Yoksulluk ve ekonomi emekçiye eziyor

GÜNDEM 30.05.2021 - 14:38, Güncelleme: 30.05.2021 - 14:38
 

Yoksulluk ve ekonomi emekçiye eziyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, ekonomik kriz ile birlikte halkın daha da yoksullaştığını söyledi

haberimizvar.net- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ekonomik değerlendirmede bulundu. “Ekonomik kriz ve salgın gelir eşitsizliğini artırmaktadır. Ülkedeki küçük bir azınlık dışında geniş halk kesimleri yoksullaşmaktadır. Kitlesel işsizlik ve yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca emekçi ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşamaktadır” diyen Balık, “AKP iktidarı bilinçi bir tercihle salgının başından itiaren sermaye destek olmuştur. Yıllardır en temel harcama giderleri sürekli artan, kendisinin ve ailesinin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emekçilerin en temel gündemi geçim sıkıntısıdır. AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır. TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başlasa da işsizlik durdurulamamaktadır. Geniş tanımlı işsizlik geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi artarak 10 milyon 34 bin kişi oldu. 1 Milyon 252 bin kişi bir yıl ve daha uzun süreden beri işsiz. Ülke de her 4 gençten biri ise işsiz durumda. Kadınların yüzde 68’i iş gücüne dâhil olamamaktadır.” Dedi.  Balık açıklamasına şöyle devam etti: “TÜİK’in Nisan enflasyonunda %17,14'lük artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış, Mayıs enflasyonu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 13,7 son bir yılda ise yüzde 32,5 oranında artış yaşandı. Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Mayıs ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 472 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 391 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 863 lira oldu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidar acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçecek kamucu politikalara yönelmelidir.”
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık, ekonomik kriz ile birlikte halkın daha da yoksullaştığını söyledi

haberimizvar.net- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, ekonomik değerlendirmede bulundu. “ Ekonomik kriz ve salgın gelir eşitsizliğini artırmaktadır. Ülkedeki küçük bir azınlık dışında geniş halk kesimleri yoksullaşmaktadır. Kitlesel işsizlik ve yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca emekçi ciddi anlamda geçim sıkıntısı yaşamaktadır” diyen Balık, “AKP iktidarı bilinçi bir tercihle salgının başından itiaren sermaye destek olmuştur. Yıllardır en temel harcama giderleri sürekli artan, kendisinin ve ailesinin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emekçilerin en temel gündemi geçim sıkıntısıdır. AKP iktidarı döneminde işsizlik, açlık-yoksulluk, enflasyon rakamları ve yurttaşların borcu sürekli artmaktadır. TÜİK işsizlik hesaplamasında revizyona giderek atıl iş gücü yani gerçek işsizlik verilerini hesaplamaya başlasa da işsizlik durdurulamamaktadır. Geniş tanımlı işsizlik geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre 2,5 milyon kişi artarak 10 milyon 34 bin kişi oldu. 1 Milyon 252 bin kişi bir yıl ve daha uzun süreden beri işsiz. Ülke de her 4 gençten biri ise işsiz durumda. Kadınların yüzde 68’i iş gücüne dâhil olamamaktadır.” Dedi. 


Balık açıklamasına şöyle devam etti: “TÜİK’in Nisan enflasyonunda %17,14'lük artış dediği dönemde Birleşik Kamu-İş KAMU-AR’ın Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış, Mayıs enflasyonu yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 13,7 son bir yılda ise yüzde 32,5 oranında artış yaşandı. Birleşik Kamu-İş KAMU-Ar’ın Mayıs ayı açlık- yoksulluk araştırmasına göre de açlık sınırını 3 bin 472 liraya, gıda dışı gereksinimleri için yapılması gereken harcama ise 8 bin 391 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da 11 bin 863 lira oldu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının yayınladığı verilerin ve açıklamaların gerçeklerle uyuşmadığını belirtiyoruz; iktidar acilen krizi derinleştirmekten ve ekonomik-mali açmazları büyütmekten vazgeçecek kamucu politikalara yönelmelidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.