Kayıp Konyalılar bulundu!

GÜNDEM 24.02.2020 - 16:36, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Kayıp Konyalılar bulundu!

Chicago Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler Konya’daki Türkmenkarahöyük’te yaptıkları kazıda kayıp bir krallık keşfetti. Bu gizemli krallığın Kral Midas önderliğindeki Frigya’yı savaşta yenmiş olabileceği düşünülüyor.

haberimizvar.net- Arkeologlar, Konya’da MÖ. 1400 ila 600 yılına ait kayıp krallık keşfetti. Bu gizemli krallığın Kral Midas önderliğindeki Frigya’yı savaşta yenmiş olabileceği düşünülüyor. Chicago Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler, Britanyalı ve Türkiyeli meslektaşlarıyla birlikte geçen yaz Konya’ya bağlı Türkmenkarahöyük’teki kazı alanını araştırıyordu. Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre keşif, bir çiftçinin bölgedeki bir sulama kanalında garip yazıların bulunduğu büyük bir taş gördüğünü söylemesiyle başladı. YAZITTAKİ DİL LUVİCE ÇIKTI Chicago Üniversitesi’nin Doğu Enstitüsü’nde Yar. Doç. James Osborne, hemen bölgeye gittiklerini ve taşı gördüklerini söyledi. Sonrasında taşı oradan çıkardıklarını aktaran Osborne, “Metnin yazıldığı dili anladık: Luvice. Tunç ve Demir çağında bölgede kullanılan bir dildi bu” dedi. Uzmanların dilbilim analizi, taşın MÖ. 8. yüzyılın sonlarında hazırlandığını ortaya koydu. Bu dönemin Midas’ın hükümdarlığıyla kesişmiş olabileceği düşünülüyor. Çevirilen metinde, Frigya’nın yenildiği müjdeleniyor. Osborne’a göre yaklaşık 120 hektarlık alanı kaplayan bu bölge, Tunç ve Demir Çağı’ndaki Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olabilir. (Kaynak: Sanat Karavanı)  
Chicago Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler Konya’daki Türkmenkarahöyük’te yaptıkları kazıda kayıp bir krallık keşfetti. Bu gizemli krallığın Kral Midas önderliğindeki Frigya’yı savaşta yenmiş olabileceği düşünülüyor.

haberimizvar.net- Arkeologlar, Konya’da MÖ. 1400 ila 600 yılına ait kayıp krallık keşfetti. Bu gizemli krallığın Kral Midas önderliğindeki Frigya’yı savaşta yenmiş olabileceği düşünülüyor. Chicago Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler, Britanyalı ve Türkiyeli meslektaşlarıyla birlikte geçen yaz Konya’ya bağlı Türkmenkarahöyük’teki kazı alanını araştırıyordu. Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre keşif, bir çiftçinin bölgedeki bir sulama kanalında garip yazıların bulunduğu büyük bir taş gördüğünü söylemesiyle başladı.

YAZITTAKİ DİL LUVİCE ÇIKTI

Chicago Üniversitesi’nin Doğu Enstitüsü’nde Yar. Doç. James Osborne, hemen bölgeye gittiklerini ve taşı gördüklerini söyledi. Sonrasında taşı oradan çıkardıklarını aktaran Osborne, “Metnin yazıldığı dili anladık: Luvice. Tunç ve Demir çağında bölgede kullanılan bir dildi bu” dedi. Uzmanların dilbilim analizi, taşın MÖ. 8. yüzyılın sonlarında hazırlandığını ortaya koydu. Bu dönemin Midas’ın hükümdarlığıyla kesişmiş olabileceği düşünülüyor. Çevirilen metinde, Frigya’nın yenildiği müjdeleniyor. Osborne’a göre yaklaşık 120 hektarlık alanı kaplayan bu bölge, Tunç ve Demir Çağı’ndaki Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olabilir. (Kaynak: Sanat Karavanı)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.