Maaşlara yapılacak zam belli oldu

EKONOMİ 04.06.2021 - 10:33, Güncelleme: 04.06.2021 - 10:33
 

Maaşlara yapılacak zam belli oldu

Memurlar ve emekliler için yapılacak zammın TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon oranının bile altında kalacağı görüldü.

haberimizvar.net-  TÜİK’in dün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamı ve buna göre şekillenen yıllık bazdaki enflasyonun beklentilerin altında kalması dikkat çekti. 7 aydır yükseliş eğilimini koruyan enflasyonun mayısta da hız kesmeyeceği, nisan ayında yüzde 17.14’e yükselen TÜFE’nin mayıs ayında yüzde 17.25 ile yeni bir tepe yapacağı yönündeydi. Ancak TÜİK, enflasyonun mayısta yüzde 0.89 arttığını yıllık bazda ise artış yüzde 16.59 olduğunu açıkladı. Memur ve emeklilerin zam oranını belirleyecek olan enflasyonun düşük açıklanması üzerine gelecek zammın TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon oranının bile altında kalan bir zam olması dikkat çekti. Emekliler temmuzda hem aylıklarını zamlı alacak hem de 20-23 Temmuz'da kutlanacak Kurban Bayramı ikramiyeleri yatacak. Mayıs ayında yüzde 0.89 olarak açıklanmasının ardından yılın ilk 5 ayındaki enflasyon yüzde 6.39 oldu. Emeklilerin 6 aylık enflasyon oranında zam alacakları göz önüne alındığında bu oranın yüzde 7 civarında olması bekleniyor. Bu oranında enflasyonun bile atında kaldığı görülüyor. Bayram ikramiyesi ise 1.100 lira olarak ödenecek. YÜZDE 7 ZAM GÖRÜNDÜ Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Merkez Bankası beklenti anketine göre haziran için enflasyon tahmini yüzde 0.82 olarak öngörüldü. Bu tahmin gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7'yi geçecek. Buna göre göre en düşük emekli aylığı esnafta 2 bin 200 lira, Bağ-Kur tarımda bin 780 lira, 2000'den önce emekli olan SSK'larda da yaklaşık 2 bin 600 liraya çıkacak. MEMURA ZAM GELİYOR Yapılan toplu sözleşme ile beraber 2021 senesinin ilk 6 ayı için memurlar yüzde 3 zam aldı. Mayıs ve haziran ayı rakamlarının da açıklanmasından sonra enflasyonda toplamda yüzde 3'ü geçen kısım zam olarak yansıyacak. İlk beş aylık enflasyonda yüzde 3'lük yılbaşı zammı aşılarak yüzde 3.39 fark ortaya çıktı. Haziran ayı enflasyonu net memur ve emekli zammı ile fark oranını ortaya kıyacak. Haziranda enflasyon oranı değişmese bile en düşük memur emekli maaşı 3 bin 214 liraya yükselecek. Mayıs ayı ile ortaya çıkan farkla memur maaşı 4 bin 24 lira oldu. EN DÜŞÜK AYLIK 1500 LİRA Salgınla mücadele sürecinde geçen yıl gerçekleştirilen yasal düzenlemeyle en düşük emekli aylığı asgari ücretin altında kalarak bin 500 liraya çıkarıldı. İKRAMİYELER NE ZAMAN YATACAK Bu döneme ilişkin ikramiyelerin de 12-20 Temmuz arasında yatırılması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak. Henüz daha yeni emekli olan vatandaşlar da bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Mayıs sonuna kadar emekli olanlar da ikramiye alacak.
Memurlar ve emekliler için yapılacak zammın TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon oranının bile altında kalacağı görüldü.

haberimizvar.net-  TÜİK’in dün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamı ve buna göre şekillenen yıllık bazdaki enflasyonun beklentilerin altında kalması dikkat çekti. 7 aydır yükseliş eğilimini koruyan enflasyonun mayısta da hız kesmeyeceği, nisan ayında yüzde 17.14’e yükselen TÜFE’nin mayıs ayında yüzde 17.25 ile yeni bir tepe yapacağı yönündeydi. Ancak TÜİK, enflasyonun mayısta yüzde 0.89 arttığını yıllık bazda ise artış yüzde 16.59 olduğunu açıkladı.

Memur ve emeklilerin zam oranını belirleyecek olan enflasyonun düşük açıklanması üzerine gelecek zammın TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon oranının bile altında kalan bir zam olması dikkat çekti.

Emekliler temmuzda hem aylıklarını zamlı alacak hem de 20-23 Temmuz'da kutlanacak Kurban Bayramı ikramiyeleri yatacak. Mayıs ayında yüzde 0.89 olarak açıklanmasının ardından yılın ilk 5 ayındaki enflasyon yüzde 6.39 oldu.

Emeklilerin 6 aylık enflasyon oranında zam alacakları göz önüne alındığında bu oranın yüzde 7 civarında olması bekleniyor. Bu oranında enflasyonun bile atında kaldığı görülüyor. Bayram ikramiyesi ise 1.100 lira olarak ödenecek.

YÜZDE 7 ZAM GÖRÜNDÜ

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, Merkez Bankası beklenti anketine göre haziran için enflasyon tahmini yüzde 0.82 olarak öngörüldü. Bu tahmin gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7'yi geçecek. Buna göre göre en düşük emekli aylığı esnafta 2 bin 200 lira, Bağ-Kur tarımda bin 780 lira, 2000'den önce emekli olan SSK'larda da yaklaşık 2 bin 600 liraya çıkacak.

MEMURA ZAM GELİYOR

Yapılan toplu sözleşme ile beraber 2021 senesinin ilk 6 ayı için memurlar yüzde 3 zam aldı. Mayıs ve haziran ayı rakamlarının da açıklanmasından sonra enflasyonda toplamda yüzde 3'ü geçen kısım zam olarak yansıyacak. İlk beş aylık enflasyonda yüzde 3'lük yılbaşı zammı aşılarak yüzde 3.39 fark ortaya çıktı.

Haziran ayı enflasyonu net memur ve emekli zammı ile fark oranını ortaya kıyacak. Haziranda enflasyon oranı değişmese bile en düşük memur emekli maaşı 3 bin 214 liraya yükselecek. Mayıs ayı ile ortaya çıkan farkla memur maaşı 4 bin 24 lira oldu.

EN DÜŞÜK AYLIK 1500 LİRA

Salgınla mücadele sürecinde geçen yıl gerçekleştirilen yasal düzenlemeyle en düşük emekli aylığı asgari ücretin altında kalarak bin 500 liraya çıkarıldı.

İKRAMİYELER NE ZAMAN YATACAK

Bu döneme ilişkin ikramiyelerin de 12-20 Temmuz arasında yatırılması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 17 Temmuz itibarıyla hem zamlı maaşlarını hem de zamlı ikramiyelerini almış olacak.

Henüz daha yeni emekli olan vatandaşlar da bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Mayıs sonuna kadar emekli olanlar da ikramiye alacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.