Danıştay Fahrettin Altun’dan savunma istedi

SİYASET 20.09.2021 - 15:42, Güncelleme: 20.09.2021 - 15:42
 

Danıştay Fahrettin Altun’dan savunma istedi

Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açtığı davada Danıştay 10’uncu Dairesi oy birliği ile İletişim Başkanlığı’nın savunmasının alınmasına karar verdi.

HABERİMİZVAR – Danıştay, Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) başvurusu üzerine başlattığı Basın Kartı Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali ile ilgili davada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi. Gazeteciler Cemiyeti ve TGS, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen İletişim Başkanlığı’nın 21 Mayıs 2021’de yayımladığı benzer düzenlemeler içeren yeni Basın Kartı Yönetmeliği’ni Danıştay’a taşımıştı. Ayrı bir başvuruda ise Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş’in ayrı bir başvuruda bulunmuştu. Dava açtığı yönetmelikle ilgili Gazeteciler Cemiyeti ve TGS’nin yürütmeyi durdurma taleplerini görüşen Danıştay 10. Dairesi, İletişim Başkanlığı’nın itiraz edilen maddelere ilişkin savunmasını istedi.   DANIŞTAY’DAN ‘SAVUNMA’ KARARI   Danıştay’ın oy birliğiyle aldığı kararda şöyle denildi: “Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 5. fıkrası uyarınca dava konusu düzenlemeye ilişkin işlem dosyasının aslı veya onaylı örneğinin savunma ile birlikte gönderilmesi gerektiğinin davalı idareye bildirilmesine, 6 Ağustos 2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi”.   HUKUK TANIMAZ TAVRA KARŞI DAVA   Danıştay’ın bu kararını yorumlayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin şunları söyledi: “Danıştay’a ve Anayasa Mahkemesi’ne, hukuki bütün karar ve metinlere karşın İletişim Başkanlığı ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla yeni bir Basın Kartı Yönetmeliği hazırlamıştı. Hukuk tanımaz bu tavra karşı basın meslek örgütleri olarak meslektaşlarımızın yasal haklarını savunma görevimiz nedeniyle davalar açtık. Danıştay 10’uncu dairesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararıyla ‘hukuki belirsizlik’ içerdiği tescillenen Basın Kartı Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurma kararını görüşmeden önce İletişim Başkanlığı’nın savunmasını istedi. Bu normal bir süreçtir, hukuk işleyecektir. Meslektaşlarımızın basın kartı almasını engelleyen, hukuki belirsizliklerle ve keyfi gerekçelerle basın kartı verip vermeme kararı alan, gazeteci olmayan kişilere, memurlara, İletişim Başkanlığı’nın iş birliği yaptığı tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine basın kartı dağıtma imkanı getiren son Basın Kartı Yönetmeliği bir hukuki metin olmaktan uzaktır. Meslektaşlarımız için hukuki mücadelemiz sürecek. Danıştay’ın bu yönetmelikteki hukuk dışı maddeleri iptal edeceğine inanıyoruz”. (Haber Merkezi)   Etiketler: Basın kartı, Danıştay, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, iletişim
Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açtığı davada Danıştay 10’uncu Dairesi oy birliği ile İletişim Başkanlığı’nın savunmasının alınmasına karar verdi.

HABERİMİZVAR – Danıştay, Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) başvurusu üzerine başlattığı Basın Kartı Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali ile ilgili davada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan savunma istedi. Gazeteciler Cemiyeti ve TGS, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen İletişim Başkanlığı’nın 21 Mayıs 2021’de yayımladığı benzer düzenlemeler içeren yeni Basın Kartı Yönetmeliği’ni Danıştay’a taşımıştı. Ayrı bir başvuruda ise Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş’in ayrı bir başvuruda bulunmuştu. Dava açtığı yönetmelikle ilgili Gazeteciler Cemiyeti ve TGS’nin yürütmeyi durdurma taleplerini görüşen Danıştay 10. Dairesi, İletişim Başkanlığı’nın itiraz edilen maddelere ilişkin savunmasını istedi.

 

DANIŞTAY’DAN ‘SAVUNMA’ KARARI

 

Danıştay’ın oy birliğiyle aldığı kararda şöyle denildi: “Davanın durumu ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 5. fıkrası uyarınca dava konusu düzenlemeye ilişkin işlem dosyasının aslı veya onaylı örneğinin savunma ile birlikte gönderilmesi gerektiğinin davalı idareye bildirilmesine, 6 Ağustos 2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi”.

 

HUKUK TANIMAZ TAVRA KARŞI DAVA

 

Danıştay’ın bu kararını yorumlayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin şunları söyledi: “Danıştay’a ve Anayasa Mahkemesi’ne, hukuki bütün karar ve metinlere karşın İletişim Başkanlığı ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla yeni bir Basın Kartı Yönetmeliği hazırlamıştı. Hukuk tanımaz bu tavra karşı basın meslek örgütleri olarak meslektaşlarımızın yasal haklarını savunma görevimiz nedeniyle davalar açtık. Danıştay 10’uncu dairesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararıyla ‘hukuki belirsizlik’ içerdiği tescillenen Basın Kartı Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurma kararını görüşmeden önce İletişim Başkanlığı’nın savunmasını istedi. Bu normal bir süreçtir, hukuk işleyecektir. Meslektaşlarımızın basın kartı almasını engelleyen, hukuki belirsizliklerle ve keyfi gerekçelerle basın kartı verip vermeme kararı alan, gazeteci olmayan kişilere, memurlara, İletişim Başkanlığı’nın iş birliği yaptığı tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine basın kartı dağıtma imkanı getiren son Basın Kartı Yönetmeliği bir hukuki metin olmaktan uzaktır. Meslektaşlarımız için hukuki mücadelemiz sürecek. Danıştay’ın bu yönetmelikteki hukuk dışı maddeleri iptal edeceğine inanıyoruz”. (Haber Merkezi)

 

Etiketler: Basın kartı, Danıştay, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, iletişim

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.