‘Mevsimlik turizm işçileri askıda kaldı!’

GÜNDEM 08.06.2020 - 13:43, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

‘Mevsimlik turizm işçileri askıda kaldı!’

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sektöründe mevsimlik işçi olarak çalışan ve sayıları 700 bini bulan turizm işçilerinin, işsizlik sigortasından ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadığını belirterek, bu işçiler için acil tedbir alınması gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Söz konusu işçilerin sezonluk çalıştığına dikkat çeken Budak, “Kimse 2020 yılından bir şey beklemiyor. Avrupa Birliği seyahat kısıtlamalarını 1 Temmuz’a kadar uzattı. Rusya pazarı olumlu açıklamalara karşın hala belirsizliğini koruyor. Böyle bir ortamda zaten otellerin yüzde 30’u açılacak, açılan oteller de yarı kapasite ile çalışacaklar. Bu demektir ki eğer önlem alınmazsa mevsimlik turizm işçilerinin en az yüzde 80’i, yeni sezonun açılacağı 2021 yılı nisan ayına kadar işsiz kalacak” dedi.   BAŞKAN SELÇUK’A SORDU Konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sunan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye genelinde mevsimlik işçi olarak çalışan ve sayıları 700 bini bulan turizm işçisi, turizm sezonunun kapandığı eylül-ekim aylarında işlerinden çıkarılmış, sosyal güvenlik sisteminin belirlediği gün ve prim sayısını sağlayamadıkları için kısa çalışma ödeneği veya işsizlik ödeneği gibi ödemelerden de faydalanamamıştır.   İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANSINLAR   Yeni normalleşme ile birlikte tatil otellerinin yüzde 30’unun açılacağı ve açılanların ise sadece yarı kapasitesiyle çalışacağı dikkate alınırsa, turizm bölgelerinde sezonluk çalışan emekçilerin en az yüzde 80’inin 2021 yılının nisan ayına kadar turizm sektöründe yeniden istihdam edilemeyeceği görülmektedir. Yaklaşık 18 ay boyunca hiçbir sosyal güvenceye ve ücrete sahip olmadan yaşamaya çalışan turizm emekçilerinin durumunun acil müdahale gerektirdiği ortadadır. En azından işsizlik sigortasından faydalanabilmeleri için Bakanlığın gereken düzenlemeleri yapması gerekmektedir.” SORU ÖNERGESİ Budak, önergede şu sorulara yer verdi:  “Mevsimlik çalışan turizm işçilerinin içinde bulundukları ekonomik sıkıntıları aşmalarına yönelik Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa hangi tedbirler öngörülmektedir? Mevsimlik çalışan turizm işçilerinin işsizlik sigortasından yararlanabilmeleri için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Askıda çalışan personel dışında, turizm sektöründe çalışan ve kısa çalışma ödeneğinden ya da günlük 39 TL ücretsiz izin desteğinden faydalanabilen işçiler için süre 30 Haziran’da son bulacaktır. Turizm sektöründeki ciddi daralma ve istihdam kaybı göz önüne alındığında bu işçilere ekonomik açıdan destek verilecek midir? Bakanlığınız bu konuda hangi çalışmaları yürütmektedir?”       
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sektöründe mevsimlik işçi olarak çalışan ve sayıları 700 bini bulan turizm işçilerinin, işsizlik sigortasından ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadığını belirterek, bu işçiler için acil tedbir alınması gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Söz konusu işçilerin sezonluk çalıştığına dikkat çeken Budak, “Kimse 2020 yılından bir şey beklemiyor. Avrupa Birliği seyahat kısıtlamalarını 1 Temmuz’a kadar uzattı. Rusya pazarı olumlu açıklamalara karşın hala belirsizliğini koruyor. Böyle bir ortamda zaten otellerin yüzde 30’u açılacak, açılan oteller de yarı kapasite ile çalışacaklar. Bu demektir ki eğer önlem alınmazsa mevsimlik turizm işçilerinin en az yüzde 80’i, yeni sezonun açılacağı 2021 yılı nisan ayına kadar işsiz kalacak” dedi.

 

BAŞKAN SELÇUK’A SORDU

Konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sunan Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye genelinde mevsimlik işçi olarak çalışan ve sayıları 700 bini bulan turizm işçisi, turizm sezonunun kapandığı eylül-ekim aylarında işlerinden çıkarılmış, sosyal güvenlik sisteminin belirlediği gün ve prim sayısını sağlayamadıkları için kısa çalışma ödeneği veya işsizlik ödeneği gibi ödemelerden de faydalanamamıştır.

 

İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANSINLAR

 

Yeni normalleşme ile birlikte tatil otellerinin yüzde 30’unun açılacağı ve açılanların ise sadece yarı kapasitesiyle çalışacağı dikkate alınırsa, turizm bölgelerinde sezonluk çalışan emekçilerin en az yüzde 80’inin 2021 yılının nisan ayına kadar turizm sektöründe yeniden istihdam edilemeyeceği görülmektedir. Yaklaşık 18 ay boyunca hiçbir sosyal güvenceye ve ücrete sahip olmadan yaşamaya çalışan turizm emekçilerinin durumunun acil müdahale gerektirdiği ortadadır. En azından işsizlik sigortasından faydalanabilmeleri için Bakanlığın gereken düzenlemeleri yapması gerekmektedir.”

SORU ÖNERGESİ

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:  “Mevsimlik çalışan turizm işçilerinin içinde bulundukları ekonomik sıkıntıları aşmalarına yönelik Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa hangi tedbirler öngörülmektedir? Mevsimlik çalışan turizm işçilerinin işsizlik sigortasından yararlanabilmeleri için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır? Askıda çalışan personel dışında, turizm sektöründe çalışan ve kısa çalışma ödeneğinden ya da günlük 39 TL ücretsiz izin desteğinden faydalanabilen işçiler için süre 30 Haziran’da son bulacaktır. Turizm sektöründeki ciddi daralma ve istihdam kaybı göz önüne alındığında bu işçilere ekonomik açıdan destek verilecek midir? Bakanlığınız bu konuda hangi çalışmaları yürütmektedir?” 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.