Kabak Tatlısı tescillendi

YEREL 22.04.2021 - 11:56, Güncelleme: 22.04.2021 - 11:56
 

Kabak Tatlısı tescillendi

Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Kabak Tatlısı için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını açıkladı.

haberimizvar.net-ATSO, kültürel ve coğrafi değerleri koruma altına alma çalışmaları kapsamında Antalya Piyazı'ndan sonra, kentin eşsiz lezzeti 'Antalya Kabak Tatlısı'na da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Başkan Davut Çetin Antalya Kabak Tatlısının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Çetin'in açıklaması şöyle: “Anadolu toprakları kültürel ve coğrafi anlamda bize müthiş bir zenginlik sunuyor. Birçok değerimiz, ürünümüz bugüne kadar bu topraklarda hüküm sürmüş çok sayıda medeniyetin tortularını taşıyor. Coğrafi işaret işte bu değerlerin kendilerine has özellikleri koruma altına alma araçlarından birisi. Coğrafi işaret alarak benzersiz özelliklere sahip yöreye özel ürünlere farklılaşmanın katma değerini de yüklüyorsunuz. İyi bir sunum ve tanıtım kampanyasıyla da bu değeri daha da yukarılara taşıyorsunuz." İLK BELGE ANTALYA PİYAZINA "Biz ilk olarak 2018'de Antalya Piyazı'na tescil belgesi aldık. Şimdi de Antalya Kabak Talısı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlandı. Bunun yanında Antalya'ya ait olan serpme börek, turunç ve bergamot reçellerinin de tescilleri için başvurularımızı yaptık, süreç devam ediyor. Başka yeni değerleri tespit edip koruma altına almak üzere de çalışmalarımız sürüyor." Antalya'da coğrafi işaretli 7 ürün bulunduğunu, kabak tatlısı ile bu sayının sekize yükseldiğini belirten Başkan Çetin, bu güne kadar Finike Portakalı, Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Korkuteli Karyağdı Armudu, Alanya Avokadosu, Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya Yenidünyası ve Antalya Piyazı'nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını sözlerine ekledi. ANTALYA KABAK TATLISININ ÖZELLİKLERİ Antalya Kabak Tatlısı Antalya ili ile özdeşleşmiş, yöre adı ile bilinirlik kazanmış ve yöreye özgü sunumu olan bir tatlı. Antalya Kabak Tatlısı, soyulmuş bal kabağı dilimlerinin toz şekerde bekletilip ocakta pişirildikten sonra üzerinin kuzinede ya da fırında kızartılması suretiyle üretilir. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülür ve üzerine ceviz içi serpilerek tüketime hazır hale getirilir. Geçmişi eskiye dayanan ve Antalya iline özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektiren Antalya Kabak Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Kabak Tatlısı için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını açıkladı.

haberimizvar.net-ATSO, kültürel ve coğrafi değerleri koruma altına alma çalışmaları kapsamında Antalya Piyazı'ndan sonra, kentin eşsiz lezzeti 'Antalya Kabak Tatlısı'na da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Başkan Davut Çetin Antalya Kabak Tatlısının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Çetin'in açıklaması şöyle:

“Anadolu toprakları kültürel ve coğrafi anlamda bize müthiş bir zenginlik sunuyor. Birçok değerimiz, ürünümüz bugüne kadar bu topraklarda hüküm sürmüş çok sayıda medeniyetin tortularını taşıyor. Coğrafi işaret işte bu değerlerin kendilerine has özellikleri koruma altına alma araçlarından birisi. Coğrafi işaret alarak benzersiz özelliklere sahip yöreye özel ürünlere farklılaşmanın katma değerini de yüklüyorsunuz. İyi bir sunum ve tanıtım kampanyasıyla da bu değeri daha da yukarılara taşıyorsunuz."

İLK BELGE ANTALYA PİYAZINA

"Biz ilk olarak 2018'de Antalya Piyazı'na tescil belgesi aldık. Şimdi de Antalya Kabak Talısı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlandı. Bunun yanında Antalya'ya ait olan serpme börek, turunç ve bergamot reçellerinin de tescilleri için başvurularımızı yaptık, süreç devam ediyor. Başka yeni değerleri tespit edip koruma altına almak üzere de çalışmalarımız sürüyor."

Antalya'da coğrafi işaretli 7 ürün bulunduğunu, kabak tatlısı ile bu sayının sekize yükseldiğini belirten Başkan Çetin, bu güne kadar Finike Portakalı, Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Korkuteli Karyağdı Armudu, Alanya Avokadosu, Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya Yenidünyası ve Antalya Piyazı'nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını sözlerine ekledi.

ANTALYA KABAK TATLISININ ÖZELLİKLERİ

Antalya Kabak Tatlısı Antalya ili ile özdeşleşmiş, yöre adı ile bilinirlik kazanmış ve yöreye özgü sunumu olan bir tatlı. Antalya Kabak Tatlısı, soyulmuş bal kabağı dilimlerinin toz şekerde bekletilip ocakta pişirildikten sonra üzerinin kuzinede ya da fırında kızartılması suretiyle üretilir. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülür ve üzerine ceviz içi serpilerek tüketime hazır hale getirilir. Geçmişi eskiye dayanan ve Antalya iline özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektiren Antalya Kabak Tatlısının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.