Orta ve Batı Anadolu çöküyor

GÜNDEM 05.09.2021 - 18:46, Güncelleme: 05.09.2021 - 18:46
 

Orta ve Batı Anadolu çöküyor

Yeraltı sularının çekilmesiyle ortaya çıkan yarıklar derinleşiyor. Çökme hızının bu sene daha da arttığını söyleyen Prof. Dr. Eren, “Orta ve Batı Anadolu havzaları, günümüzde yer altı su seviyesinin alçalmasına bağlı olarak kelimenin tam anlamıyla çöküyor” dedi.

haberimizvar.net-  Konya’nın Çumra ve Karapınar ilçelerindeki bazı kırsal mahallelerde önceki yıllarda oluşan kilometrelerce uzunluktaki yüzey yarıkları, yer altı sularının çekilmesiyle birlikte gittikçe derinleşiyor. Derinleşen yarıklar yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bölge sakinleri ise bu durumdan endişe duyuyor. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren ve ekibi de “AFAD Obruk Projesi” kapsamında Konya Ovası’ndaki obruk oluşumlarına yönelik araştırmalarını sürdürüyor.  ÇÖKME HIZI 1 YILDA DAHA DA ARTTI  Orta ve Batı Anadolu havzalarının önemli sorunlarından birinin düşen yer altı su seviyesiyle oluşan zemin çökmelerine bağlı gelişen yüzey deformasyonu olduğunu aktaran Prof. Dr. Eren,  çökmenin biraz daha hızlandığını belirtti. Prof. Dr. Eren, “Yeraltı su seviyesi düştükçe ovadaki sedimentler, farklı sıkışma, yüzey yarıkları ve faylanmaları şeklinde yüzeyde deformasyonlar oluşturuyor. Çumra ilçesine bağlı Adakale Mahallesi’nde 7 kilometre zon boyunca yüzey yarıklarını izliyoruz. 2020’de yaptığımız ölçümlerde düşey olarak yüzey faylanmaları boyunca yaklaşık 1 metrelik düşey çökmenin, şimdi biraz daha hızlanmış olduğu görünüyor. Çökme hızı biraz daha arttı. 2008’den bu yana oluşan yüzey faylanması ve yarıkların yıllık çökme hızı 8.5 santimetre civarındaydı. Bu yıl biraz daha artmış” dedi.  ORTA VE BATI ANADOLU ÇÖKÜYOR  Konya Kapalı Havzası’nın güney doğu bölgesinde bu yarıkların sıklıkla görüldüğünü anlatan Eren, “Hotamış bölgesi, Karapınar Siyeklik ile Seyit Hacı bölgesinde bu yüzey deformasyonlarına rastlıyoruz. Aynı şekilde Tuzlukçu, Akşehir, Aksaray, Karaman, Niğde, Bolvadin, Manisa, Aydın gibi Orta ve Batı Anadolu havzaları, günümüzde yer altı su seviyesinin alçalmasına bağlı olarak kelimenin tam anlamıyla çöküyor” açıklamasında bulundu.  MEZARLIKTA KEMİKLER ORTAYA ÇIKTI  Adakale Mahallesi’nin yakındaki mezarlıkta çökmelerin gözle görülür şekilde arttığına işaret eden Prof. Dr. Eren, “Bir yıl içerisinde mezarlıkta bu kadar düşey atım yoktu, baya artmış gibi görünüyor. Mezarlıktaki kemikler ortaya çıkmış. Yerleşim yerinin hemen batısından geçiyor. Başka bölgelerde yerleşim yerlerini, kara yollarını tehdit ediyor. Çizgisel uzanan yapıları, elektrik direklerinde deformasyon oluşturuyor, yerleşim yerlerindeki yapılara zarar veriyor” diye konuştu.  BURAYA KOYUNLAR DÜŞTÜ KAYBOLDU  Adakale Muhtarı Gürsel Algül ise mahalledeki yarıkların yıllar önce oluştuğunu söyledi. Yarıkların ilk oluştuğu yıllarda da büyük tehlike barındırdığını anlatan Algül, “Buraya koyunlar düştü, kayboldu. 5 kilometre ileriden başlıyor, eski mezarlık alanında hala göçükler var, toprak tabana oturdu. 1.5-2 metre derinlikte göçükler var. Bu bizi korkutuyor. Hala aktif göçükler var. Derin yarıklara düşen hayvanlar çıkamıyor, içerisinde ölüyor. ‘Yer yarıldı içine düştü’ misali, yarıklar çok büyük. 1 metreden su çıkan yerde 200 metrede bile çıkmıyor” ifadelerini kullandı. 
Yeraltı sularının çekilmesiyle ortaya çıkan yarıklar derinleşiyor. Çökme hızının bu sene daha da arttığını söyleyen Prof. Dr. Eren, “Orta ve Batı Anadolu havzaları, günümüzde yer altı su seviyesinin alçalmasına bağlı olarak kelimenin tam anlamıyla çöküyor” dedi.

haberimizvar.net-  Konya’nın Çumra ve Karapınar ilçelerindeki bazı kırsal mahallelerde önceki yıllarda oluşan kilometrelerce uzunluktaki yüzey yarıkları, yer altı sularının çekilmesiyle birlikte gittikçe derinleşiyor. Derinleşen yarıklar yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bölge sakinleri ise bu durumdan endişe duyuyor. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren ve ekibi de “AFAD Obruk Projesi” kapsamında Konya Ovası’ndaki obruk oluşumlarına yönelik araştırmalarını sürdürüyor.

 ÇÖKME HIZI 1 YILDA DAHA DA ARTTI

 Orta ve Batı Anadolu havzalarının önemli sorunlarından birinin düşen yer altı su seviyesiyle oluşan zemin çökmelerine bağlı gelişen yüzey deformasyonu olduğunu aktaran Prof. Dr. Eren,  çökmenin biraz daha hızlandığını belirtti. Prof. Dr. Eren, “Yeraltı su seviyesi düştükçe ovadaki sedimentler, farklı sıkışma, yüzey yarıkları ve faylanmaları şeklinde yüzeyde deformasyonlar oluşturuyor. Çumra ilçesine bağlı Adakale Mahallesi’nde 7 kilometre zon boyunca yüzey yarıklarını izliyoruz. 2020’de yaptığımız ölçümlerde düşey olarak yüzey faylanmaları boyunca yaklaşık 1 metrelik düşey çökmenin, şimdi biraz daha hızlanmış olduğu görünüyor. Çökme hızı biraz daha arttı. 2008’den bu yana oluşan yüzey faylanması ve yarıkların yıllık çökme hızı 8.5 santimetre civarındaydı. Bu yıl biraz daha artmış” dedi.

 ORTA VE BATI ANADOLU ÇÖKÜYOR

  Konya Kapalı Havzası’nın güney doğu bölgesinde bu yarıkların sıklıkla görüldüğünü anlatan Eren, “Hotamış bölgesi, Karapınar Siyeklik ile Seyit Hacı bölgesinde bu yüzey deformasyonlarına rastlıyoruz. Aynı şekilde Tuzlukçu, Akşehir, Aksaray, Karaman, Niğde, Bolvadin, Manisa, Aydın gibi Orta ve Batı Anadolu havzaları, günümüzde yer altı su seviyesinin alçalmasına bağlı olarak kelimenin tam anlamıyla çöküyor” açıklamasında bulundu.

 MEZARLIKTA KEMİKLER ORTAYA ÇIKTI

 Adakale Mahallesi’nin yakındaki mezarlıkta çökmelerin gözle görülür şekilde arttığına işaret eden Prof. Dr. Eren, “Bir yıl içerisinde mezarlıkta bu kadar düşey atım yoktu, baya artmış gibi görünüyor. Mezarlıktaki kemikler ortaya çıkmış. Yerleşim yerinin hemen batısından geçiyor. Başka bölgelerde yerleşim yerlerini, kara yollarını tehdit ediyor. Çizgisel uzanan yapıları, elektrik direklerinde deformasyon oluşturuyor, yerleşim yerlerindeki yapılara zarar veriyor” diye konuştu.

 BURAYA KOYUNLAR DÜŞTÜ KAYBOLDU

 Adakale Muhtarı Gürsel Algül ise mahalledeki yarıkların yıllar önce oluştuğunu söyledi. Yarıkların ilk oluştuğu yıllarda da büyük tehlike barındırdığını anlatan Algül, “Buraya koyunlar düştü, kayboldu. 5 kilometre ileriden başlıyor, eski mezarlık alanında hala göçükler var, toprak tabana oturdu. 1.5-2 metre derinlikte göçükler var. Bu bizi korkutuyor. Hala aktif göçükler var. Derin yarıklara düşen hayvanlar çıkamıyor, içerisinde ölüyor. ‘Yer yarıldı içine düştü’ misali, yarıklar çok büyük. 1 metreden su çıkan yerde 200 metrede bile çıkmıyor” ifadelerini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.