Rapora göre 11 Mart - 30 Haziran tarihleri arasında bölge illerinde 6’sı çocuk 15 sivil hayatını kaybetti, 84 kişi işkence maruz kaldı, 387 kişi gözaltına alındı, 93 kişi tutuklandı ve 14 belediyeye kayyum atandı. HDP’li milletvekilleri hakkında 84 fezleke hazırlandı. En az 70 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan HDP’li Kerestecioğlu,  koronavirüs nedeniyle uzaktan devam eden eğitime Diyarbakır’daki çocukların yüzde 80’nin erişemediğini vurgulayarak, “Diyarbakır’da EBA’ya giriş¸ yapan öğrencilerin oranı yüzde 20’yi geçmedi. Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları bu dönemde de yine sistematik bir şekilde eğitim haklarından mahrum bırakıldılar. Çocuklara sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde bile bu çocukları istisna sayıldı” diye konuştu.

Kerestecioğlu pandemi sürecinde bölgedeki kadınların daha çok ayrımcılığa uğradığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Yalnızca erkek şiddeti değil, ev içi bakım sorumluluklarının kadınlar üzerine yıkılması, ilk işten çıkarılanların kadınlar olması gibi başka pek çok nedenle bu süreç kadınlar için çok daha sert yaşandı. Yani, bu ülkede kadın olmanın zorluğuna bir de işçi olmak, Kürt olmak ya da göçmen olmak eklenince ayrımcılıkların etkisi de çok daha büyük oluyor. Örneğin, anadilde sağlık hizmeti sağlanmadığı için, çok dilli hizmet veren belediyelerimize de kayyım atandığı için anadili Türkçe olmayan kadınların, Kürt kadınların ya da göçmen kadınların sağlık hizmetlerinden yararlanması pandemi döneminde çok daha zorlaştı.”