İşte AKP'nin enflasyona yaptığı müdahale

EKONOMİ 16.11.2021 - 17:25, Güncelleme: 16.11.2021 - 17:28
 

İşte AKP'nin enflasyona yaptığı müdahale

Türkiye'de zamların hızına yetişilemeyen bir ortamda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 'Enflasyonla mücadelede gerekli tedbirleri gecikmeden alıyoruz' dedi. Peki, gerçekten böyle mi?

haberimizvar.net- Hayat pahalılığı giderek artarken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan ilginç bir açıklama geldi. Elvan, "Enflasyonla mücadelede gerektiğinde tedbirleri gecikmeden alıyoruz" dedi. Öte yandan vatandaşın son günlerde tek gündemi zayıflayan alım gücü ve artık günlük hale gelen ve takibi bile zorlaşan zamlar.  AKP'liler "Asgari ücreti düşünenler düşünsün, Allah da yardımcıları olsun", "Peygamber efendimiz de mideyi boş bırakın derdi", "Türkiye’de o kadar pahalı bir benzin yok" derken, bir yıl içinde gıdada enflasyon yüzde 40'ları buldu, konut kiraları birçok yerde ikiye katlandı, doğalgaz, elektrik, LPG ve benzin fiyatları üst üste defalarca zamlandı.  'Abartılacak bir şey yok' mu? Konut doğalgaz tarifesi konutta 1 Ocak 2021'den itibaren 2021 yılı Haziran ayına kadar her ay yüzde 1'er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zamlanmıştı. Ekim ayının ardından Kasım'da da sanayi ve enerji santralleri tarifelerine de yüzde 40'ın üzerinde zam yapıldı. Otogazın litre satış fiyatında en son dün 25 kuruş zam geldi. Motorinin litre fiyatı da Ekim ayında arka arkaya zamlandı.  Erdoğan'ın "Abartılacak bir sorun yok" dediği kiralar da geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 50'ye yakın zamlandı.  GIDADA ZAMLAR CEP YAKTI Yoksulluk sınırı 10 bin TL'yi geçerken, DİSK-AR'dan yapılan açıklamaya göre, gıda enflasyonu yüzde 40'ı buldu. Gıda enflasyonunun dar gelirliler ve emeklilerde çok daha yüksek seyrettiği açıklandı.  Dünya gıda fiyatları 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken artışa hububat ve yağ fiyatlarındaki artış öncülük etti. Bakan "gecikmeden müdahale ediyoruz" dese de, gerçek oldukça başka. İşte sadece son dönemde gelen bazı zam haberleri:  Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş (Türk Şeker), kristal şekerin ve tarımsal kökenli saf etil alkolün fabrika çıkış fiyatını açıkladı. Önceden 8 lira olan tarımsal kökenli saf etil alkolün litre fiyatı değişmezken KDV dahil fiyatı 9,44 oldu. 3,93 lira, olan kristal şekerinse kg satış fiyatı yüzde 25 zamlanarak KDV hariç 4,9125 liraya çıkarıldı. Böylelikle KDV dahil fiyat bir kilo şeker için 5,3055 oldu. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise yüzde 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumun palmiye, soya, ayçiçeği, zeytin ve kolza yağındaki güçlü fiyat artışlarından kaynaklandığı söylenirken, bazı marketlerde özellikle sıvı yağ bulmak güçleşti. Bazı marketlerde ise sınırlı sayıda satış yapılmaya başlandı. Ağustos ayında 50 liraya satılan kahvenin kilosu 95-120 lira arasında değişiyor. Kasım ayının ilk haftası alkollü içkilere zam geldi. Dün bazı rakı firmalarına zam yapıldı. Sigara markalarından da Ekim ayı içerisinde arka arkaya zam açıklamaları geldi. Markalar da ürünlerinde etiket değiştirdi. Ülker grubu ürünlerinin neredeyse tamamı yine Ekim ayında zamlandı.
Türkiye'de zamların hızına yetişilemeyen bir ortamda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 'Enflasyonla mücadelede gerekli tedbirleri gecikmeden alıyoruz' dedi. Peki, gerçekten böyle mi?

haberimizvar.net- Hayat pahalılığı giderek artarken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan ilginç bir açıklama geldi. Elvan, "Enflasyonla mücadelede gerektiğinde tedbirleri gecikmeden alıyoruz" dedi. Öte yandan vatandaşın son günlerde tek gündemi zayıflayan alım gücü ve artık günlük hale gelen ve takibi bile zorlaşan zamlar.  AKP'liler "Asgari ücreti düşünenler düşünsün, Allah da yardımcıları olsun", "Peygamber efendimiz de mideyi boş bırakın derdi", "Türkiye’de o kadar pahalı bir benzin yok" derken, bir yıl içinde gıdada enflasyon yüzde 40'ları buldu, konut kiraları birçok yerde ikiye katlandı, doğalgaz, elektrik, LPG ve benzin fiyatları üst üste defalarca zamlandı.

 'Abartılacak bir şey yok' mu?

Konut doğalgaz tarifesi konutta 1 Ocak 2021'den itibaren 2021 yılı Haziran ayına kadar her ay yüzde 1'er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zamlanmıştı. Ekim ayının ardından Kasım'da da sanayi ve enerji santralleri tarifelerine de yüzde 40'ın üzerinde zam yapıldı. Otogazın litre satış fiyatında en son dün 25 kuruş zam geldi. Motorinin litre fiyatı da Ekim ayında arka arkaya zamlandı.

 Erdoğan'ın "Abartılacak bir sorun yok" dediği kiralar da geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 50'ye yakın zamlandı.

 GIDADA ZAMLAR CEP YAKTI

Yoksulluk sınırı 10 bin TL'yi geçerken, DİSK-AR'dan yapılan açıklamaya göre, gıda enflasyonu yüzde 40'ı buldu. Gıda enflasyonunun dar gelirliler ve emeklilerde çok daha yüksek seyrettiği açıklandı.  Dünya gıda fiyatları 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken artışa hububat ve yağ fiyatlarındaki artış öncülük etti. Bakan "gecikmeden müdahale ediyoruz" dese de, gerçek oldukça başka. İşte sadece son dönemde gelen bazı zam haberleri:

 Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş (Türk Şeker), kristal şekerin ve tarımsal kökenli saf etil alkolün fabrika çıkış fiyatını açıkladı. Önceden 8 lira olan tarımsal kökenli saf etil alkolün litre fiyatı değişmezken KDV dahil fiyatı 9,44 oldu. 3,93 lira, olan kristal şekerinse kg satış fiyatı yüzde 25 zamlanarak KDV hariç 4,9125 liraya çıkarıldı. Böylelikle KDV dahil fiyat bir kilo şeker için 5,3055 oldu.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise yüzde 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumun palmiye, soya, ayçiçeği, zeytin ve kolza yağındaki güçlü fiyat artışlarından kaynaklandığı söylenirken, bazı marketlerde özellikle sıvı yağ bulmak güçleşti. Bazı marketlerde ise sınırlı sayıda satış yapılmaya başlandı.

Ağustos ayında 50 liraya satılan kahvenin kilosu 95-120 lira arasında değişiyor.

Kasım ayının ilk haftası alkollü içkilere zam geldi. Dün bazı rakı firmalarına zam yapıldı.

Sigara markalarından da Ekim ayı içerisinde arka arkaya zam açıklamaları geldi.

Markalar da ürünlerinde etiket değiştirdi. Ülker grubu ürünlerinin neredeyse tamamı yine Ekim ayında zamlandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.