKP olmak üzere iktidar kanadında rahatsızlık yarattı.  MUHALEFETİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ İktidar kanadında, anayasadaki kuvvetler ayrılığına, yasama, yürütme ve yargıya atıfta bulunularak, hukuki sürecin başlatılabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin Soylu’dan isteme yetkisinin Meclis Başkanlığı’nın değil, bağımsız yargının görev alanı olduğuna dikkat çekiliyor. Şentop’un bu tavrının başta Sedat Peker olmak üzere muhalefetin elini güçlendirdiği ileri sürülüyor. 
TBMM Başkanı Şentop’un ‘Sedat Peker’den her ay 10 bin dolar alan siyasetçiyi’ açıklaması için İçişleri Bakanı Soylu’ya gönderdiği yazı iktidar cephesinde rahatsızlık yarattı.

haberimizvar.net-  TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Sedat Peker’den her ay 10 bin dolar alan siyasetçi var” iddiasıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya gönderdiği yazı, iktidarı karıştırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partililerine yönelik, “Artık konuşmayın ve hamle yapmayın” uyarısına karşın Şentop’un gönderdiği yazı üzerinden hem Peker’in, hem de muhalefetin eline koz verildiği ileri sürülürken, Erdoğan’ın bu duruma sinirlendiği iddia edildi. 

MECLİS BAŞKANI YETKİSİNİ AŞTI

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre, iktidar kanadında Şentop’un yazısına ilişkin, “Yasamanın başının yürütmede görevli bir bakan ile ilgili böyle bir yazı kaleme alması kabul edilemez. Kabinenin başı cumhurbaşkanıdır. Soylu eğer açıklama yapmak isterse önce kabineyi bilgilendirir. Şentop, ‘yetki aşımı’ yapmıştır” değerlendirmeleri yapılıyor. 

İKTİDAR KANADINDA RAHATSIZLI

TBMM Başkanı Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Peker’den 10 bin dolar maaş alan siyasetçiyi açıkla” sözleri üzerine “Bunu açıklayacak kişi ben değilim, muhatabıdır” diyerek, Soylu’yu işaret etmiş ve söz konusu milletvekilini yazılı ve sözlü olarak sorduğunu söylemişti. Soylu ise savcıya konuşacağını belirterek, her ay 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklamamıştı. Şentop’un, Soylu’ya gönderdiği yazıda, “Hukuki sürecin başlatılabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin hem adli makamlara hem de Meclis Başkanlığı’na gönderilmesi” istendi. Yazı, başta AKP olmak üzere iktidar kanadında rahatsızlık yarattı. 

MUHALEFETİN ELİNİ GÜÇLENDİRDİ

İktidar kanadında, anayasadaki kuvvetler ayrılığına, yasama, yürütme ve yargıya atıfta bulunularak, hukuki sürecin başlatılabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin Soylu’dan isteme yetkisinin Meclis Başkanlığı’nın değil, bağımsız yargının görev alanı olduğuna dikkat çekiliyor. Şentop’un bu tavrının başta Sedat Peker olmak üzere muhalefetin elini güçlendirdiği ileri sürülüyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.