Ölüme tutsak

GÜNDEM 08.01.2021 - 14:49, Güncelleme: 08.01.2021 - 14:49
 

Ölüme tutsak

İnsan Hakları Derneği Antalya Şubesi (İHD) cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini rapor halinde kamuoyu ile paylaştı

haberimizvar.net- Açıklamada covid-19 nedeniyle mahkumların yeterli şekilde tedavi olamadığı ve dışarıyla teması olmuş mahkumların, yeni mahkumlarla aynı koğuşta 20 gün boyunca hiçbir önlem olmadan tutulduğu bilgisine yer verildi. Özellikle Antalya L Tipi Cezaevinden elde edilen bilgiye göre, aralarında kanser hastalarının da bulunduğu çok sayıda ağır hasta mahkumun koranavirüse yakalandığı ve bunlardan sadece 18’nin tedavisinin hastanede gerçekleştirildiği belirtildi. Antalya E Tipi cezaevinde ise durumun farklı olmadığını ifade edilirken, 76 mahkumun aynı karantina koğuşunda kaldığı bilgisi de erişilen bilgiler arasında. YAŞAMAYA UYGUN DEĞİL Pandemi dolayısıyla ağır hasta mahkumların tedavilerinin dahi yapılamadığını belirten İHD raporunda, “Mahpusların hastane sevki ya ertelenmekte ya da karantina koğuşlarında kalmamak için, mahpuslar kendileri hastaneye gitmek istememektedirler” denildi. Açıklamanın devamında ise, “Böylesi bir salgında, mahpusların yaşam ve sağlık hakkının gözetilmesini sağlamaya uygun değildir” denilerek cezaevlerinin bir an önce boşaltılması gerektiğine vurgu yapıldı. KEYFİ DİSİPLİN CEZASI İfade özgürlüğü kapsamında pasif bir direniş olarak, açlık grevine başvuran mahkumların, cezaevi yönetimi tarafından keyfi şekilde disiplin cezalarına çarptırıldığı ve kitap, dergi gibi materyallere ulaşmalarını önüne geçildiği, mektuplarının dahi iletilmediği, bu sebeple iletişim haklarının gasp edildiği bilgisine de açıklamada yer verildi. GÖREVLERİNİ YAPMIYORLAR Açıklama metninde geçen bir başka açıklama ise, cezaevi müdür ve yetkililerinin, bahsedilen sorunların çözümü için mahkumların görüşme taleplerine karşılık vermemesi olduğunu belirten İHD, “Görevleri, mahpusların insan haklarına ve insan onuruna uygun bir şekilde ve kişi hak ve özgürlüklerini, sağlık ve yaşam haklarını  koruyarak,  tutulma koşullarını sağlamak olan, hapishane müdür ve yetkilileri, sorunların çözümü için mahpusların görüşme taleplerine karşılık vermemektedirler.” dedi. ÇIPLAK ARAMA  Cezaevlerinde, yeni tutuklanan mahkumların çıplak aramaya maruz kaldığının bilgisini veren İHD, “Kamuoyunu, hapishanelerdeki hak ihlallerine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.
İnsan Hakları Derneği Antalya Şubesi (İHD) cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini rapor halinde kamuoyu ile paylaştı

haberimizvar.net- Açıklamada covid-19 nedeniyle mahkumların yeterli şekilde tedavi olamadığı ve dışarıyla teması olmuş mahkumların, yeni mahkumlarla aynı koğuşta 20 gün boyunca hiçbir önlem olmadan tutulduğu bilgisine yer verildi. Özellikle Antalya L Tipi Cezaevinden elde edilen bilgiye göre, aralarında kanser hastalarının da bulunduğu çok sayıda ağır hasta mahkumun koranavirüse yakalandığı ve bunlardan sadece 18’nin tedavisinin hastanede gerçekleştirildiği belirtildi. Antalya E Tipi cezaevinde ise durumun farklı olmadığını ifade edilirken, 76 mahkumun aynı karantina koğuşunda kaldığı bilgisi de erişilen bilgiler arasında.

YAŞAMAYA UYGUN DEĞİL
Pandemi dolayısıyla ağır hasta mahkumların tedavilerinin dahi yapılamadığını belirten İHD raporunda, “Mahpusların hastane sevki ya ertelenmekte ya da karantina koğuşlarında kalmamak için, mahpuslar kendileri hastaneye gitmek istememektedirler” denildi. Açıklamanın devamında ise, “Böylesi bir salgında, mahpusların yaşam ve sağlık hakkının gözetilmesini sağlamaya uygun değildir” denilerek cezaevlerinin bir an önce boşaltılması gerektiğine vurgu yapıldı.

KEYFİ DİSİPLİN CEZASI
İfade özgürlüğü kapsamında pasif bir direniş olarak, açlık grevine başvuran mahkumların, cezaevi yönetimi tarafından keyfi şekilde disiplin cezalarına çarptırıldığı ve kitap, dergi gibi materyallere ulaşmalarını önüne geçildiği, mektuplarının dahi iletilmediği, bu sebeple iletişim haklarının gasp edildiği bilgisine de açıklamada yer verildi.

GÖREVLERİNİ YAPMIYORLAR
Açıklama metninde geçen bir başka açıklama ise, cezaevi müdür ve yetkililerinin, bahsedilen sorunların çözümü için mahkumların görüşme taleplerine karşılık vermemesi olduğunu belirten İHD, “Görevleri, mahpusların insan haklarına ve insan onuruna uygun bir şekilde ve kişi hak ve özgürlüklerini, sağlık ve yaşam haklarını  koruyarak,  tutulma koşullarını sağlamak olan, hapishane müdür ve yetkilileri, sorunların çözümü için mahpusların görüşme taleplerine karşılık vermemektedirler.” dedi.

ÇIPLAK ARAMA 
Cezaevlerinde, yeni tutuklanan mahkumların çıplak aramaya maruz kaldığının bilgisini veren İHD, “Kamuoyunu, hapishanelerdeki hak ihlallerine karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.