Merkez Bankası’ndan hokus pokus

EKONOMİ 19.08.2021 - 14:05, Güncelleme: 19.08.2021 - 14:05
 

Merkez Bankası’ndan hokus pokus

Birçok veri üzerinde kalem oynatan Merkez Bankası kısa vadeli dış borcu 25.7 milyar dolar, döviz açığını ise 37 milyar dolar azalttı.

haberimizvar.net-  Kısa vadeli dış borçlar ile reel sektörün net döviz açığına, Merkez Bankası’nın (MB) sihirli değneği değdi. MB ertelemeli olarak açıkladığı tabloyla, birçok veride revizyona gitti. MB tarafından üç başlık altında gerçekleştirilen revizyonlar sonrası Mayıs 2021 itibarıyla kısa vadeli dış borç 25.7 milyar dolar azalarak 119.2 milyar dolara geriledi Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı da 33,6 milyar dolar azalışla 294.2 milyar dolar, firmaların (reel sektör) net döviz pozisyonu açığı ise 37 milyar dolar düşüşle 131.6 milyar dolar oldu.  MERKEZ BANKASI’NDAN BİLGİ NOTU  MB’nin ‘Kısa Vadeli Dış Borç’, ‘Uluslararası Yatırım Pozisyonu’, ‘Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri’ ile ‘Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’nde yapılan revizyonlara ilişkin hazırladığı bilgi notu yayımlandı. Bilgi notunda, revizyonlarla ticari krediler verilerinde tespit edilen yanlılıkların veri kalitesinin artırılması yoluyla düzeltildiği, menkul kıymet istatistiklerinde uluslararası standartlara uyumun artırıldığı ve yurt dışı yerleşiklerin mevduatlarında kısa ve uzun vade ayrımının istatistiklere yansıtıldığı belirtildi.  VARLIK ARTTI, YÜKÜMLÜLÜK AZALDI  Merkez Bankası’nın finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri verilerine göre haziranda varlıklar bir önceki aya göre 420 milyon dolar artarken yükümlülükler 3 milyar 243 milyon dolar azaldı. Bu firmaların net döviz pozisyonu açığı ise bir önceki aya göre 3,6 milyar dolar azalarak 127,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.  FİRMALARIN NET DÖVİZ AÇIĞI DÜŞTÜ  Haziran ayında kısa vadeli varlıklar 126.5 milyar dolar olurken kısa vadeli yükümlülükler 68.1 milyar dolar oldu. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankası’nın veri yayımlama takviminde yaptığı revizyonlardan sonra ise firmaların net döviz pozisyon açığı mayıs ayında 37,0 milyar dolar azalarak 168,6 milyar dolardan 131.6 milyar dolara geriledi.    
Birçok veri üzerinde kalem oynatan Merkez Bankası kısa vadeli dış borcu 25.7 milyar dolar, döviz açığını ise 37 milyar dolar azalttı.

haberimizvar.net-  Kısa vadeli dış borçlar ile reel sektörün net döviz açığına, Merkez Bankası’nın (MB) sihirli değneği değdi. MB ertelemeli olarak açıkladığı tabloyla, birçok veride revizyona gitti. MB tarafından üç başlık altında gerçekleştirilen revizyonlar sonrası Mayıs 2021 itibarıyla kısa vadeli dış borç 25.7 milyar dolar azalarak 119.2 milyar dolara geriledi Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı da 33,6 milyar dolar azalışla 294.2 milyar dolar, firmaların (reel sektör) net döviz pozisyonu açığı ise 37 milyar dolar düşüşle 131.6 milyar dolar oldu.

 MERKEZ BANKASI’NDAN BİLGİ NOTU

 MB’nin ‘Kısa Vadeli Dış Borç’, ‘Uluslararası Yatırım Pozisyonu’, ‘Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri’ ile ‘Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’nde yapılan revizyonlara ilişkin hazırladığı bilgi notu yayımlandı. Bilgi notunda, revizyonlarla ticari krediler verilerinde tespit edilen yanlılıkların veri kalitesinin artırılması yoluyla düzeltildiği, menkul kıymet istatistiklerinde uluslararası standartlara uyumun artırıldığı ve yurt dışı yerleşiklerin mevduatlarında kısa ve uzun vade ayrımının istatistiklere yansıtıldığı belirtildi.

 VARLIK ARTTI, YÜKÜMLÜLÜK AZALDI

 Merkez Bankası’nın finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri verilerine göre haziranda varlıklar bir önceki aya göre 420 milyon dolar artarken yükümlülükler 3 milyar 243 milyon dolar azaldı. Bu firmaların net döviz pozisyonu açığı ise bir önceki aya göre 3,6 milyar dolar azalarak 127,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 FİRMALARIN NET DÖVİZ AÇIĞI DÜŞTÜ

 Haziran ayında kısa vadeli varlıklar 126.5 milyar dolar olurken kısa vadeli yükümlülükler 68.1 milyar dolar oldu. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 25 düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankası’nın veri yayımlama takviminde yaptığı revizyonlardan sonra ise firmaların net döviz pozisyon açığı mayıs ayında 37,0 milyar dolar azalarak 168,6 milyar dolardan 131.6 milyar dolara geriledi.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.