Turizm emekçilerini unutmayalım!

GÜNDEM 15.03.2020 - 16:08, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Turizm emekçilerini unutmayalım!

Krizlerin öncelikle emekçileri vurduğunu söyleyen turizmci Selçuk Cansevgisi, “Bari bu sefer ‘turizm emekçilerini’ unutmayalım. Doğru kurumlara bu gerçekleri iletip gerçek ve emekçileri de göz ardı etmeyen önlemler alınmasını sağlayalım” çağrısında bulundu.

haberimizvar.net- Turizm sektörünün emektar isimlerinden Selçuk Cansevgisi, Korona krizine yönelik alınan önlemlerde turizm emekçilerinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Son 3 gündür, “X hotel açılışı ertelemiş ‘y’ sayıda çalışanını şu zamanda başlatacakmış, şu kadar personeli ücretsiz izne çıkarmış. Z acentesi saha çalışanlarının tamamını işten çıkarmış, ofis çalışanlarının şu kadarını içerde bırakmış, gerisine bilinmeyen süreye kadar ücretsiz izin vermiş” türünden haberler duyulduğunu söyleyen Cansevgisi, “Bu durum elbette anlaşılabilir, işletmeler ayakta kalarak varlığını sürdürmek için bu ve benzeri önlemleri almak zorundadır” dedi. TURİZMCİ KRİZE ‘ŞERBETLİ’ Ülkemizde turizmin krizlerle yoğrularak bugünlere geldiğini vurgulayan Selçuk Cansevgisi, “Sektör içinde 15-20 yılı geçirmiş tüm paydaşlar da, dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıldığında, hepsine göre daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmuş, amiyane tabir ile ‘şerbetlenmiştir’. Bütün bu süreçlerde maalesef en çok zarar gören hep sektördeki ‘emekçiler’ olmuştur. Bunun sebebi de tasarruf denince ilk akla gelen personelden tasarruf olmuş, kısa sürede belli orandaki çalışanın işine son verilmiştir. Ve her kriz sürecinde on binlerce sektör emekçisi sektörü bırakarak kaderini başka iş kollarında aramak zorunda kalmıştır” hatırlatmasında bulundu. YURTDIŞINDAN UCUZ İŞGÜCÜ Krizler bittiğinde de gerek işveren kesiminin, gerekse üst düzey yöneticilerin hep nitelikli personel bulma zorluğundan şikayet ettiğini belirten Cansevgisi, “Ülkemizin genç ve dinamik nüfusu dururken, iş gücü ihtiyacı hep bir şekilde, zaman zaman da değişik yöntemlerle, örneğin son 10 yılda artan oranda yurtdışından stajyer adıyla getirilen ucuz iş gücü, sosyal haklardan yoksun şekilde göçmen çalıştırmak şekliyle çözülmüştür. Bu süreç hep çalışanların daha önceki döneme göre daha düşük maaş ve sosyal haklarda çalışmaları gerçeğini beraberinde getirmiştir. Son üç haftadır yaşanan sıkıntılı süreçten dolayı sürekli sahadayım. Ve maalesef gözlemim şudur ki; yine filler tepişiyor ve çimenler eziliyor” uyarısı yaptı. GERÇEK ÖNLEMLER ALINSIN Turizm sektöründeki dernek ve kuruluşların kendince bir şey yaptığı veya yapıyormuş gibi göründüğü eleştirisinde bulunan Selçuk Cansevgisi, “Bari bu sefer bu önlemler içinde ‘turizm emekçilerini’ unutmayalım. Devletteki doğru kurumlara bu gerçekleri iletip gerçek ve ‘turizm emekçilerini’ de göz ardı etmeyen önlemler alınmasını sağlayalım” çağrısında bulundu.  
Krizlerin öncelikle emekçileri vurduğunu söyleyen turizmci Selçuk Cansevgisi, “Bari bu sefer ‘turizm emekçilerini’ unutmayalım. Doğru kurumlara bu gerçekleri iletip gerçek ve emekçileri de göz ardı etmeyen önlemler alınmasını sağlayalım” çağrısında bulundu.

haberimizvar.net- Turizm sektörünün emektar isimlerinden Selçuk Cansevgisi, Korona krizine yönelik alınan önlemlerde turizm emekçilerinin de unutulmaması gerektiğini söyledi. Son 3 gündür, “X hotel açılışı ertelemiş ‘y’ sayıda çalışanını şu zamanda başlatacakmış, şu kadar personeli ücretsiz izne çıkarmış. Z acentesi saha çalışanlarının tamamını işten çıkarmış, ofis çalışanlarının şu kadarını içerde bırakmış, gerisine bilinmeyen süreye kadar ücretsiz izin vermiş” türünden haberler duyulduğunu söyleyen Cansevgisi, “Bu durum elbette anlaşılabilir, işletmeler ayakta kalarak varlığını sürdürmek için bu ve benzeri önlemleri almak zorundadır” dedi.

TURİZMCİ KRİZE ‘ŞERBETLİ’

Ülkemizde turizmin krizlerle yoğrularak bugünlere geldiğini vurgulayan Selçuk Cansevgisi, “Sektör içinde 15-20 yılı geçirmiş tüm paydaşlar da, dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıldığında, hepsine göre daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmuş, amiyane tabir ile ‘şerbetlenmiştir’. Bütün bu süreçlerde maalesef en çok zarar gören hep sektördeki ‘emekçiler’ olmuştur. Bunun sebebi de tasarruf denince ilk akla gelen personelden tasarruf olmuş, kısa sürede belli orandaki çalışanın işine son verilmiştir. Ve her kriz sürecinde on binlerce sektör emekçisi sektörü bırakarak kaderini başka iş kollarında aramak zorunda kalmıştır” hatırlatmasında bulundu.

YURTDIŞINDAN UCUZ İŞGÜCÜ

Krizler bittiğinde de gerek işveren kesiminin, gerekse üst düzey yöneticilerin hep nitelikli personel bulma zorluğundan şikayet ettiğini belirten Cansevgisi, “Ülkemizin genç ve dinamik nüfusu dururken, iş gücü ihtiyacı hep bir şekilde, zaman zaman da değişik yöntemlerle, örneğin son 10 yılda artan oranda yurtdışından stajyer adıyla getirilen ucuz iş gücü, sosyal haklardan yoksun şekilde göçmen çalıştırmak şekliyle çözülmüştür. Bu süreç hep çalışanların daha önceki döneme göre daha düşük maaş ve sosyal haklarda çalışmaları gerçeğini beraberinde getirmiştir. Son üç haftadır yaşanan sıkıntılı süreçten dolayı sürekli sahadayım. Ve maalesef gözlemim şudur ki; yine filler tepişiyor ve çimenler eziliyor” uyarısı yaptı.

GERÇEK ÖNLEMLER ALINSIN

Turizm sektöründeki dernek ve kuruluşların kendince bir şey yaptığı veya yapıyormuş gibi göründüğü eleştirisinde bulunan Selçuk Cansevgisi, “Bari bu sefer bu önlemler içinde ‘turizm emekçilerini’ unutmayalım. Devletteki doğru kurumlara bu gerçekleri iletip gerçek ve ‘turizm emekçilerini’ de göz ardı etmeyen önlemler alınmasını sağlayalım” çağrısında bulundu.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.