Türkiye deprem kabusunu yaşarken Meclis’te bakın neler oldu

GÜNDEM 01.11.2020 - 12:55, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Türkiye deprem kabusunu yaşarken Meclis’te bakın neler oldu

Meclis’e 2003-2020 arasında deprem konulu verilen 58 araştırma önergesinden 48’i işlem görmezken 36’sı ise reddedildi. Öte yandan CHP’li vekillerin İzmir’deki deprem riskinin araştırılması için 2019 ve 2019 yıllarında verdiği araştırma önergesi ise sıraya alındı.

haberimizvar.net- Birgün gazetesinden Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, İzmir depremi Türkiye’nin depreme hazır olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sarsıntıdan en çok etkilenen kentlerin başında gelen İzmir’de ulaşımının koordine edilememesi ve tahliye koridorlarının yaratılamaması başta olmak üzere kritik önemdeki birçok konuda zafiyet yaşandı. TBMM Başkanlığı’na 2003 yılı itibarıyla depremle ilgili sunulan araştırma önergelerinin büyük bölümünün reddedilmesi ya da “Kadük” bırakılması ise iktidarın deprem konusundaki tavrının yansıması oldu. 2003-2020 yılları arasında Meclis Başkanlığı’na deprem konulu toplam 58 Meclis Araştırması Önergesi sunuldu. Bu önergelerin yüzde 36’sı reddedilirken yüzde 48’i ise işlem görmedi. Uzmanların tüm uyarılarına karşın depremlerin yaratacağı hasarların en aza indirilmesi amacıyla yapılması gereken birçok uygulama yıllar boyu hayata geçirilmedi. TBMM’nin deprem konusundaki Meclis Araştırması Önergeleri’ne ilişkin verileri de bu konuda yaşanan ihmali somutlaştırdı. SADECE DOKUZ ÖNERGE KABUL EDİLDİ   Mayıs 2003-Temmuz 2020 dönemleri arasında TBMM Başkanlığı’na sunulan deprem konulu 58 Meclis Araştırması Önergesi’nin yalnızca dokuzu kabul edildi. Aralarında 2015, 2016 ve 2017 yıllarından kalanların da olduğu 28 Meclis Araştırması Önergesi istatistiklere, “Gündemde” başlığı altında kaydedildi. İçinde bulunulan yasama dönemine ait 15 deprem araştırma önergesi henüz Genel Kurul’a gelmedi. Kayıtlara, “Hükümsüz” olarak geçirilen araştırma önergelerinin sayısı ise 21 oldu. Henüz görüşülmeyen ve sırasını bekleyen önergeler arasında, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenmesine” ilişkin önerge de bulunuyor. CHP’li milletvekillerinin imzası ile Aralık 2018 ve Haziran 2019’da verilen, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenerek deprem risk haritası çıkarılması ve olası bir depreme karşı gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi” de “Görüşülmek” üzere sıraya alındı  
Meclis’e 2003-2020 arasında deprem konulu verilen 58 araştırma önergesinden 48’i işlem görmezken 36’sı ise reddedildi. Öte yandan CHP’li vekillerin İzmir’deki deprem riskinin araştırılması için 2019 ve 2019 yıllarında verdiği araştırma önergesi ise sıraya alındı.

haberimizvar.net- Birgün gazetesinden Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, İzmir depremi Türkiye’nin depreme hazır olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sarsıntıdan en çok etkilenen kentlerin başında gelen İzmir’de ulaşımının koordine edilememesi ve tahliye koridorlarının yaratılamaması başta olmak üzere kritik önemdeki birçok konuda zafiyet yaşandı.

TBMM Başkanlığı’na 2003 yılı itibarıyla depremle ilgili sunulan araştırma önergelerinin büyük bölümünün reddedilmesi ya da “Kadük” bırakılması ise iktidarın deprem konusundaki tavrının yansıması oldu.

2003-2020 yılları arasında Meclis Başkanlığı’na deprem konulu toplam 58 Meclis Araştırması Önergesi sunuldu. Bu önergelerin yüzde 36’sı reddedilirken yüzde 48’i ise işlem görmedi. Uzmanların tüm uyarılarına karşın depremlerin yaratacağı hasarların en aza indirilmesi amacıyla yapılması gereken birçok uygulama yıllar boyu hayata geçirilmedi. TBMM’nin deprem konusundaki Meclis Araştırması Önergeleri’ne ilişkin verileri de bu konuda yaşanan ihmali somutlaştırdı.

SADECE DOKUZ ÖNERGE KABUL EDİLDİ

 

Mayıs 2003-Temmuz 2020 dönemleri arasında TBMM Başkanlığı’na sunulan deprem konulu 58 Meclis Araştırması Önergesi’nin yalnızca dokuzu kabul edildi. Aralarında 2015, 2016 ve 2017 yıllarından kalanların da olduğu 28 Meclis Araştırması Önergesi istatistiklere, “Gündemde” başlığı altında kaydedildi. İçinde bulunulan yasama dönemine ait 15 deprem araştırma önergesi henüz Genel Kurul’a gelmedi. Kayıtlara, “Hükümsüz” olarak geçirilen araştırma önergelerinin sayısı ise 21 oldu.

Henüz görüşülmeyen ve sırasını bekleyen önergeler arasında, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenmesine” ilişkin önerge de bulunuyor. CHP’li milletvekillerinin imzası ile Aralık 2018 ve Haziran 2019’da verilen, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenerek deprem risk haritası çıkarılması ve olası bir depreme karşı gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi” de “Görüşülmek” üzere sıraya alındı

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.