Sorunlar İslam siyasetiyle çözülemiyor

SİYASET 26.08.2021 - 09:42, Güncelleme: 26.08.2021 - 09:42
 

Sorunlar İslam siyasetiyle çözülemiyor

“İslam’da hak ve adalet” panelinde konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de artık sorunların İslamcı siyaset anlayışıyla çözülemediğini belirtti.

HABERİMİZVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, “İslam’da hak ve adalet” başlığıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bir otelde panel düzenledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Prof. Dr. Nurettin Turgay’ın konuşmacı olduğu panele, çok sayıda yurttaş katıldı. Türkiye’de iktidarın sorunların artık İslam’ın siyasi anlayışıyla çözemediğini ve mazeretlerle ilerleyemeyeceğini belirten Gergerlioğlu, Müslümanların özeleştiri vermesi gerektiğini söyledi. BİRÇOK SORUN DEVAM EDİYOR Türkiye’de insan hakları, Kürt sorunu, inançlar sorunu, Alevi sorunu, kadın sorunu gibi birçok sorunun halen devam ettiğine dikkat çeken Gergerlioğlu, “İslam kadınları koruyan bir din iken, bugün iktidar kalkıp İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdı. Kadınlar açısından oldukça önemli olan bu sözleşmeyi bazı İslami kesimlerin oylarını almak için kaldırıldı” dedi. KÜRTÇE HALEN ‘BİLİNMEYEN DİL’ İslam’da herkesin eşit olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Leyla Güven ve cezaevi arkadaşları, cezaevinde Kürtçe şarkı söyleyerek halay çekmeleri nedeniyle disiplin cezasına çarptırıldılar. Cezanın verildiği dosyadaki tutanakta ise Kürtçe halen bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçirildi. Bu kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.  ‘ALLAH KÜRTLERİN DE RABBİDİR’ Daha sonar konuşan Prof. Dr. Nurettin Turgay ise, yeryüzünde adaletin ve eşitliğin herkes için olduğunu, ırkların birbirinden üstünlüğünün söz konusu olmadığını söyledi. Alimlere, müftülere, imamlara seslenen Turgay, “Kalkın deyin; Allah ne kadar Türklerin rabbi ise hak, hukuk ve adalette Kürtlerin de o kadar rabbidir. Sizler bunu deyin ellerinizi öpeceğim ama bu gerçeği kendilerine söylediğinizde sizleri ‘terörist’ olarak görüyorlar. Herkesin kendi diline, kültürüne sahip çıkması gerekir. Gerçek yolunda yürümeliyiz” ifadelerini kullandı.
“İslam’da hak ve adalet” panelinde konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de artık sorunların İslamcı siyaset anlayışıyla çözülemediğini belirtti.

HABERİMİZVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, “İslam’da hak ve adalet” başlığıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bir otelde panel düzenledi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Prof. Dr. Nurettin Turgay’ın konuşmacı olduğu panele, çok sayıda yurttaş katıldı. Türkiye’de iktidarın sorunların artık İslam’ın siyasi anlayışıyla çözemediğini ve mazeretlerle ilerleyemeyeceğini belirten Gergerlioğlu, Müslümanların özeleştiri vermesi gerektiğini söyledi.

BİRÇOK SORUN DEVAM EDİYOR

Türkiye’de insan hakları, Kürt sorunu, inançlar sorunu, Alevi sorunu, kadın sorunu gibi birçok sorunun halen devam ettiğine dikkat çeken Gergerlioğlu, “ İslam kadınları koruyan bir din iken, bugün iktidar kalkıp İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdı. Kadınlar açısından oldukça önemli olan bu sözleşmeyi bazı İslami kesimlerin oylarını almak için kaldırıldı” dedi.

KÜRTÇE HALEN ‘BİLİNMEYEN DİL’

İslam’da herkesin eşit olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Leyla Güven ve cezaevi arkadaşları, cezaevinde Kürtçe şarkı söyleyerek halay çekmeleri nedeniyle disiplin cezasına çarptırıldılar. Cezanın verildiği dosyadaki tutanakta ise Kürtçe halen bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçirildi. Bu kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu. 

‘ALLAH KÜRTLERİN DE RABBİDİR’

Daha sonar konuşan Prof. Dr. Nurettin Turgay ise, yeryüzünde adaletin ve eşitliğin herkes için olduğunu, ırkların birbirinden üstünlüğünün söz konusu olmadığını söyledi. Alimlere, müftülere, imamlara seslenen Turgay, “Kalkın deyin; Allah ne kadar Türklerin rabbi ise hak, hukuk ve adalette Kürtlerin de o kadar rabbidir. Sizler bunu deyin ellerinizi öpeceğim ama bu gerçeği kendilerine söylediğinizde sizleri ‘terörist’ olarak görüyorlar. Herkesin kendi diline, kültürüne sahip çıkması gerekir. Gerçek yolunda yürümeliyiz” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.