Atıklar öğütücüye

YEREL 26.07.2022 - 11:31, Güncelleme: 26.07.2022 - 11:31
 

Atıklar öğütücüye

Türkiye'nin önde gelen turfanda sebze merkezlerinden biri olan ve yıllardır sebze atıklarının büyük sorun olduğu Antalya'nın Demre ilçesinde, Demre Belediyesi tarafından atık sorununa çözüm üretildi. Atıklar, belediye tarafından özel olarak ürettirilen makineyle öğütülmeye başlandı.

haberimizvar.net- Demre'de sebze atıkları yılladır büyük bir çevre sorunu oluşturuyordu. Demre Çayı yatağında toplanan atıklar, bazı kendini bilmezler tarafından ateşe veriliyordu. Günlerce yanan atıklar geçen yıllarda Demre'nin Yaylakaya, Alakent, Beymelek, Kayaaltı ve Köşkerler mahallelerinde yaşayan vatandaşlar için kabus haline gelmişti. Son üç yıldır atıklar, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Demre Belediyesi iş birliğinde taşınarak, gömülmeye başlamıştı. Demre Belediyesi de son üç yıldır atık sorununa çözüm bulmak için çalışmalar yapıyordu. Bazı makineler yaptırarak, atıkları öğütmeye çalışıyordu ancak üretilen makineler atıkların arasındaki plastik bağlama iplerini öğütemediği için çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Bu kez Demre Belediyesi atık sorununa kesin çözüm buldu. Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, "Üç yıldır atık sorunu üzerinde çalışıyoruz. Çeşitli öğütme makineleri ürettirdik. Ancak atıkların arasındaki plastik ipler nedeniyle çalışmalarımız başarısızlıkla sonuçlandı. Bu kez Bursa'da yaklaşık 1 milyon lira bedelle bir öğütme makinesi ürettirdik. Öğütme makinesinde yaptığımız deneme çalışmalarında yüzde 100 başarı elde ettik. Plastik iplerin bulunduğu atıkları başarı ile öğüttü. İçinde 56 öğütme bıçağı var. Kırıcı ve doğrayıcı özelliği olan bir makine. Üç yıl sonunda bu işi başardık. Yeni makine siparişi vereceğiz. Şu anda saatte 6 ton atık öğütüyor. Öğütülen atıklara hemen enerji santrallerinden alım teklifi geldi. Atıkları kurutup satacağız. Atıklardan para da kazanacağız. En önemlisi Demreli hemşehrilerimiz yanan atıklar nedeniyle, karbondioksit solumayacak. AÜ Ziraat Fakültesi'nden gelen öğretim üyeleri, makinesi ve öğütme işlemini gözlemledi. Başarılı buldular. Sebze atıkları sorunu, tüm Antalya sahilindeki ve yaz seracılığı yapılan yayla ilçelerinde çok büyük çevre sorunu. Bu sorunun çözümünü bulduk" dedi.    
Türkiye'nin önde gelen turfanda sebze merkezlerinden biri olan ve yıllardır sebze atıklarının büyük sorun olduğu Antalya'nın Demre ilçesinde, Demre Belediyesi tarafından atık sorununa çözüm üretildi. Atıklar, belediye tarafından özel olarak ürettirilen makineyle öğütülmeye başlandı.

haberimizvar.net- Demre'de sebze atıkları yılladır büyük bir çevre sorunu oluşturuyordu. Demre Çayı yatağında toplanan atıklar, bazı kendini bilmezler tarafından ateşe veriliyordu. Günlerce yanan atıklar geçen yıllarda Demre'nin Yaylakaya, Alakent, Beymelek, Kayaaltı ve Köşkerler mahallelerinde yaşayan vatandaşlar için kabus haline gelmişti. Son üç yıldır atıklar, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Demre Belediyesi iş birliğinde taşınarak, gömülmeye başlamıştı. Demre Belediyesi de son üç yıldır atık sorununa çözüm bulmak için çalışmalar yapıyordu. Bazı makineler yaptırarak, atıkları öğütmeye çalışıyordu ancak üretilen makineler atıkların arasındaki plastik bağlama iplerini öğütemediği için çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Bu kez Demre Belediyesi atık sorununa kesin çözüm buldu.


Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, "Üç yıldır atık sorunu üzerinde çalışıyoruz. Çeşitli öğütme makineleri ürettirdik. Ancak atıkların arasındaki plastik ipler nedeniyle çalışmalarımız başarısızlıkla sonuçlandı. Bu kez Bursa'da yaklaşık 1 milyon lira bedelle bir öğütme makinesi ürettirdik. Öğütme makinesinde yaptığımız deneme çalışmalarında yüzde 100 başarı elde ettik. Plastik iplerin bulunduğu atıkları başarı ile öğüttü. İçinde 56 öğütme bıçağı var. Kırıcı ve doğrayıcı özelliği olan bir makine. Üç yıl sonunda bu işi başardık. Yeni makine siparişi vereceğiz. Şu anda saatte 6 ton atık öğütüyor. Öğütülen atıklara hemen enerji santrallerinden alım teklifi geldi. Atıkları kurutup satacağız. Atıklardan para da kazanacağız. En önemlisi Demreli hemşehrilerimiz yanan atıklar nedeniyle, karbondioksit solumayacak. AÜ Ziraat Fakültesi'nden gelen öğretim üyeleri, makinesi ve öğütme işlemini gözlemledi. Başarılı buldular. Sebze atıkları sorunu, tüm Antalya sahilindeki ve yaz seracılığı yapılan yayla ilçelerinde çok büyük çevre sorunu. Bu sorunun çözümünü bulduk" dedi.



 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.