Borsa sert düştü

EKONOMİ 25.05.2021 - 23:02, Güncelleme: 25.05.2021 - 23:02
 

Borsa sert düştü

Güne 8,40’ın altında başlayan dolar/TL öğleden sonra 8,45’i görürken, Euro/TL 10,35 ile rekor kırdı. Borsada kayıp yüzde 3’ü aşarken, Reuters piyasalardaki hareketi “CHP’nin erken seçim çağrısı ve Sedat Peker’in açıklamalarına” bağladı.

HABERİMİZVAR.NET  Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksine düşüş yüzde 3.25’i buldu. Dünü 1452 puandan kapatan endeks 1405 puana kadar geriledi. Borsa İstanbul’un aksine Avrupa borsaları gün boyunca yatay bir seyir izledi. Siyaset gündemindeki yoğunluk BIST 100’ün negatif ayrışmasına yol açtı. Benzer şekilde Türk Lirası (TL) da dolar karşısında değer kaybına uğradı. Dolar/TL yüzde 0.8 yükselerek 8.45’i aştı. Yüzde 1 yükselen Euro/TL ise 10.35’i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü.   ALTIN 5 AYIN ZİRVESİNDE   Gelişmekte olan ülke para birimleri TL’nin aksine gün genelinde dolar karşısında yüzde 0.3 ila 0.6 arasında değer kazandı. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ABD’deki enflasyon artışını geçici olarak görmeye devam etmesi şu an için kısa vadede faiz artırım beklentisini düşürmüş durumda. Bu da gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında değerlenmesine yol açıyor. Dolardaki zayıflama ve ABD tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle altın fiyatları yükselmeye devam etti. Altının ons fiyatı 1896 dolarla son 5 ayın zirvesine ulaştı. Gram altın 514 lirayı gördü.   TL NEGATİF AYRIŞTI   TL’nin bugünkü seyri satış baskısının tamamen Türkiye özelinde olduğunu gösteriyor. Bankacılar TL’nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına, hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça hassas bir para birimi olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar. Yabancı yatırımcılar tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.
Güne 8,40’ın altında başlayan dolar/TL öğleden sonra 8,45’i görürken, Euro/TL 10,35 ile rekor kırdı. Borsada kayıp yüzde 3’ü aşarken, Reuters piyasalardaki hareketi “CHP’nin erken seçim çağrısı ve Sedat Peker’in açıklamalarına” bağladı.

HABERİMİZVAR.NET 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksine düşüş yüzde 3.25’i buldu. Dünü 1452 puandan kapatan endeks 1405 puana kadar geriledi. Borsa İstanbul’un aksine Avrupa borsaları gün boyunca yatay bir seyir izledi. Siyaset gündemindeki yoğunluk BIST 100’ün negatif ayrışmasına yol açtı. Benzer şekilde Türk Lirası (TL) da dolar karşısında değer kaybına uğradı. Dolar/TL yüzde 0.8 yükselerek 8.45’i aştı. Yüzde 1 yükselen Euro/TL ise 10.35’i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü.

 

ALTIN 5 AYIN ZİRVESİNDE

 

Gelişmekte olan ülke para birimleri TL’nin aksine gün genelinde dolar karşısında yüzde 0.3 ila 0.6 arasında değer kazandı. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ABD’deki enflasyon artışını geçici olarak görmeye devam etmesi şu an için kısa vadede faiz artırım beklentisini düşürmüş durumda. Bu da gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısında değerlenmesine yol açıyor. Dolardaki zayıflama ve ABD tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle altın fiyatları yükselmeye devam etti. Altının ons fiyatı 1896 dolarla son 5 ayın zirvesine ulaştı. Gram altın 514 lirayı gördü.

 

TL NEGATİF AYRIŞTI

 

TL’nin bugünkü seyri satış baskısının tamamen Türkiye özelinde olduğunu gösteriyor. Bankacılar TL’nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına, hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça hassas bir para birimi olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar. Yabancı yatırımcılar tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.