İkinci el otomobil fiyatları el yakacak. Üretimler durduruldu kriz kapıda

GÜNDEM 11.03.2021 - 14:57, Güncelleme: 11.03.2021 - 14:57
 

İkinci el otomobil fiyatları el yakacak. Üretimler durduruldu kriz kapıda

Otomotiv sektöründe son aylarda yaşanan çip tedarik sorunu nedeniyle bazı büyük üreticiler, üretime ara vermeye başladı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Çip krizinin büyümesi sıfır araç tedarikinde problemler yaratırsa 2020 yılında olduğu gibi ikinci el araçlarda fiyat artışları yaşayabiliriz” derken,Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, sektörün ÖTV artışından daha çok, segmentler arasında yapılacak bir ÖTV düzenlemesini daha olumlu karşılayacağını aktardı.

haberimizvar.net- Patronlar Dünyası’nın haberine göre, otomotiv sektöründe bir süredir yaşanan çip tedarik sorunu nedeniyle otomobil üreticileri zor durumda. ABD Başkanı Joe Biden’ın bu sorunu çözmek için 37 milyar dolarlık bir paket hazırladığı duyurusu yapılmıştı. Türkiye'de ise çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar Oyak Renault’nun üretime ara vermesine yol açtı. SIFIR ARAÇ TEDARİKİNDE PROBLEM YARATABİLİR Tüm dünyada otomotiv sektörünün bu durumdan nasıl etkilendiğini ve ilerleyen günlerde nasıl sonuçlara yol açacağını anlatan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Çip krizinin büyümesi sıfır araç tedarikinde problemler yaratırsa 2020 yılında olduğu gibi ikinci el araçlarda fiyat artışları yaşayabiliriz” dedi. ÜRETİME ARA VERİYORLAR Otomotiv sektöründe küresel ölçekte yaşanan bu çip sıkıntısı, Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerinden Oyak Renault’yu etkileyerek üretime ara vermelerine neden oldu. Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun tarafından yapılan açıklamaya göre, küresel kaynaklı elektronik bileşen tedarik sıkıntısı büyük otomotiv üreticisini 15-22 Mart tarihleri arasında üretime ara vermeye mecbur bıraktı. Oyak Renault dışında dünya genelinde Ford, Nissan, Fiat, Volkswagen ve Toyota gibi büyük üreticiler de üretimlerine ara verdiklerini açıkladı. YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ İÇİN NABIZ YOKLANIYOR Öte yandan Bloomberg HT’nin haberine göre ise Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, ÖTV düzenlemesinin yapılacağı yönünde duyumlar aldıklarını fakat bu düzenlemenin geçmesini beklemediklerini söyledi. Pandemi destekleri dolayısıyla baskı yaşayan bütçeleri rahatlatmak için yeni vergi düzenlemeleri küresel düzeyde tartışma konusu olurken, Türkiye'de de farklı sektörlerde yeni vergi düzenlemeleri için nabız yoklanıyor. Çelik, Türkiye’nin dünyadaki en yüksek ÖTV oranını uygulayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. “Baktığımızda otomobil endüstrisinin en büyük sorunlarından biri ÖTV oranı, iç pazardaki etkisini yoğun bir şekilde hissettiriyor.” diyen Çelik, ÖTV ile ilgili sürecin önümüzdeki günlerde netliğe kavuşacağını belirtti. Çelik ayrıca, sektörün ÖTV artışından daha çok, segmentler arasında yapılacak bir ÖTV düzenlemesini daha olumlu karşılayacağını söyledi.  
Otomotiv sektöründe son aylarda yaşanan çip tedarik sorunu nedeniyle bazı büyük üreticiler, üretime ara vermeye başladı. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Çip krizinin büyümesi sıfır araç tedarikinde problemler yaratırsa 2020 yılında olduğu gibi ikinci el araçlarda fiyat artışları yaşayabiliriz” derken,Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, sektörün ÖTV artışından daha çok, segmentler arasında yapılacak bir ÖTV düzenlemesini daha olumlu karşılayacağını aktardı.

haberimizvar.net- Patronlar Dünyası’nın haberine göre, otomotiv sektöründe bir süredir yaşanan çip tedarik sorunu nedeniyle otomobil üreticileri zor durumda.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu sorunu çözmek için 37 milyar dolarlık bir paket hazırladığı duyurusu yapılmıştı.

Türkiye'de ise çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar Oyak Renault’nun üretime ara vermesine yol açtı.

SIFIR ARAÇ TEDARİKİNDE PROBLEM YARATABİLİR

Tüm dünyada otomotiv sektörünün bu durumdan nasıl etkilendiğini ve ilerleyen günlerde nasıl sonuçlara yol açacağını anlatan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Çip krizinin büyümesi sıfır araç tedarikinde problemler yaratırsa 2020 yılında olduğu gibi ikinci el araçlarda fiyat artışları yaşayabiliriz” dedi.

ÜRETİME ARA VERİYORLAR

Otomotiv sektöründe küresel ölçekte yaşanan bu çip sıkıntısı, Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerinden Oyak Renault’yu etkileyerek üretime ara vermelerine neden oldu.

Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun tarafından yapılan açıklamaya göre, küresel kaynaklı elektronik bileşen tedarik sıkıntısı büyük otomotiv üreticisini 15-22 Mart tarihleri arasında üretime ara vermeye mecbur bıraktı.

Oyak Renault dışında dünya genelinde Ford, Nissan, Fiat, Volkswagen ve Toyota gibi büyük üreticiler de üretimlerine ara verdiklerini açıkladı.

YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ İÇİN NABIZ YOKLANIYOR

Öte yandan Bloomberg HT’nin haberine göre ise Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, ÖTV düzenlemesinin yapılacağı yönünde duyumlar aldıklarını fakat bu düzenlemenin geçmesini beklemediklerini söyledi.

Pandemi destekleri dolayısıyla baskı yaşayan bütçeleri rahatlatmak için yeni vergi düzenlemeleri küresel düzeyde tartışma konusu olurken, Türkiye'de de farklı sektörlerde yeni vergi düzenlemeleri için nabız yoklanıyor.

Çelik, Türkiye’nin dünyadaki en yüksek ÖTV oranını uygulayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. “Baktığımızda otomobil endüstrisinin en büyük sorunlarından biri ÖTV oranı, iç pazardaki etkisini yoğun bir şekilde hissettiriyor.” diyen Çelik, ÖTV ile ilgili sürecin önümüzdeki günlerde netliğe kavuşacağını belirtti.

Çelik ayrıca, sektörün ÖTV artışından daha çok, segmentler arasında yapılacak bir ÖTV düzenlemesini daha olumlu karşılayacağını söyledi.






 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.