Şeker hastalarına önemli uyarı

YEREL 06.03.2021 - 13:53, Güncelleme: 06.03.2021 - 13:53
 

Şeker hastalarına önemli uyarı

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, salgın döneminde şeker hastalarının tedavilerini aksatmaması ve doktorlara uzaktan da olsa erişmelerinin önemli olduğunu belirtti. Anıl, şeker hastalarının muayenelerini aksatmaları durumunda kısa ve uzun vadede önemli sorunlar yaşayabileceklerini belirtti.

Haberimizvar.net-  Korona virüs salgını nedeniyle birçok hasta da doktor muayenelerine gidemedi. Uzmanlar, doktor muayenelerini zamanında yaptırmayan kişilerle ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor.  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, diyabette düzenli takibin önemini, hastaların pandemide alması gereken önlemleri ve dijital uygulamalarla uzaktan hasta takibi hakkında bilgi verdi.  Diyabetli hastaların kontrollerinin aksamasının kan şekeri ayarlarının bozulmasına yol açacağını söyleyen Anıl, şunları söyledi:  "Diyabet yani şeker hastalığı, pandemi sürecinde düzenli kontrolleri aksatılan kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Diyabetli hastaların kontrollerinin aksaması, kan şekeri ayarlarını bozarak, kısa ve uzun vadede önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Hastaların pandemi sürecinde de kan şekeri ayarlarını kontrol altında tutabilmeleri için doktorlarına uzaktan erişim sağlayabilmeleri önem taşıyor.  Covid-19 gerçekten ciddi bir enfeksiyon ve inflamasyon, çok ciddi bozukluklara yol açabiliyor. Muhtemelen diyabetli hastalarımız, bu virüsü daha kolay alıyorlar. Daha önemlisi, diyabet zaten kan şekeri ayarsızlığı nedeniyle genel olarak bir bağışıklık zafiyeti yaratabiliyor. Bundan dolayı viral yük, yani bireyin aldığı virüs yükü daha fazla olabiliyor. Eğer diyabet hastamız kontrollüyse, periyodik kontrollerini erteletebilir. Buradaki en önemli ayrıntı, kan şekeri takiplerini düzenli yapmalılar. Mümkünse hekimlerine uzaktan erişmeye çalışmalılar. Kan şekerinin düzenli gitmesi için yaşam tarzı düzenlemeleri, diyet ve egzersiz çok büyük önem taşıyor. İlaçlarını düzenli kullanmaları da önemli"    
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, salgın döneminde şeker hastalarının tedavilerini aksatmaması ve doktorlara uzaktan da olsa erişmelerinin önemli olduğunu belirtti. Anıl, şeker hastalarının muayenelerini aksatmaları durumunda kısa ve uzun vadede önemli sorunlar yaşayabileceklerini belirtti.

Haberimizvar.net-  Korona virüs salgını nedeniyle birçok hasta da doktor muayenelerine gidemedi. Uzmanlar, doktor muayenelerini zamanında yaptırmayan kişilerle ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. 

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, diyabette düzenli takibin önemini, hastaların pandemide alması gereken önlemleri ve dijital uygulamalarla uzaktan hasta takibi hakkında bilgi verdi. 

Diyabetli hastaların kontrollerinin aksamasının kan şekeri ayarlarının bozulmasına yol açacağını söyleyen Anıl, şunları söyledi: 

" Diyabet yani şeker hastalığı, pandemi sürecinde düzenli kontrolleri aksatılan kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Diyabetli hastaların kontrollerinin aksaması, kan şekeri ayarlarını bozarak, kısa ve uzun vadede önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Hastaların pandemi sürecinde de kan şekeri ayarlarını kontrol altında tutabilmeleri için doktorlarına uzaktan erişim sağlayabilmeleri önem taşıyor. 

Covid-19 gerçekten ciddi bir enfeksiyon ve inflamasyon, çok ciddi bozukluklara yol açabiliyor. Muhtemelen diyabetli hastalarımız, bu virüsü daha kolay alıyorlar. Daha önemlisi, diyabet zaten kan şekeri ayarsızlığı nedeniyle genel olarak bir bağışıklık zafiyeti yaratabiliyor. Bundan dolayı viral yük, yani bireyin aldığı virüs yükü daha fazla olabiliyor. Eğer diyabet hastamız kontrollüyse, periyodik kontrollerini erteletebilir. Buradaki en önemli ayrıntı, kan şekeri takiplerini düzenli yapmalılar. Mümkünse hekimlerine uzaktan erişmeye çalışmalılar. Kan şekerinin düzenli gitmesi için yaşam tarzı düzenlemeleri, diyet ve egzersiz çok büyük önem taşıyor. İlaçlarını düzenli kullanmaları da önemli"  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.